Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας

Στην πρώτη συνάντησή μας με τον Υπουργό Εργασίας, τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θέσαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας και στους ανέργους οι οποίοι δοκιμάζονται και δυστυχώς αυτά πολλαπλασιάζονται.

Προφανώς απαντήσεις οριστικές ο Υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει γιατί τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο εργατικό δίκαιο το οποίο με τις μνημονιακές πολιτικές έχει καταργηθεί πλήρως, στην κοινωνική πολιτική που βρίσκεται διαρκώς στην κλίνη του Προκρούστη, με αποκορύφωμα ακόμα και οι Οργανισμοί που δεν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά είχαν πόρους μόνο από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες να έχουν καταργηθεί εν μία νυκτί και βεβαίως για την εξεύρεση πόρων για την ανακούφιση των ανέργων μέχρι να λειτουργήσει όπως επαγγέλλονται οι πολιτικές ηγεσίες ο μηχανισμός της ανάπτυξης και να υπάρξουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας.

Εμείς, όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επαναφέραμε στον Υπουργό αυτό που είπαμε και στους εργοδότες.

Δεν έχει αξία μόνο να ομνύουμε στο συλλογικό δίκαιο και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όπως γνωρίζετε οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, η ΓΣΕΕ και οι ενώσεις των εργοδοτών, τον Φεβρουάριο του 2012 συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό έλεγε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτερος μισθός, πρέπει να παραμείνουν οι 13ος-14ος μισθός, πρέπει η μετενέργεια και παρακαλώ να μην υπάρχουν πονηριές, όχι ο χρόνος το 3μηνο ή το 6μηνο, αλλά το τι πραγματικά μετενεργεί όταν δεν υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις να παραμείνει ως έχει και δυστυχώς όλα αυτά τα οποία συμφωνήσαμε μπήκαν σε μια επιστολή και τα δώσαμε στον τότε πρωθυπουργό κ.Παπαδήμο, όχι απλά πήγαν στο καλάθι των αχρήστων, αλλά νομοθετήθηκαν τα εκ διαμέτρου αντίθετα σε εφαρμογή του 2ου μνημονίου – δανειακής σύμβασης.

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία την αναλύσαμε στον Υπουργό, ζητούμε να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, ώστε να σεβαστούν την υπογραφή τους και να κάνουμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση αυτά που τότε συμφωνήσαμε.

Κι όχι μόνο αυτό. Να εξακολουθεί να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις γιατί οι τροικανοί επέβαλλαν και νομοθέτησαν βρίσκοντας την Κυβέρνηση σύμφωνη ότι στο εξής η ΕΓΣΣΕ δηλαδή αυτή που αφορά στα κατώτερα ημερομίσθια και μισθούς θα καθορίζεται με νόμο κι όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αυτό που ζητήσαμε από τον Υπουργό είναι να κάνουμε εμείς τη διαπραγμάτευση αλλά και η Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας πετύχουμε με τους εργοδότες.

Γι΄αυτό λέμε ότι θα κριθούμε από την ικανότητά μας να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε μια ΕΓΣΣΕ που θα αποκαθιστά τις κατώτερες αμοιβές και τα ημερομίσθια στην πρότερη κατάσταση, ενώ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο θα κριθούν από την ικανότητά τους να τα δεχθούν, να τα αποδεχθούν, να τα επιβάλλουν στην Τρόικα και να τα νομοθετήσουν ως απαίτηση των δύο μερών, των εργαζόμενων και των εργοδοτών.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής όπου εδώ ήταν ευήκοον το ούς και είχε αναφερθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Υπουργός είπε ότι κατά προτεραιότητα θα δούμε την εφαρμογή των σκοπών των προηγούμενων οργανισμών Εστίας και Κατοικίας μέσα από ένα νέο πλαίσιο πολιτικής ώστε οι σκοποί αυτοί να εξακολουθούν να ικανοποιούνται εν πάσει περιπτώσει δεν είναι και καμία μνημονιακή απαίτηση καθώς δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά το αν η Κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση και θα πετύχει αυτό που εμείς ζητούμε για αυτό που υπάρχει ως γενική εξαγγελία στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που συγκρότησαν την Κυβέρνηση, ο κ.Υπουργός είπε ότι αποτελεί θέμα κεντρικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, των πολιτικών αρχηγών και όχι του υπουργείου και ζήτησε την δική μας συνεισφορά να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Πρωτίστως μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων αλλά και η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Βεβαίως εμείς να κάνουμε αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, να βρούμε τρόπο να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά ο τελικός λόγος, η τελική πολιτική απόφαση και κυρίως η νομοθέτηση που απαιτείται αφορά στην κυβέρνηση.

Και για να το πω αλλιώς, θα θυμάστε ότι πριν λίγο καιρό που πήγε να γίνει ένα λίγο περίεργο σχήμα έτσι σαν μορατόριουμ, δήλωσα ότι οι νόμοι, οι νόμοι αυτοί που έχουν συμπιέσει τις δυνάμεις της εργασίας, που έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις δεν αλλάζουν με ευχολόγια. Αλλάζουν με νόμους. Και εμείς δεν είμαστε αυτοί που νομοθετούμε. Νομοθετεί το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει σε αυτό που θα καταλήξουμε, σε αυτό που θα συμφωνήσουμε ή ακόμη και αυτό που η ίδια στο πλαίσιο συνεργασίας της έχει αναφέρει, να το νομοθετήσει το συντομότερο δυνατόν.

Γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον μεσαίωνας, δεν είναι πλέον ζούγκλα, δεν υπάρχει αγορά εργασίας με στοιχειώδεις ρυθμίσεις. Ο κάθε εργοδότης κάνει ότι θέλει, δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι, άτυπες μορφές απασχόλησης που μέσα εκεί ελλοχεύει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία η οποία γιγαντώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη υστέρηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν ένα απαράδεκτο γεγονός.

Κι αυτό το πράγμα καταστρέφει και την οικονομία και την κοινωνία και τους εργαζόμενους και εν τέλει τη χώρα.

Κι όσοι θέλουν να σωθεί η χώρα πρέπει να ξέρουν ότι η χώρα μπορεί να σωθεί όταν οι πολίτες και κυρίως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι μπορέσουν να σταθούν όρθιοι.

Κι επειδή σας μίλησα για τους ανέργους θέσαμε την ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων. Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα αυτοτελές κονδύλι 150 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άσκηση άμεσων πολιτικών ανακούφισης των ανέργων.

Γιατί πολύ φοβούμαι και το λέω δημόσια ότι η εξαγγελία περί παράτασης του χρόνου επιδότησης της ανεργίας για ένα χρόνο που απαιτεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ δεν αντιστοιχείται με αυτό που βλέπουμε στον προϋπολογισμό του κράτους.

Πού είναι αυτό το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να υλοποιηθεί αυτή η γενικόλογη κυβερνητική εξαγγελία; Μακάρι να βρεθεί κι εμείς θα το ενισχύσουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Παναγόπουλε, την Τρίτη ο ΣΕΒ σας έχει καλέσει σε κοινωνικό διάλογο, παρόντων των εκπροσώπων των ξενοδόχων και των πολυκαταστημάτων. Θα προσέλθετε σε αυτόν το διάλογο;

Απάντηση: Εμείς στον διάλογο αυτόν που αφορά στην ΕΓΣΣΕ θα προσέλθουμε για να τον κάνουμε με αυτούς που υπογράφουν ΕΓΣΣΕ. Έχουμε διαμηνύσει ότι τυχόν τέτοιου τύπου υπερβάσεις και αβρότητες νομίζω ότι πρέπει να τις πάρουν πίσω. Οι τέσσερις φορείς, δηλαδή ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ είναι αυτοί που υπογράφουν, είναι οι εθνικοί διαπραγματευτές και με αυτούς θα γίνει η συζήτηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα