Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γ.Σ.Ε.Ε. στηρίζει τον κοινωνικό αγώνα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας και με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, καλεί τους εργαζόμενους να ενδυναμώσουν μέσω των συνδικάτων την παρέμβασή τους, τόσο για την προστασία των θυμάτων όσο και για την σύμπραξη με στόχο την πρόληψη πράξεων βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση, το trafficking είναι οι κύριες εκφάνσεις της έμφυλης βίας.

Στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι σε έξαρση και το φαινόμενο της οικονομικής βίας, που επιτείνει τις ήδη μεγαλύτερες και σωρευτικές επιπτώσεις των αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων και των ανέργων γυναικών στον αγώνα τους για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας για τη βία κατά των γυναικών αποδεικνύεται καθημερινά από την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα σωματικής/σεξουαλικής κακοποίησης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία με θύτη τον σύντροφο τους, ενώ παγκοσμίως υπολογίζονται σε 62 εκατομμύρια. Το 33% αυτών των γυναικών διαμένουν σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 ετών στην Ευρώπη και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας απ’ ό,τι ο καρκίνος και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Στην Ελλάδα, η βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, η αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.

H ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα της για την ουσιαστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της προστασίας των θυμάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα