Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5/6/20

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τη στήριξη 143 χωρών που συμμετέχουν ετησίως στον εορτασμό της.

Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι, «Χρόνος για τη Φύση», με έμφαση στο ρόλο της φύσης, στην παροχή βασικών υποδομών που υποστηρίζουν  τη ζωή στη Γη και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Υπάρχουν ευκαιρίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και της βιοποικιλότητας που απορρέουν από την ορθή ρύθμιση σχετικά με τη χρήση χημικών, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Η απαγόρευση των πιο επικίνδυνων ανθεκτικών οργανικών ρύπων, μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο τόσο στην προστασία της βιοποικιλότητας όσο και στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επηρεάζει αρνητικά τον κόσμο της εργασίας λόγω των στενών δεσμών που έχει με το φυσικό περιβάλλον, ιδίως μέσω της απώλειας υπηρεσιών οικοσυστήματος, της εμφάνισης φυσικών καταστροφών και των ανισοτήτων που σχετίζονται με την έκθεση σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους συναφείς κινδύνους.

Η υγεία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την υγεία της φύσης.

Η βιοποικιλότητα είναι ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα, και τόσο η απώλεια όσο και η προστασία της έχουν συνέπειες για τις κοινωνίες, την απασχόληση, τα προς το ζην και πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο περιβαλλοντικές και κοινωνικά δίκαιες.

Η αποκατάσταση της φύσης θα δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο που θα ξαναδώσουν ζωή στις τοπικές κοινότητες.

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της προστασίας των βιοτόπων, της γεωργίας και του τουρισμού συνδέονται άμεσα με τη  βιοποικιλότητα, η προστασία της οποίας θα έχει  θετική επίδραση  στο κόσμο της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Η οικονομία χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους, βασίζεται σε φυσικές διαδικασίες αλλά επηρεάζει και περιορίζει τη διαθεσιμότητα και τη διανομή των φυσικών πόρων και διαδικασιών.

Κατ ‘επέκταση, ο κόσμος της εργασίας, συνδέεται και με το φυσικό περιβάλλον.

Οι κοινότητες θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες πολιτικές για να προσαρμοστούν σε διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των οικοσυστημάτων τους.

Από τη μεριά της απασχόλησης, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγικότητα. Ετησίως, μεταξύ του 2000 και του 2015, οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την ανθρωπότητα είχαν ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια απώλεια ετών επαγγελματικής ζωής που αντιστοιχεί στο 0,8% της εργασίας ενός έτους. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις θερμοκρασίας θα κάνουν το θερμικό στρες πιο κοινό, μειώνοντας το συνολικό αριθμό ωρών εργασίας κατά 2% παγκοσμίως μέχρι το 2030 ,επηρεάζοντας πάνω απ’ όλα τους εργαζομένους στη γεωργία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι επιπτώσεις που συνδέονται με τη κλιματική κρίση θα υπονομεύσουν την αύξηση του ΑΕΠ, την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας

Μέσω της δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, οι πολιτικές για τη βιοποικιλότητα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της προστασίας των φυσικών πόρων, παρέχοντας στους εργαζόμενους και στην κοινωνία μια ανθεκτική και βιώσιμη διαβίωση. Οι λύσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε περιστασιακή εργασία ή σε μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι δυνατή εάν οικοδομήσουμε μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας και οι κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

Η ΓΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία των οικοσυστημάτων  τα οποία πρέπει να προστατεύονται και να διαχειρίζονται  από  τις κοινότητες που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η βιοποικιλότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί καλύτερα στον οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε ισορροπημένη ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία.

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα