ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ

10/9/2007

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ομιλία στο Βελλίδειο 8/9 /07 του κ Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΓΣEΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

1. Δυστυχώς ακούσαμε για μια ακόμη φορά τις ίδιες γενικόλογες διακηρύξεις του 2004.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή απογοήτευσε τις προσδοκίες και απαιτήσεις των εργαζόμενων της χώρας. Οι εργαζόμενοι επί 3, 5 χρόνια βίωσαν την φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την υποβάθμιση της κοινωνικής και εργασιακής τους θέσης. Οι τεχνικές της επικοινωνίας οδήγησαν σε ωραιοποίηση των αριθμών και εξαθλίωση των πολιτών. Πραγματοποιήθηκε η πιο άδικη αναδιανομή εισοδημάτων.

2. Η φτώχεια στη χώρα μας ξεπέρασε πλέον τα 2 εκ συμπολίτες μας και αυτό είναι ένα ακόμα κατόρθωμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά το περίφημο «Ταμείο Κοινωνικής συνοχής» παρατηρούμε ότι : σε όλη την ΕΕ θεωρείται ως όριο της φτώχειας το 60% του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Ο κ. Καραμανλής με τις εξαγγελίες του το προσδιορίζει στο 28% του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Με αυτό το τρικ το ποσό της φτώχειας στη χώρα μας προσδιορίζεται στα 5.600 ευρώ αντί του 12.000 ευρώ που θα ήταν το σωστό.

Με το Ταμείο αυτό επιχειρείται το στατιστικό «διόρθωμα» της φτώχειας και επουδενί η αντιμετώπιση των αιτίων που δημιουργούν φτωχούς δηλαδή, η ανεργία, οι χαμηλές αμοιβές, η ελαστική απασχόληση, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ. ά.

3. Το Ταμείο Αλληλεγγύης Ανέργων από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα είναι ένα ταμείο χωρίς ένα ευρώ.

Στη χθεσινή του ομιλία ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα σχετικά με τους πόρους και τα ποσά που τελικά θα δοθούν σε αυτό. Χωρίς χρήματα, με δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις που ο νόμος προβλέπει, στη καλύτερη περίπτωση το Ταμείο αυτό θα καλύψει μόνο 2 χιλιάδες ανέργους το χρόνο.

Πρόκειται για απαράδεκτο εμπόριο ελπίδας προς τους μακροχρόνια ανέργους της χώρας μας που ξεπερνούν τους 200. 000.

4. Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας η αλήθεια είναι ότι επί 3,5 χρόνια το άφησαν να κατρακυλήσει από το 60% στο 42% και το αναπροσάρμοσαν τώρα στο 50%, καταργώντας προηγούμενο νόμο που προέβλεπε αναπροσαρμογή στο 66% του βασικού μισθού. Επί πλέον η κυβέρνηση περιέκοψε στο μισό το επίδομα ανεργίας για τους τετράωρης μερικής απασχόλησης εργαζόμενους. Έτσι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 183 ευρώ το μήνα.

5. Τέλος, για το μέγα θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης που απασχολεί το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού, νέους, εργαζόμενους, συνταξιούχους – και παρά τα συγκεκριμένα ερωτήματα και τις απαιτήσεις της ΓΣΕΕ – δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Επανάληψη των διακηρύξεων του 2004. Καμιά αναφορά για τη συνειδητή υπονόμευση επί 3,5 χρόνια της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης και καμία δέσμευση για νέους πόρους. Είναι πλέον φανερό σε όλους τους εργαζόμενους ότι υπάρχει κρυφή μετεκλογική αντί-ασφαλιστική ατζέντα για το ΣΚΑ.Η νέα εξαγγελία είναι επανάληψη για την «Εθνική Σύνταξη» χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος και οι δικαιούχοι.

Η ΓΣΕΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει τη ριζική αντίθεσή της, γιατί θεωρεί ότι η «Εθνική Σύνταξη» αποτελεί «δούρειο ίππο μετατροπής του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό (μείωση παροχών). Επιπλέον υπογραμμίζουμε ότι με βάση τον προσδιορισμό των ορίων φτώχειας όπως ορίστηκε από τον κ. Καραμανλή, αντιλαμβάνεται ο καθένας το χαμηλό επίπεδο και το περιεχόμενο αυτής της εξαγγελίας.

6. Και όλα αυτά τη στιγμή που όχι απλώς ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι θα αυξηθεί ο πλέον άδικος και αντικοινωνικός φόρος δηλαδή ο ΦΠΑ. Έτσι εξηγείται και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με αιτιολογία την κατάρτιση προϋπολογισμού, δηλαδή, ενός προϋπολογισμού φόρων και λιτότητας για τους πολίτες.