Δηλώσεις Γ. Παναγόπουλου

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ .Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε τα εξής:

« Κατ΄αρχήν να εκφράσω τη λύπη μας και την οδύνη μας, για το θάνατο των συναδέλφων μας στο τραγικό περιστατικό της ζώνης Περάματος. Πρόκειται για απαράδεκτες και εγκληματικές παραλείψεις, που οδηγούν απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου.

Η ΓΣΕΕ θα αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να επιβληθούν πλέον κανόνες και όροι ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων.

Όσον αφορά την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ θέλω να πω τα εξής:

Στη μέση του καλοκαιριού, η κυβέρνηση επέλεξε να επιφέρει ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας καταργώντας ουσιαστικά με μία τροπολογία το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας τους.

Χθές, ημέρα γιορτής για την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση επέλεξε ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά την εργασιακή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, να το θέσει με μια τροπολογία ενός άσχετου νομοσχεδίου «περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» , στο θερινό τμήμα, χωρίς το βάσανο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και των διαρκών κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όπου ασκείται κοινοβουλευτικός διάλογος και έλεγχος. Αυτή η τροπολογία είναι το προϊόν πολιτικών εγκεφάλων με ολοκληρωτικές αντιλήψεις!

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση με την παρούσα τροπολογία, όπως αποφάνθηκε και η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ είναι η συνέχιση της σχεδιαζόμενης απορρύθμισης των Κανονισμών Προσωπικού στις ΔΕΚΟ, (’ΡΘΡΟ 13 Ν3429/2005 και κατά παρέκκλιση ΣΣΕ και των ρυθμίσεων των Κανονισμών προσωπικού) αφού οι συμβάσεις του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ορίζεται ότι ρυθμίζονται από την εργατική νομοθεσία για τις συμβάσεις εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι με την παρούσα τροπολογία, επιχειρείται:

• Με την προωθούμενη παρ.1 της τροπολογίας εξαιρούνται ρητά και εξειδικευμένα πλέον από το πεδίο κάλυψης κάθε μορφής συλλογικής συμφωνίας (ΣΣΕ, Κανονισμών, συλλογικών συμφωνιών) ή επιχειρησιακής συνήθειας, ουσιώδεις όροι, όπως είναι η πρόσληψη και η απόλυση των εργαζομένων, η αμοιβή τους, οι άδειες και τα ρεπό τους.
• Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προωθούμενη παρ.2 της τροπολογία, η οποία εκχωρεί πλήρως στην Κυβέρνηση τη μισθολογική πολιτική των ΔΕΚΟ, παρακάμπτοντας τις ΣΣΕ. Περαιτέρω, καταφέρεται πλήγμα όχι μόνο κατά των ισχυουσών επιχειρησιακών ΣΣΕ, αλλά και της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε επιχειρησιακό επίπεδο.
• Με το άρθρο 14 του Ν.3429/2005 είχε ρυθμιστεί σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, η παράνομη και αντισυνταγματική μονομερής κατάργηση με Νόμο από την Κυβέρνηση νέων Κανονισμών Προσωπικού στις προβληματικές ΔΕΚΟ. Με την προωθούμενη παρ.3 της τροπολογίας, ο κρατικός παρεμβατισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος με την επιβολή τριπλού πλαφόν στις αυξήσεις στις μισθλογικές αυξήσεις των ΔΕΚΟ (1. ΔΤΚ, 2.οικονομική κατάσταση επιχείρησης, 3. πορεία κρατικού προϋπολογισμού) επιφέροντας νέο πλήγμα στη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης.
• Με την προωθούμενη παρ.4 της τροπολογίας ουσιαστικά υπάγονται στους περιορισμούς και οι ΔΕΚΟ που είχαν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του Ν.3429/2005 (π.χ. ΕΡΤ, Συνδρομητική ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΓ ΟΣΕ ΑΕ) κλ. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι ότι αίρεται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων των ΔΕΚΟ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και απαιτείται η συμφωνία του εργοδότη, αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής!

Η ΓΣΕΕ ως ο Συνδικαλιστικός συλλογικός θεσμός, δε δέχεται το διαχωρισμό παλαιών και νέων εργαζομένων, δε δέχεται λίγο ή λιγότερους«προνομιούχους» εργαζόμενους, δε δέχεται ένα ιδιότυπο κοινωνικό απαρτχάιντ και την κατάργηση των συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ναρκοθέτηση των εργασιακών σχέσεων και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με καμία Κυβέρνηση.

Η ΓΣΕΕ έχει συνεπώς κάθε λόγο να υπερασπισθεί τη θεμελιώδη νομική, πολιτική και κοινωνική επιλογή της, το σύστημα ελεύθερης μεσολάβησης και διαιτησίας του Ν.1876/90. Μια επιλογή που και στη συλλογική αυτονομία δίνει προτεραιότητα και το δικαίωμα απεργίας σέβεται. Μια επιλογή που στήριξαν ομόθυμα και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους.

Εμείς θέλουμε το διοικητικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ όχι όμως σε βάρος των νεότερων συναδέλφων μας, σε βάρος των εργασιακών όρων και σχέσεων, σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων μας.

Δε θα δεχθούμε την κατάργηση κάθε μορφής εργασιακής προστασίας. Η κυβέρνηση ονομάζει τα συστήματα εργασιακής πρόνοιας – προνόμια και τους εργαζόμενους προνομιούχους. Όχι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ειδικότερα για τους νεότερους, θα δώσουμε αποφασιστικούς αγώνες, δε θα τους αφήσουμε εκτεθειμένους σε ντροπιαστικές τροπολογίες!

Η ΓΣΕΕ θα αντιδράσει μεσούσης του θέρους αγωνιστικά – ενωτικά – συλλογικά με κλιμακούμενες συνδικαλιστικές ενέργειες (παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας, κλπ.), αλλά και με νομικά μέσα και προσφυγές στα ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, έως ότου ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Η Κυβέρνηση να αποσύρει,
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα