Οδηγός ΣΕΣ για τη Δίκαιη Μετάβαση σε μία οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δημοσίευσε έναν οδηγό για τη “Δίκαιη Μετάβαση” σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και της ΓΣΕΕ (Γραμματεία Περιβάλλοντος).

Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΣΕΣ με έναρξη τον Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τις θυγατρικές Συνομοσπονδίες και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Απασχόλησης).

Το έργο είχε δύο κύριους στόχους:

  • Ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τη συμφωνία του Παρισιού και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ
  • Προετοιμασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα εθνικά σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των πλαισίων ανάπτυξης για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Συμμετοχή των Συνδικάτων

Στη διάσκεψη μετείχαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων από  κράτη –μέλη της ΕΕ, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπου παρουσίασαν  και συζήτησαν  τον οδηγό ο οποίος τιτλοφορείται  “Πώς να προωθηθεί μια δίκαιη μετάβαση μέσω της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ενεργειακής Ένωσης- Ένας οδηγός για συνδικάτα».

Ο σχετικός  οδηγός 48 σελίδων, είχε ως στόχο την ενημέρωση  των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους  στην κλιματική δράση για τη δημιουργία μιας δίκαιης μετάβασης. Περιέχει συστάσεις για οικονομική διαφοροποίηση και βιομηχανική πολιτική, δεξιότητες, κοινωνική προστασία και διακυβέρνηση  πάντα με στόχο μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συνδικάτα έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση της εθνικής δράσης για το κλίμα, συμπεριλαμβάνοντας παραδείγματα καινοτόμων σχεδίων που μπορούν να εμπνεύσουν μια δίκαιη μετάβαση αλλά προτείνει και τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο.

Συστάσεις

Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις περιφέρειες και βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση.
  • Διαπραγμάτευση συμβάσεων σε τομεακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εταιρειών για τη χαρτογράφηση της μελλοντικής εξέλιξης των αναγκών σε δεξιότητες και της δημιουργίας τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων
  • Δημιουργία διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα
  • Προώθηση της θέσπισης κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας

Παράλληλα με τον οδηγό  δημιουργήθηκαν και 2 βίντεο τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων για το συγκεκριμένο ζήτημα

1) «Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος των συνδικάτων μετά τη Συμφωνία των Παρισίων»

2) «Συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην κλιματική δράση για την οικοδόμηση μιας Δίκαιης Μετάβασης- Ένας οδηγός για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις»

Ο οδηγός- εργαλείο κάνει αναφορά και στη σημαντική εξέλιξη που πέτυχε η ΓΣΕΕ και η οποία αφορά στο να ενταχθεί  στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διάταξη για τη δίκαιη μετάβαση των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών διοξειδίου του άνθρακα.

Τον οδηγό-εργαλείο μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.01 MB]

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα