ΣΑΡΑΝ ΜΠΑΡΡΟΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΣΕΕ:¨Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη ΓΣΕΕ και τον Ελληνικό λαό¨

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΔΣΣ)

Προς

Κο Γιάννη Παναγόπουλο

Πρόεδρο ΓΣΕΕ

11  Φεβρουαρίου 2015

Η ΔΣΣ και οι συνδικαλιστές ηγέτες που συμμετέχουν στις Υψηλού Επιπέδου Συναντήσεις της ΔΣΣ/Global Unions, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη ΓΣΕΕ, που αποτελεί τη φωνή των εργαζόμενων, και στον Ελληνικό λαό και καλούν τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις Ευρωπαϊκές αρχές να σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση του Ελληνικού λαού και να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα με τη νέα κυβέρνηση ώστε οι διαπραγματεύσεις να αντικαταστήσουν τα διατάγματα και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας.

Η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν παταγωδώς να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. Βυθισμένη σε βαθιά ύφεση και με ποσοστά ανεργίας που συναντάμε μόνο σε εποχές πολέμου, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βαθιά κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Το χρέος της χώρας έχει εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Εάν υποθέσουμε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται περίπου 2% ετησίως, τότε θα χρειαστεί 13 χρόνια για επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την κρίση.

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα απαιτεί ένα νέο πρότυπο πολιτικής που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση και θα αντιμετωπίζει πειστικά τη φορο-εισφοροδιαφυγή, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά (π.χ. δημόσιες προμήθειες) και θα σέβεται τα θεμελιώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που είχαν αφαιρεθεί κατόπιν πιέσεων της Τρόικα. Πρέπει να επιτραπεί σε εργαζόμενους και εργοδότες να διαπραγματεύονται μισθούς μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να συμβάλουν στην αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, να δημιουργήσουν εσωτερική ζήτηση και να βάλουν την οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης.

Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος και ο χώρος να προχωρήσει στο νέο αυτό δρόμο.

Με τιμή,

Σάραν Μπάρροου