Συνάντηση ΓΣΕΕ με το Γενικό Διευθυντή του ILO για τις Αλλαγές στα Εργασιακά

7/6/2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ TO ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ TOY ILO ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Το μείζον ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και η επιχείρηση επιβολής νέων σκληρών μέτρων, στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας- απόρροια του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές – τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Guy Ryder στη Γενεύη.Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των δυο πλευρών στα πορίσματα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου του Σεπτεμβρίου του 2014,που διεξήχθη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO και η οποία κατέληξε σ’ ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, με το οποίο τονιζόταν η θέση όλων των πλευρών, ότι δεν πρέπει και δεν απαιτείται καμιά αλλαγή στα εργασιακά στη χώρα μας.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε δηλώσεις του, αφού υπενθύμισε ότι οι συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά θέματα συστηματικά αγνοούνται από την Κυβέρνηση και τους δανειστές,
επεσήμανε ότι η επερχόμενη νέα επίθεση στα εργασιακά παραβιάζει Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Ο Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι κάθε απόπειρα κατάργησης του 13 ου και 14 ου μισθού, καταλύει νόμους και συμβάσεις, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής των σκληρά δοκιμαζόμενων Ελλήνων εργαζομένων.O πρόεδρος της ΓΣΕΕ επίσης ενημέρωσε τον κ. Ryder ότι η Συνομοσπονδία,σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC), είναι έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στον εποπτικό μηχανισμό του ILO, ώστε να επικαιροποιήσει προηγούμενες προσφυγές της ΓΣΕΕ, σχετικά με το ασφαλιστικό, καταγγέλλοντας την άνευ προηγουμένου μονομερή επίθεση της κυβέρνησης σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.Στο ILO θα προσφύγει η Συνομοσπονδία και για το ζήτημα της εκπροσώπησης των εργαζομένων – ασφαλισμένων στις Διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αφού με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση περιορίζεται σε βαθμό αποκλεισμού η δημοκρατική και ουσιαστική εκπροσώπηση εκείνων που πραγματικά χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ