ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου, μετά τη δεύτερη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς για τη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 6 /2/2008

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου, μετά τη δεύτερη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς για τη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ 2008.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται σε ένα υπονομευμένο περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής δυσοσμίας, εξαιτίας της πλήρους ηθικής απαξίωσης που συντελείτε καθημερινά τόσο σε θεσμούς όσο και σε πρόσωπα. Είμαστε σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης ακρίβειας, δανειακής και καταναλωτικής υπερχρέωσης των νοικοκυριών και βεβαίως σε ένα περιβάλλον κυβερνητικής οικονομικής λιτότητας.

Εκτιμάμε ότι μπορεί να υπάρξει υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και το εισοδηματικό. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, δεν κατάλαβε από αυτό που συνέβη στις 12 Δεκέμβρη όταν οι πολίτες πλημμύρισαν στους δρόμους της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική και την επιμονή της κυβερνητικής αδιαλλαξίας προς μια αντικοινωνική και αντιασφαλιστική γενική πολιτική.

Γι΄ αυτό ο Πρωθυπουργός μετά το απεργιακό φόντο που θα δημιουργηθεί στις 13 Φλεβάρη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με καθαρότητα το τι θα συμβεί στο ασφαλιστικό σύστημα, την εισοδηματική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις της χώρας.

Η ΓΣΕΕ τα στελέχη της και όλοι οι εργαζόμενοι θα δώσουν τον αγώνα για μια δημόσια κοινωνική ασφάλιση και για ένα πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων το οποίο με τις παρούσες συνθήκες ασφυχτιά έντονα στα στενά περιθώρια που θέτουν σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις, σας λέω μόνο τούτο: Ότι το 4% ποσοστό αύξησης με βάση το πως έκλεισε ο πληθωρισμός και πως τρέχει σήμερα ο πληθωρισμός δεν αποτελεί ούτε καν σημείο εκκίνησης. Εννοείται το να πάρουμε τον πληθωρισμό που κινείται άνω του 4% ως βάση δεν το διαπραγματευόμαστε το θεωρούμε αυτονόητο. Άλλωστε όλες οι κορυφαίες κοινωνικές οργανώσεις που ομνύουν στην Ευρώπη και στις δημοκρατικές διαδικασίες τους ενημερώνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις, ξεκινούν ως στοιχειώδη από τον πληθωρισμό και την οικονομική πραγματικότητα. Είναι ένα απαραίτητο λοιπόν στοιχείο για την πραγματική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση μισθών και ημερομισθίων

Εμείς ως ΓΣΕΕ απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το «πακέτο» που μας προτάθηκε κι όταν λέω απορρίπτω εννοώ συνεκτιμούμε το ζήτημα των εργασιακών και θεσμικών αιτημάτων που μπορούμε να αναλάβουμε ως κοινωνικοί φορείς. Είτε αυτές αφορούν το περιεχόμενο της σύμβασης και τις αυξήσεις είτε αφορούν τις γενικές διακηρύξεις των κοινωνικών αιτημάτων.

Εμείς ως η τριτοβάθμια οργάνωση όλων των δυνάμεων της εργασίας επιθυμούμε την συνέχιση του θεσμού των κοινωνικών και συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη στο θέμα των οικονομικών ρυθμίσεων, όπως και σαφείς δεσμεύσεις και λύσεις των θεσμικών και εργασιακών αιτημάτων. Θέλουμε τα ζητήματα αυτά να ρυθμίζονται εντός του πλαισίου των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σας πληροφορώ ότι αυτό τον στόχο δεν τον πετύχαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαπραγμάτευσης γιατί ολοκληρώσαμε δυστυχώς – ως κοινωνικοί φορείς – , μόνο το οικονομικό μέρος της σύμβασης.

Επαναλαμβάνω ότι το ραντεβού μας δεν είναι πλέον με τους εργοδότες και τις οργανώσεις τους είναι με τους εργαζόμενους, την επόμενη Τετάρτη στις 13 Φλεβάρη στις 11:00 η ώρα στο ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ μπροστά από το κτήριο της Γενικής Συνομοσπονδίας.

Αφενός μεν να αντιταχθούμε στα αντιασφαλιστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και εντέχνως αφήνει να διαρρέουν, αφετέρου να δώσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα στις εργοδοτικές οργανώσεις πως πρέπει να δουν την ανάλγητη κοινωνική πραγματικότητα που με την στάση τους διαμορφώνουν.

Προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών του λαϊκού εργατικού εισοδήματος που υπολείπετε κατά πολύ από τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των υπαρκτών οικονομικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί στην χώρα μας.

Οι διαπραγματεύσεις σταματούν, συνεχίζονται οι διεκδικήσεις μας στους δρόμους της Αθήνας!».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα