Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Τρόικα

Συναντηθήκαμε σήμερα με το υψηλό κλιμάκιο της Τρόικα και συζητήσαμε μαζί τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούμε σε όλα.

Το πρόγραμμά τους είναι πρόγραμμα το οποίο μας έχει καταστρέψει σπρώχνοντας στην ύφεση στην ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας. 

Οι κύριοι της Τρόικα ήρθαν στην Ελλάδα ως γιατροί, έδιναν το φάρμακο που θα σώσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, αλλά αποδείχτηκαν τσαρλατάνοι, κομπογιαννίτες που έδιναν ματζούνι που κατέστρεψε και σκότωσε την ελληνική οικονομία και είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. 

Αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και έπρεπε να αξιολογηθούν είναι σίγουρο ότι θα είχαν απολυθεί. 

Η επιμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σπρωξιά στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα διευρύνει τα προβλήματα. 

Είναι μια πολιτική καταστροφική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αποδεχθεί. 

Πολύ φοβούμαστε όμως ότι οι ορέξεις των δανειστών είναι πάρα πολύ ισχυρές και πάρα πολύ απαιτητικές. Γι΄αυτό το λόγο εμείς θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας. Τις παρεμβάσεις στα διεθνή δικαστήρια, στα ελληνικά δικαστήρια, προσπαθώντας να ανακόψουμε και να ακυρώσουμε αυτό το κύμα της επίθεσης. 

Και ένα τελευταίο. Κυβέρνηση και Τρόικα μας λένε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες. Το ερώτημα είναι γιατί. Εμείς για το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για να αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό και την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτοί θα αποδεχτούν την οποιαδήποτε συμφωνία;

Σ΄αυτό δεν δεσμεύονται. Και δε δεσμεύονται γιατί έχουν νομοθετήσει και κατακρεουργήσει τον κατώτερο μισθό που λειτούργησε ως εργαλείο για να διαλυθεί όλη η μισθολογική βάση στη χώρα μας και να σπρωχτούν και οι μέσοι μισθοί προς τα κάτω, προς τον νέο κατώτερο μισθό.

Εμείς έχουμε κριθεί για την ικανότητά μας να συνάπτουμε συμβάσεις, αυτοί δεν έχουν κριθεί ή δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι ό,τι συμφωνούν εργοδότες-εργαζόμενοι θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοσθεί.

Αν αποδεχθούν, Κυβέρνηση και Τρόικα ότι ό,τι συμφωνήσουμε εργοδότες-εργαζόμενοι θα νομοθετηθεί, δηλαδή η αποκατάσταση του κατώτερου μισθού όπως το έθετε και η συμφωνία μας στις 3 του Φλεβάρη τότε εμείς θα το υπογράψουμε ως Σύμβαση και θα καλέσουμε την Κυβέρνηση να το νομοθετήσει.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στο θέμα που θέσατε για την ΕΓΣΣΕ τι σας απάντησαν; Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.

Απάντηση: Ότι δεν είναι έτοιμοι να μας απαντήσουν. Ότι δεν έχουν συζητήσει, με τη νέα Κυβέρνηση τα μισθολογικά ζητήματα. Παρεμπιπτόντως, μιας και κάνατε την ερώτηση, προβλέπεται στο Μνημόνιο ότι θα εργαστούμε – λέει – για να επαναπροσδιοριστεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Σας πληροφορώ ότι ούτε η Κυβέρνηση χθες, ούτε αυτοί σήμερα μπορούν, ως ποιητές, να μας πουν τι εννοούν.

Τους είπαμε με απόλυτη καθαρότητα: αν ψάχνουν συνομιλητές τρελούς για να αποδεχθούν τις περικοπές των μισθών δεν πρόκειται να βρούν σ΄εμάς. Αν αποδέχονται ότι εάν υπάρξει συμφωνία αποκατάστασης των κατώτερων μισθών θα την σεβαστούν, τότε και μεις θα στέρξουμε να κάνουμε διάλογο με τους εργοδότες και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ρωτήσατε για τα 11,5 δις εκ των οποίων τα 5 θα βρεθούν από το Υπουργείο Εργασίας από περικοπές συντάξεων και επιδομάτων;

Απάντηση: Αρνούνται να συζητήσουν το πρόγραμμα πριν το συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Αυτό που τους είπαμε εμείς είναι ότι, μέτρα που θα έχουν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, θα σπρώξουν περισσότερο την οικονομία προς την ύφεση και την κοινωνία στη σύγκρουση.

Είμαστε αυτοί που τους είχαμε επισημάνει ότι με τα μέτρα τους, όταν αυτοί έλεγαν ότι η ύφεση θα ήταν 3%, η ύφεση θα περάσει το 7% και δυστυχώς επαληθευόμαστε. Τους είπαμε ότι αν ισχύσουν τα μέτρα που γράφουν οι εφημερίδες η ύφεση για το 2013 θα είναι πάνω από 5,5% και ενδεχομένως η ανεργία να προσεγγίσει το 28%.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα