Δήλωση Προέδρου μετά τη διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ-εργοδοτών για τη νέα ΕΓΣΣΕ

ΔΗΛΩΣΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕTΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ

Η διαπραγμάτευση εργοδοτών εργαζομένων για τη νέα ΕΓΣΣΕ γίνεται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Μη ξεχνάτε ότι σήμερα, αύριο και μέχρι την Κυριακή, εξελίσσεται μία διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας, απόντος του "ξενοδόχου". Οι "ξενοδόχοι", είναι εργοδότες και εργαζόμενοι που μέσα στη συνάντησή μας είπαμε ότι αρνούμεθα ήδη το υπάρχον καθεστώς που έχουν διαμορφώσει με τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι αδιανόητο λοιπόν, να συζητάνε οποιαδήποτε άλλη μεταβολή σε τριετίες, σε καθεστώς ομαδικών απολύσεων, έχουμε ήδη τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε ότι το κλίμα ήταν πάρα πολύ βαρύ, γιατί κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Όμως οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, που υπενθυμίζω ότι κάποιοι σήμερα που λένε μεγάλα λόγια, κάποτε την κατήγγειλαν, και τώρα η ΕΓΣΣΕ δια νόμου έχει περικοπεί, έχει κουτσουρευτεί στο θέμα του κατώτερου μισθού και το νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύει να καθορίζει η ΕΓΣΣΕ το κατώτερο μισθό. Το καθορίζουν πλέον με διοικητικό τρόπο και γι’ αυτό έχουμε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να γίνει επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σ’ αυτά τα πλαίσια, αυτό που θέσαμε στους εργοδότες είναι να υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που θα δίνουν με το θεσμικό τρόπο και όχι με τον άμεσα οικονομικό, μια ενίσχυση στο εισόδημα των εργαζομένων, να γίνει παραδοχή ότι όλες οι προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν συναφθεί, διαιτητικές αποφάσεις και οτιδήποτε άλλο εξακολουθεί να ισχύει και βεβαίως να υπάρχει η πρόνοια ότι αν μεταβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο είτε με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, είτε νομοθετικά και επανέλθουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, πάραυτα να ξεκινήσουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, που όπως σας είπα, σήμερα το απαγορεύει δυστυχώς και απαραδέκτως, ο νόμος.

Επίσης συζητήσαμε το ενδεχόμενο, στο προοίμιο αυτής της σύμβασης, να καταγράψουμε την ισχυρή επιθυμία μας να λειτουργήσουμε από κοινού με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, που έχει φτιάξει γραφείο στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν την απασχόληση, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την κοινωνική συνοχή, μέσα από διάλογο και συνεννόηση και βεβαίως να δούμε τον τρόπο με τον οποίο εργοδότες και εργαζόμενοι θα εμπλακούν σε ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς. Να πάρετε ως δεδομένο ότι από τη μεριά τους οι εργοδότες ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα, μέσα από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, εμείς δε ενδιαφερόμεθα για την απασχόληση που είναι το μείζον κοινωνικό ζήτημα που υπάρχει, και για την ανεργία που είναι η μείζονα κοινωνική επίπτωση που έχει υπάρξει, από τις πολιτικές των μνημονίων, της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Για το θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μιλήσατε;

Ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση αυτό δεν έχει καμία αξία. Έχει την αξία του χαρτιού που θα είναι γραμμένη αυτή η συνομολόγηση, αυτή η συνυπογραφή. Γιατί το απαγορεύει ο νόμος και λέει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται δια της νομοθετικής οδού. Κι’ αυτό μάλιστα μετά το 2016, γιατί μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός με την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου έχει παγώσει οριστικά.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Και ο κ. Βερνίκος και ο κ. Κορκίδης είπαν ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην ΕΓΣΣΕ γιατί έχουν αλλάξει όπως είπε ο κ.Βερνίκος οι κοινωνικές συνθήκες και πρέπει να τη δείτε από μια νέα οπτική γωνία. Τι εννοούν;

Γι’αυτό κανονικά θα έπρεπε να ρωτήσετε τον κ.Βερνίκο και όχι εμένα. Από την παρέμβαση που έκανε μέσα, είπε ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα ζητήματα. Με ζητήματα του πως πρέπει να δομηθούν εκ νέου οι εργασιακές σχέσεις, δηλαδή να αποκτήσει ένα ευρύτερο περιεχόμενο η ΕΓΣΣΕ. Αλλά αυτό πρέπει ο κ.Βερνίκος να σας το πει, εγώ ξέρω ποιο είναι το απαγορευτικό δυστυχώς θεσμικό πλαίσιο που η κυβέρνηση και τρόικα έχουν επιβάλλει και έχουν καταργήσει επί της ουσίας τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και τίθενται εκ νέου θέματα εργασιακών σχέσεων όπως η κατάργηση των τριετιών. Ένα δεύτερο θέμα να σταματήσουν οι εργοδότες να πληρώνουν τους συνδικαλιστές και να πληρώνονται από τα ίδια τα συνδικάτα.

Εσείς ξέρετε για τις διαρροές. Απ’ότι φαίνεται όχι μόνο η πολιτική της κυβέρνησης μπάζει αλλά και τα υδραυλικά συστήματά της. Δε ξέρω, αυτά λένε πως τα συζητάνε. Τα συζητάνε όμως, θα το επαναλάβω, χωρίς τον "ξενοδόχο". Γιατί για πάρα πολλά ζητήματα αφενός μεν έχουν υπάρξει συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο, κοινωνικές συμφωνίες όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που έχει ρυθμίσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων και δε δεχόμαστε καμία μεταβολή, απορώ γιατί η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές. Για τα άλλα ζητήματα τριετιών υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει παγώσει μέχρι το 2016 και θεωρούμε αδιανόητο όταν ούτε εργοδότες ούτε εργαζόμενοι έχουν θέσει το ζήτημα, να το συζητούν. Γι’ αυτό είπα χωρίς τον ξενοδόχο. Όσον αφορά τώρα για το αν πληρώνονται ή όχι οι συνδικαλιστές υπάρχει ο περίφημος νόμος 1264 για την προστασία του συνδικαλίζεσθαι, είναι ο πιο δημοκρατικός νόμος στην Ευρώπη, αντιλαμβάνομαι πολλοί εξ αυτών των νεοφιλελεύθερων ταλιμπάν της τρόικα και θα βρίσκουν προφανώς και πρόθυμους στην κυβέρνηση, θα ήθελαν να τον καταργήσουν. Αλλά αυτό αφορά μια σύγκρουση δική μας, των συνδικάτων, με όποιον επιχειρήσει κάτι τέτοιο γιατί στην ουσία θέλουν να πλήξουν τον πυρήνα του ελευθέρας συνδικαλίζεσθαι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα