Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους την πολιτική και την πρόταση του κόμματός του. Ο κ.Βενιζέλος μας παρουσίασε την πρόταση των 6 σημείων και έκανε ανάλυση αυτών των σημείων.

Ως ΓΣΕΕ επιμείναμε, όταν έχει ανοίξει πλέον ένας δημόσιος διάλογος, γύρω από την καταγγελία των μνημονίων της απαγκρίστρωσης, της σταδιακής αποδέσμευσης και όλων αυτών, ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι να επανέλθουν οι κατώτεροι μισθοί στα επίπεδα που η ίδια η ΕΓΣΣΕ προσδιόριζε, ταυτόχρονα να λειτουργεί ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας και του εργατικού δικαίου που βάναυσα έχει κακοποιηθεί στη χώρα μας κι αυτό προϋποθέτει τρία βασικά πράγματα: Να επεκτείνονται, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους, να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση που έγινε με τον πρόσφατο μνημονιακό νόμο, για τη μετενέργεια των συμβάσεων και οι συμβάσεις να μετενεργούν με όλα τα δικαιώματα στους εργαζομένους και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς ύπνωσης αν δεν του έχει επιβληθεί και ευθανασία.

Τέλος, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο κάτι το οποίο είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήταν πρόκληση προς όλη την κοινωνία, η κατάργηση που έγινε στην Εργατική Εστία και Κατοικία, δυο θεσμοί που βοηθούσαν τους πιο φτωχούς ανθρώπους χωρίς καμιά επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Γιατί η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας έγινε ετσιθελικά από την Τρόικα και ιδίως από το ΔΝΤ και σχετίζεται με την τελική τους στόχευση να επιβάλουν κατάργηση κάθε προνοιακής παροχής και να αποδομήσουν πλήρως το κράτος πρόνοιας που λειτουργούσε στην Ελλάδα.

Ερώτηση δημοσιογράφου : Βλέπετε τις προτάσεις να τις υιοθετεί κανένα κόμμα;

Απάντηση: Τουλάχιστον στη σημερινή συζήτηση ο κ.Βενιζέλος απεδέχθη ότι έγινε μεγάλο πλήγμα στη συλλογική αυτονομία και στις συλλογικές συμβάσεις και είπε ότι ενήργησαν κάτω από καθεστώς τεράστιου εκβιασμού για τη σύναψη της Δανειακής Σύμβασης και δήλωσε ότι το θέτει στην πρώτη δέσμη προτάσεων, για να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συμβάσεων.

Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε εν τοις πράγμασι στη Βουλή γιατί ούτε τα λόγια μας ικανοποιούν, ούτε τα μορατόριουμ που κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν, την ώρα που σφαγιάζονται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μέσα σε κάθε επιχείρηση.