Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου

Οι θέσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι γνωστές. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα που έχει ευθέως αποκτήσει και μεγάλες ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Είναι οι απεργοί πείνας στην Υπατεία.

Μας ζητήθηκε να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τη συνάντηση ανάμεσα στους απεργούς και στην Κυβέρνηση, το κάναμε και θα βοηθήσουμε σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε η εκρηκτική αυτή κατάσταση που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές να αντιμετωπιστεί.

Η λύση η οποία θα βρεθεί πρέπει να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η ΓΣΕΕ δεν θα έπρεπε να έχει κάνει κάτι για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους; Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι η δική σας άποψη ότι η ΓΣΕΕ δεν βοήθησε. Σας διαβεβαιώνω όμως και σας πληροφορώ ότι ακόμη και στο θέμα της στέγασης έγινε πρόταση σε χώρο των συνδικάτων, αλλά δεν εξυπηρετούσε από άποψη σημείου γιατί είναι στον Πειραιά.

Η ουσία όμως της πολιτικής είναι η παρέμβαση στο πρόβλημα και όχι απλά μια τυπική φιλοξενία. Την έκανε και κάποιος ιδιώτης, αλλά δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα. Τις λύσεις τις δίνουν οι παρεμβάσεις, οι προσπάθειες, η διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να τελεσφορήσει και να δοθεί συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που επιμένω, έχει τεράστιες ανθρωπιστικές διαστάσεις. Δεν είναι η μόχλευση τυπικά του μεταναστευτικού, είναι πολύ ειδικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.