Διακήρυξη της ΣΕΣ για την Ελλάδα

Σας κοινοποιούμε τη διακήρυξη – ψήφισμα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπή στις 7 Μαρτίου 2012:

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΣ στη συνεδρίασή της στις 7 Μαρτίου 2012 εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται σοβαρά και ανεπανόρθωτα από την απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας, γεγονός που διαβρώνει την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.

Η ΣΕΣ διακηρύσσει την αλληλεγγύη της στα Ελληνικά συνδικάτα και στον αγώνα τους κατά της πρωτοφανούς επίθεσης ΔΝΤ-Ε.Ε-ΕΚΤ που μεθοδικά καταλύει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και αποδομεί τους εργασιακούς θεσμούς και το κοινωνικό κράτος στερώντας από τους εργαζόμενους κάθε θεσμική ικανότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Συγκεκριμένα, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παρεμποδίζονται, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και τα συνδικάτα υφίστανται εκφοβισμό με την απαράδεκτη απόφαση για κλείσιμο των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας ,ενώ επιχειρείται η συστηματική κατάλυση του κοινωνικού διαλόγου και η αντικατάστασή του από αυταρχική μονομέρεια που καθιστά περιττή την ύπαρξη των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

Η Ελλάδα ωθείται σε μια από τις βαθύτερες οικονομικές υφέσεις της σύγχρονης εποχής με πρόβλεψη να φθάσει σωρευτικά επίπεδα ύφεσης της τάξεως του 25%-30% που απαντώνται σε καιρό πολέμου. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους έχουν οδηγηθεί σε έναν άνευ προηγουμένου για την μεταπολεμική ιστορία της χώρας επιβεβλημένο κύκλο θυσιών. Η πλέον δραστική μείωση σε πρωτογενές έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια επιτεύχθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια της πτωχοποίησης των Ελλήνων. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνεργους, σχεδόν το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σχεδόν 250.000 άνθρωποι επιβιώνουν από την προσφορά καθημερινού συσσιτίου.

Εντούτοις, νέα μέτρα λιτότητας διαρκώς συσσωρεύονται στα ήδη υπάρχοντα. Ο εθνικός κατώτερος μισθός – η τελευταία ασπίδα προστασίας των χαμηλόμισθων – μειώθηκε πρόσφατα κατά 22% (32% για τους νέους εργαζόμενους), κίνηση που θα οδηγήσει σε μια συνολική απώλεια της τάξεως του 40% καθώς και στην κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, Τον Ιούνιο αναμένονται νέα μέτρα.

Η ΣΕΣ παρακολουθεί με βαθύτατη ανησυχία την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ κάθε έννοια δημοσιονομικής πειθαρχίας επιβάλλοντας βίαια ένας επίπεδο εξαθλίωσης που κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί και οδηγώντας τη χώρα σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική άβυσσο με τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.

Πραγματικά, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που έχει η περίπτωση της Ελλάδας για την Ευρώπη και τους θεσμούς που υποστηρίζουν τον κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανείων σε βάρος συντάξεων, μισθών ή σε βάρος κάθε κοινωνικής ανάγκης μέσω ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα δημόσια έσοδα, ωθώντας τη χώρα σύντομα σε εσωτερική πτώχευση.

Η πορεία αυτή είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επιλογές υπέρ της ανάκαμψης σε πνεύμα πραγματικής αλληλεγγύης και συνοχής με προτεραιότητα στους ανθρώπους έναντι των αγορών.

Η ΣΕΣ επιβεβαιώνει την πρόταση της για εφαρμογή ενός κοινοτικού «Σχεδίου Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις καινοτόμες επενδύσεις: ένα σύμφωνο αλληλεγγύης στην Ε.Ε για οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις με αποτελεσματική συμμετοχή των συνδικάτων. Καλούμε τους πιστωτές της Ελλάδας και τις Ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω συμπίεση μισθών και συντάξεων ούτε σε επιβολή νέων φόρων. Έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα η επιμονή σε εναλλακτικές μορφές μείωσης του χρέους και του ελλείμματος. Η δίκαιη είσπραξη φόρων, η αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για επενδύσεις, η αναθεώρηση των υπερβολικών αμυντικών δαπανών της Ελλάδας και η χαλάρωση των αμυντικών αναγκών της μέσα από την κατοχύρωση των Ελληνικών συνόρων από την Ευρώπη, η περικοπή περιττών και όχι κοινωνικών δαπανών είναι απλά κάποιες από τις διαθέσιμες εναλλακτικές.

Η ΣΕΣ και οι οργανώσεις μέλη της θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση και ενεργές στην πρώτη γραμμή μιας Πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διάσωση της Ελλάδας, μέσα από καμπάνιες και πρωτοβουλίες, την αναζήτηση συμμαχιών και το συντονισμό εκδηλώσεων υψηλής προβολής με στόχο, μεταξύ άλλων, να ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης σε όλη την Ευρώπη της θανατηφόρας συνταγής που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα