Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση ΓΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας και τους εργοδότες

Είχαμε έναν πλούσιο διάλογο με τον Υπουργό και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Οφείλω εξ αρχής να πω ότι το βασικό ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Εάν καταλήξουμε, όπως έχουμε καταλήξει στο παρελθόν, είτε με τις εθνικές συμβάσεις είτε με την επιστολή που στείλαμε στον κ.Παπαδήμο για να αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και τη θεσμική λειτουργία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η Κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει στην Τρόικα και στους δανειστές;

Εμείς θα επιδιώξουμε στο διμερή διάλογο με τους εργοδότες να βρούμε αυτή την ισορροπία που απαιτείται, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη μεριά της Κυβέρνησης ότι αυτή μπορεί να την επιβάλλει.

Για τα άλλα ζητήματα που αφορούν στην ανεργία και στην ανακούφιση των ανέργων, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, είπαμε τις προτάσεις μας είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και να εργαστούμε με συνέπεια ώστε να δοθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ανέργων. Προφανώς και πρέπει να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι άνεργοι αυτό που θέλουν είναι μόνο δουλειά και δουλειά δημιουργεί μόνο η ανάπτυξη και αναπτυξιακές πολιτικές στη χώρα δεν βλέπουμε.

Μέχρι τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε πώς με προγράμματα ενεργητικών πολιτικών, με αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης επιδομάτων ανεργίας να στηρίξουμε όλο αυτόν τον κόσμο που χάνει τη δουλειά του και βεβαίως να χτυπηθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Εδώ οι κύριοι της Τρόικας αποδεικνύουν ότι είναι αποτυχημένοι. Μείωσαν σε απαράδεκτα επίπεδα τους κατώτερους μισθούς και την ίδια ώρα που οι μισθοί έχουν φτάσει να είναι απλά επιδόματα ούτε καν επιβίωσης, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σκαρφαλώνει στα ύψη.

Για πρώτη φορά μέσα σε τέτοιες συνθήκες κατάρρευσης των αμοιβών η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, βεβαίως εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η εκτελεστική εξουσία κι απ΄αυτό θα την κρίνουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί στη συζήτηση που είχατε; Δηλαδή αυτό που ξεκίνησε σήμερα μέχρι πότε θα καταλήξει;

Απάντηση: Κοιτάξτε, η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να παρέμβει στο διάλογο που πρέπει να κάνουμε εμείς με τους εργοδότες.

Αυτό που τους θέσαμε δεν είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά η πολιτική της δέσμευση να σεβαστεί το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας εφόσον αυτή προκύψει. Και σας είπα ποια ήταν η απάντηση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η κυβέρνηση πολύ πιθανόν να σας πει ότι με το ΔΝΤ να λέει ότι οι μειώσεις μισθών δεν ήταν ικανοποιητικές όπως λέει η έκθεσή του για τη χώρα μας, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Τι θα κάνετε;

Απάντηση: Εμείς θα εξαντλήσουμε το θεσμικό ρόλο και τις εθνικές δυνατότητές μας. Εμείς υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και όπως ξέρετε, αυτές η Τρόικα τις θέτει εν αμφιβόλω, ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Εμείς αυτό θα κάνουμε, θα κριθούμε από αυτό, αλλά η Κυβέρνηση θα κριθεί εάν δεν υπακούσει στα κελεύσματα της Τρόικα και πει ότι είμαστε μια ευνομούμενη δημοκρατική ευρωπαϊκή πολιτεία που υπάρχουν θεσμοί αντιπροσώπευσης, που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που υπάρχει Σύνταγμα, που υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κι αυτές θα τις υλοποιούμε παρά το τι θέλει ο κ. Μόρς, ο κ.Μαζούχ και ο κ.Τόμσεν.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα