Εισήγηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου στο Γενικό Συμβούλιο

Σας επισυνάπτουμε περίληψη από την εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου η οποία υπερψηφίστηκε με τη λήξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Tα πράγματα φορτίστηκαν και οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που σε κρίσιμες ώρες όλοι πρέπει να παίρνουν τις ευθύνες τους και να υψώνουν ένα αραγές μέτωπο και να αποδεικνύουν ότι ξέρουν τι γίνεται εναντίον των εργαζομένων.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το μνημόνιο και οι πολιτικές που ακολούθησαν όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικού συστήματος αλλά παντού, έφεραν μια συμπεριφορά την οποία ουδείς μπορεί να ερμηνεύσει. Όλοι την εντοπίζουμε, ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Ο ένας κατηγορεί και καταγγέλλει τον άλλο αλλά ο τυφώνας δεν υπολογίζει ποιος κατηγορεί και ποιος καταγγέλλεται. Ο τυφώνας μας παίρνει όλους, μας τραβάει στα τάρταρα και κυρίως τους απλούς εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου που υφίστανται διαρκείς περικοπές.

Το Γενικό Συμβούλιο, το κάναμε γιατί θέλαμε την 8η Γενική Απεργία μέσα στο 2010 να της δώσουμε το μεγαλύτερο δυναμισμό και ενίσχυση που έχει γίνει μέχρι τώρα. Για να ενισχύσουμε το αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο του επόμενου διαστήματος. Γιατί οι αγώνες μας θα έχουν συνέχεια.

Σε πείσμα αυτών που πίστευαν ότι μπορούν τα Συνδικάτα να γίνουν πολιτικά κόμματα, την ίδια ώρα που κονδυλοφόροι, πολιτικοί αναλυτές και πολιτικά πρόσωπα έκαναν μια ευθεία επίθεση στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πιστεύοντας ότι θα κάμψουν την δράση του, όμως δεν μας λύγισαν, στεκόμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Θέλησαν να καταστήσουν υπεύθυνο το συνδικαλιστικό κίνημα για την κρίση που έχει περιέλθει στη χώρα. Οι συνδικαλιστές φταίνε; Τα συνδικάτα και τα προνόμια τους; και σε αυτή την παγίδα έπεσαν και άνθρωποι απλοί όπως έπεσαν και συνδικαλιστές.

Αυτή η απεργία στις 15 Δεκέμβρη είναι η απεργία που πρέπει να συστρατεύσει όλο τον κόσμο, να βγάλει την οργή και την αγανάκτηση του. Να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Για πολλά χρόνια δρούσαμε και εμείς ως διαμεσολαβητές, είχαμε συνηθίσει να τους φέρνουμε κάποιο αποτέλεσμα σήμερα ο αγώνας και οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες.

Ενώ υπάρχουν τα σκληρά, άδικα και αντικοινωνικά μέτρα και υπάρχουν και εκείνοι που μας βάζουν να διαιρεθούμε σε ιδιωτικούς και δημόσιους, ΔΕΚΟ και μη ΔΕΚΟ, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ασφαλισμένοι και άλλοι λιγότερο καλοπληρωμένοι και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά εντείνονται οι κομματικοί και παραταξιακοί ανταγωνισμοί μέσα στα συνδικάτα.

Όλοι έχουμε πολιτική ταυτότητα. Πολιτική ή κομματική προτίμηση αλλά δεν πρέπει αυτή να μας καθορίζει. Τα κόμματα έχουν τη δική τους ατζέντα και εμείς πρέπει να έχουμε τη δική μας. Στρατηγικές για τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας που ποτέ δεν ταυτίζονται με ένα κόμμα.

Έπεσαν πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Πρώτα εργοδοτικοί κύκλοι και λοιπά πολιτικά συμφέροντα να κάνουν απαράδεκτη επίθεση χρησιμοποιώντας ως όπλο το κουτσομπολιό και τη διαστρέβλωση.

Όποιοι έχετε υπογράψει σύμβαση, όσοι έχετε πάει να υπερασπιστείτε απέναντι στους εργοδότες έστω και κάτι, ξέρετε ότι γίνονται πολλές συναντήσεις για να δούμε τι συμμαχίες μπορεί κανείς να κάνει για να φτιάξει τα δικά του αναχώματα για να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πήγα σε κουβέντα με τους φορείς και είπαμε ότι δεν συμφωνούμε και έχω μοιράσει και τη σχετική επιστολή που έστειλα στην κα. Κατσέλη.

Η επέκταση και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ θα συνεχίσει να ισχύει, αυτό είπαμε και συζητάμε για τις επιχειρησιακές μόνο όταν μια επιχείρηση που βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει και να χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Ανεξαρτήτως τι λέμε εμείς κάποιοι θα πάνε να νομοθετήσουν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Εγώ εκ μέρους της ΠΑΣΚΕ δηλώνω ότι ουδείς συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ σε κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο δεν θα υπογράψει τέτοιες επαίσχυντες συμβάσεις. Ας έρθουν να το πουν και άλλοι. Γιατί αυτοί που υπονομεύουν σήμερα την ενότητα της ΓΣΕΕ υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις. Εμείς όπως ξέρετε δεν έχουμε πλειοψηφία. Είμαστε το 50% και σεβόμαστε τις αναλογίες των δυνάμεων. Έχουμε πει πρέπει να πατάμε σε ευρύτερες συμφωνίες πρέπει να διευρύνεται το μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας.

Λέω ότι υπάρχουν συνεχή χτυπήματα και προσωπικές επιθέσεις στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Θυμίζω τι ακριβώς είχα πει στο Ρόϊτερ και τι γράφτηκε μετά.

Πρέπει να κρατήσουμε τα συνδικάτα μας γιατί οι εργαζόμενοι τα έχουν ανάγκη και σήμερα και αύριο. Έμαθα πριν ανέβω στο βήμα ότι θα αποχωρήσουν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο Γενικός Γραμματέας και ο Αν/τής Πρόεδρος (εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης). Εμείς δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι.

Η συμμετοχή στο προεδρείο είναι αντιπροσωπευτική, αναλογική και εμείς ξέρουμε τη δύναμη που έχουμε, το 50%.

Θέλω όμως να ρωτήσω; Είναι πράξη ευθύνης; Ποιον εξυπηρετούν αυτές οι επιλογές;

Εμείς θα την πάμε δυνατά αυτήν την απεργία έστω και αν δεν είναι στο προεδρείο η ΔΑΚΕ και η Α.Π. Θα φτάσει να συγκρούετε η υπευθυνότητα που είναι μαζί με τον αγώνα με την ανευθυνότητα της αποχώρησης.

Ας το σκεφτούν καλά αυτοί που μεταφέρουν την κομματική τους κρίση και θέλουν να την κάνουν κρίση της ΓΣΕΕ και αυτοί που μεταφέρουν την παραταξιακή κρίση και την κάνουν κρίση της ΓΣΕΕ.

Πρίν 10 ημέρες κατατέθηκε κείμενο στο πρωτόκολλο της ΓΣΕΕ με το οποίο η πλειοψηφία των μελών της ΔΑΚΕ μέμφεται τον Γενικό Γραμματέα και ήρθαν και στο γραφείο μου και δήλωσαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν ως Γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Αν βρήκαν αυτόν τον αγριανθρωπισμό για να καθαρίσουν τα δικά τους εσωτερικά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα.

Οι συνάδελφοι της Αυτόνομης Παρέμβασης το σκέφτονται καιρό να κάνουν μια επικοινωνιακή κίνηση. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Τις πλειοψηφίες, την κοινωνική νομιμοποίηση δεν μας τη δίνουν 3-5 άνθρωποι.

Έξι (6) μήνες έχουν περάσει από τότε που έγινε συνέδριο και η ΠΑΣΚΕ πήρε 49%. Θα το τιμήσουμε και δεν θα υποταχθούμε σε καμιά κυβερνητική εξουσία.

Δεν φοράμε κομματικά «παπούτσια», δεν ακούμε τι θα πει η κυβέρνηση και το κόμμα. Ακούμε τους εργαζόμενους. Να αναλογιστείτε πόσες εκλογές έχουν γίνει σε σωματεία και η ΠΑΣΚΕ αυξάνει τις δυνάμεις της απόδειξη ότι εμπνέει και εκφράζει την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Δεν είμαστε υποχείρια κανενός κόμματος, καμιάς Τρόικας. Θα σας πω κάτι τελευταίο. Σε αυτές τις μεγάλες στιγμές πρέπει να αναλογιστείτε αυτό που έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος του διαφωτισμού ο Σπινόζα. «Δεν είναι ώρα να γελάς, δεν είναι ώρα να κλαις είναι ώρα να καταλαβαίνεις και να καταλαβαίνουμε ότι είναι ώρα ευθύνης και αγώνα».

Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σε συσπείρωση και καθολική συμμετοχή στην Απεργία και στο Συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη.
 

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα