Διάσκεψη πλήρους Ολομέλειας Αρείου Πάγου της 14-4-2011 για τους συμβασιούχους

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της διάσκεψης της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου της 14.04.2011, για την υπόθεση των συμβασιούχων, η οποία είχε δικασθεί την 20.01.2011, με παράσταση – παρέμβαση της Γ.Σ.Ε.Ε. υπέρ των εργαζομένων.

Η υπόθεση αφορούσε σε συμβασιούχους του ΟΠΑΠ, οι οποίοι είχαν αλλεπάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου από το 1989 και οι οποίοι ζητούσαν διαφορές αποδοχών των ετών 1995 – 1997.

Εφόσον με τη δημοσίευση της απόφασης επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως με την απόφαση αναγνωρίζονται ως αορίστου χρόνου οι επίδικες εργασιακές σχέσεις, πρόκειται για μεγάλη νίκη των εργαζομένων και σημαντική επιτυχία της ΓΣΕΕ, που με εμπεριστατωμένα υπομνήματα και παρεμβάσεις είχε αναπτύξει στο Δικαστήριο για ποιους λόγους δεν μπορεί να γίνει δεκτή η επιβολή απαγόρευσης αναγνώρισης των συμβάσεων ως αορίστου χρόνου.

Αντίθετες θέσεις προς εκείνες της ΓΣΕΕ ανέπτυξαν στο Δικαστήριο ο Εισηγητής Αρεοπαγίτης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως όμως προκύπτει το Δικαστήριο δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία στην ουσία εφάρμοσε την αρχή ότι η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου πρέπει να είναι ο κανόνας και πως οποιαδήποτε εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, η οποία δεν δεσμεύεται από τον χαρακτηρισμό που δίνει στην εργασιακή σχέση ο εργοδότης και η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, σύμφωνα και με τον συνταγματικό της ρόλο.

Επισημαίνεται πως η ΓΣΕΕ έχει σταθερά και αποφασιστικά παρέμβει υπέρ των συμβασιούχων, μεταξύ άλλων στις μεγάλες δίκες στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2006 και το 2008, καθώς και στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2006 και το 2007.

Με την μεγάλη νίκη της 14.04.2011 κερδίθηκε από τους εργαζομένους άλλη μία μάχη στον δύσκολο πόλεμο κατά της κατάχρησης, των διαδοχικών συμβάσεων δήθεν ορισμένου χρόνου ή έργου, της ανασφάλιστης εργασίας, της ομηρίας. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται και η ΓΣΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα