Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

Σεμινάριο Λισσαβώνας 2019

 

Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Πορτογαλικά συνδικάτα, διοργάνωσαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή- Επιπτώσεις για τους εργαζομένους” το οποίο διεξήχθη στην Σεσίμπρα της Πορτογαλίας στις 10-12 Δεκεμβρίου.

 

Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος έχει  αντίκτυπο στις περιφέρειες, στις πόλεις και στις κοινότητες, με ειδικούς τομείς και χώρους εργασίας να πλήττονται ιδιαίτερα. Το επίκεντρο του κύκλου κατάρτισης θα αφορά στις συνέπειες της προσαρμογής στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα θα εξεταστεί η διάσταση ανά φύλο.

Από το 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές τους για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, ευθυγραμμίζοντας τα χρονοδιαγράμματα τους με τη συμφωνία του Παρισιού.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, συζητήθηκαν:

  • Η ανάλυση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής για την κοινωνία γενικότερα, από την μεριά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Ο προσδιορισμός των τομέων και των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, οι σχετικές συνέπειες και οι συνδικαλιστικές απαιτήσεις για αυτούς τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα εξεταστούν παράλληλα οι επιπτώσεις ανά φύλο.
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η γεωργία και ο οικοδομικός τομέας.
  • Οι εργασίες της ΕΕ και της ETUC για την προσαρμογή του κλίματος.
  • Σχέδια δράσης για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις (Συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, κοινωνική προστασία, προσαρμογή των καθηκόντων, αύξηση / μείωση της απασχόλησης, ανάγκες των κοινοτήτων κ.λπ.)

 

 

Στόχοι

 

  • Γνώση του ρόλου και των απαιτήσεων των συνδικάτων όσον αφορά στα σημερινά μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να προβλέψουν τις συνέπειες στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,  από την προσαρμογή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να συνδέσουν τις τοπικές και εθνικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες με το επίπεδο της ΕΕ.
  • Να συμπεριληφθεί η συνδικαλιστική διάσταση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των σχεδίων προσαρμογής για το κλίμα.

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα