Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με την Υπουργό και τον Αν/τή Υπουργό Εργασίας

Όπως γνωρίζετε η εργατική τάξη της χώρας μας, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται από την πολιτική και τα μέτρα του μνημονίου. Θέσαμε τις προτεραιότητες των εργαζομένων, των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων στην κυρία υπουργό.

Αναφερθήκαμε στις ανατροπές που έχουν γίνει και στις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Θέσαμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν είτε σε εφαρμογή προβλέψεων του μνημονίου είτε σε μια ευρύτερη πολιτική που θα προστατεύει κοινωνικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Νομίζω ότι η υπουργός κράτησε καλή σημείωση αυτών των παρατηρήσεων. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ώστε αυτός ο θεσμός να ενδυναμωθεί και να μην αποδυναμωθεί όπως επιδιώκει μονίμως ο ΣΕΒ. Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως το σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν και βεβαίως θέσαμε και τα ζητήματα που αφορούν στις πολιτικές απασχόλησης προστασίας των ανέργων των πιο αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας. Απ’ αυτή την συνάντηση διαμορφώθηκε μια προσδοκία και απαίτηση:

Να εγκαινιαστεί με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας μια ειλικρινής σχέση συνεννόησης και διαλόγου γιατί δυστυχώς οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα δεν ήταν οι καλύτερες. Προσδοκούμε και θα εργαστούμε γι’ αυτό. Είμαστε σίγουροι παρά την ύπαρξη μια πολιτικής που είναι εχθρική προς την μισθωτή εργασία και που προβλέπεται στο μνημόνιο, ότι μπορούμε στα ζητήματα την κοινωνικής οικονομίας και στα ζητήματα κατανάλωσης μιας και υφιστάμεθα και ως καταναλωτές μεγάλες επιπτώσεις, να έχουμε κοινό τόπο και κοινές δράσεις έτσι ώστε να βοηθηθεί ο μισθωτός, ο άνθρωπος του μόχθου και να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία.

Θα εργαστούμε τουλάχιστον από την μεριά των συνδικάτων με συνέπεια, και αποφασιστικότητα σ’ αυτή τη γραμμή δράσης.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα