ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας όπου ετέθησαν αρκετά ζητήματα αλλά προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα επείγοντα που είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως μέσω αυτού, του κατώτερου μισθού που όπως γνωρίζετε με βίαιο και νομοθετικό τρόπο είχε μειωθεί.

Ο υπουργός μας έδωσε ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων στα πλαίσια μια δημιουργικής ασάφειας όπως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές. Περιμένουμε στο προσεχές διάστημα ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επανασυστήσουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως στην κατεύθυνση αυτή περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού ώστε το σημείο εκκίνησης συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες να είναι από κει, που με βίαιο τρόπο οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κατέρριψαν.

Αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει και σήμερα η δήλωση που είχα κάνει και μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων ότι τα πάντα θα κριθούν πλέον στο πεδίο της υλοποίησης.

Οι προθέσεις είναι καλές αλλά βεβαίως η υλοποίηση είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε το τελικό μπράβο.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Συζητήσατε το θέμα της σύμβασης με δεδομένο ότι η μετενέργεια λήγει;

Απάντησα, μπορεί να μην έγινα κατανοητός. Το συζητήσαμε. Εμείς έτσι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να υπογράψουμε Ε.Γ.Σ.Σ.Ε με αυξήσεις, είναι εντελώς απαγορευτικό. Ζητήσαμε λοιπόν και τη νομοθετική παρέμβαση και την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης, τον προηγούμενο κατώτερο μισθό ,ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πρέπει να είναι ελεύθερες, το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων.
Μίλησα για δημιουργική ασάφεια γιατί δεν μας έδωσε ο υπουργός ένα σαφές χρονοδιάγραμμα παρά γενικών στόχων, γιατί όλα είναι συνάρτηση και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με τους δανειστές. Εμείς εξακολουθούμε και εμμένουμε στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει και τις οποίες έχουμε στείλει και στους εργοδότες.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Άρα εσείς δεν θα επικαιροποιήσετε την πρόσκληση στους εργοδότες μέχρι να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας;
Εμείς έχουμε κάνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση γιατί η παλιά εξέπνευσε στις 31/12.2014.
Λειτουργεί τώρα η κουτσουρεμένη μετενέργεια σε εφαρμογή των μνημονίων έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή εκπνέει όμως 31 Μάρτη. Και αυτό είπαμε στον υπουργό ότι μέχρι τις 31 Μάρτη πρέπει να έχει γίνει και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση του πλαισίου ρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Όχι σταδιακά εφάπαξ να γίνει;

Εμείς αυτό ζητήσαμε το ζήτημα είναι τι δυνατότητες έχουν και δεν αποσαφηνίστηκε θα μας δείξει η ζωή όπως ειπώθηκε και στην συζήτησή μας

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πάντως οι εργοδότες λένε για αποκατάσταση σε δυο η τρία στάδια, εσείς τι απαντάτε;

Κάθε εργοδότης, κάθε εργοδοτική οργάνωση λέει το δικό της. Έχω ξαναπεί οι εργοδότες τα παίρνουν όλα και σας παρακαλώ ψάξτε το και θα δείτε όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την εφαρμογή του μνημονίου και μετά είναι υπέρ των εργοδοτών και καμία υπέρ των εργαζομένων. Αυτό διεκδικούμε, ν’ αλλάξει αυτή η ετεροβαρής σχέση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα