Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου για την προνοιακή σύνταξη σε Ρουμάνους και Βούλγαρου

Δημοσιογράφος: Γίνεται αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων από κατοίκους Βουλγαρίας και Ρουμανίας , για μικρό χρονικό διάστημα εργαζόμενους εδώ; Αξιοποιούν κοινώς τα κενά της ασφαλιστικής μας νομοθεσίας και με ένα- δύο χρόνια δουλειάς παίρνουν σύνταξη.
Γιάννης Παναγόπουλος : Γίνεται όχι μόνο αφαίμαξη αλλά λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από περιπτώσεις μεταναστών από χώρες της Ε. Ε. που εκμεταλλεύονται κενά της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρέπει επειγόντως και το διατυπώνουμε με έμφαση, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας να παίρνουν αναλογικό τμήμα της σύνταξης όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι την πλήρη προνοιακή σύνταξη γιατί αυτό οδηγεί σε αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων.
Δημοσιογράφος Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ειδικά για Βουλγαρία και Ρουμανία ;
Γιάννης Παναγόπουλος : Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται για κάθε χρόνο παραμονής και ασφάλισης το 1/44 της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Στην Ελλάδα και για ένα μόνο χρόνο ασφάλισης δικαιούνται όλη την προνοιακή σύνταξη των 486 ευρώ και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για το ΙΚΑ. Πρέπει για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν, να παίρνουν και το ανάλογο τμήμα της σύνταξης. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται από μετανάστες των γειτονικών Βαλκανικών χωρών, στις οποίες οι κατώτατες συντάξεις είναι των 80 ή 100 ευρώ.
Δημοσιογράφος Υπάρχει η πρόταση για επιδότηση των εργατικών εισφορών προκειμένου οι εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μήπως θα έπρεπε να ζητήσουν και οι εργαζόμενοι επιδότηση των δικών τους εισφορών για να καταφέρουν να ζήσουν;
Γιάννης Παναγόπουλος : Η ανάπτυξη τέτοιων αιτημάτων παραπέμπει στη γνωστή λαϊκή ρήση «Βρήκαμε παπά να θάψουμε και τους ζωντανούς» . Οι εργοδότες θεωρούν ότι παπάς είναι η κρίση και τη χρησιμοποιούν ως μέθοδο για να συμπιέσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτές οι προτάσεις είναι απαράδεκτες. Εκείνο που οφείλει να κάνει το κράτος είναι να διευκολύνει με ειδικά κίνητρα την είσοδο των νέων ανθρώπων στην εργασία. Εκεί μπορούν να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές. Αλλά να απαλλάσσουμε τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, το θεωρώ και απαράδεκτο και αντικοινωνικό και αντιοικονομικό!