5 ΜΑΗ – 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ (μετά από σχετική απόφαση – εξουσιοδότηση – της Ολομέλειας της Διοίκησης) αποφάσισε και προκήρυξε 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για την ΤΕΤΑΡΤΗ 5/5/2010 με αιτήματα – διεκδικήσεις:

1) Την απόκρουση των Νεοφιλελεύθερων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας (Ε. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., ΔΝΤ) για την ισοπέδωση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

2) Την απόρριψη όποιων Αντι-ασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

3) Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ με τις οποίες θα διασφαλίζονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι μισθοί – τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας.

Τέλος μετά την Απεργία της 5/5 θα συνεδριάσει ξανά η Ε.Επιτροπή για να καθορίσει την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Το μέγεθος των προβλημάτων, η ένταση της επίθεσης, οι εκβιασμοί των «αγορών» και η σκληρότητα των «δανειστών» επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των εργαζομένων, σε κοινές δράσεις και κοινούς αγώνες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε

Να αποκρούσουμε τη ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί και να μην εφαρμόσει αυτές τις αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντι-αναπτυξιακές πολιτικές.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΜΑΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 η ώρα ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνεδρίαση της Ε.Επιτροπής έκανε την εξής δήλωση:

Αποφασίσαμε να προκηρύξουμε Γενική Απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010. Με την μαζική συμμετοχή του κόσμου της Εργασίας στην Απεργία και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στέλνουμε δυναμικό μήνυμα διαμαρτυρίας και προς την κυβέρνηση και προς την τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας είναι εγκληματικοί.

Το περιεχόμενο και το πλαίσιο της απεργίας θέτει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, στις αμοιβές, στην κοινωνική ασφάλιση με προμετωπίδα το αίτημα: «κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα». Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν παράγει ελλείμματα. Ο Ιδιωτικός τομέας δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους εργασίας. Ο Ιδιωτικός Τομέας είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει να παραχθεί πλούτος και να διανεμηθεί δίκαια σε αυτή τη χώρα.

Λέμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεων που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων γιατί το σύστημά μας ήδη έχει εξαιρετικά προβλήματα και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να χτυπηθεί η μαύρη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.

Επίσης ο 13ος και ο 14ος μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα είναι αδιαπραγμάτευτοι. Το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω.

Στο πλαίσιο και της κινητοποίησής μας καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις εδώ και τώρα να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ ώστε να στείλουμε από κοινού το μήνυμα, ότι ο Ιδιωτικός Τομέας δεν μπορεί να μπει στην μέγγενη των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ερ. Αν κληθείτε ως ΓΣΕΕ από το ΔΝΤ να συναντηθείτε μαζί τους, θα πάτε σε μια τέτοια συνάντηση;

Απ. Αφού θα μου ζητηθεί ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως έχω πάει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν βεβαίως θα πάω, προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι καθήκον μου έστω και αν οι υπάλληλοι της τρόικας, έχουν τις δικές τους πολιτικές οδηγίες, δεσμεύσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αν ζητηθεί ως Προεδρείο ΓΣΕΕ, αυτό θα το καθορίσει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι το πρώτο μας μήνυμα. Η απόφαση της Εκτελεστικής είναι να αναπτυχθούν και άλλες αγωνιστικές δράσεις μη δε των απεργιών εξαιρουμένων, ενώ αμέσως μετά τις 5 Μαΐου, θα συνεδριάσουμε ξανά να σταθμίσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως να κινήσουμε τις διαδικασίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα