Αποσπάσματα Ομιλίας Προέδρου ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου στην κοινή συνέντευξη τύπου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

1. Γενική τοποθέτηση επί του συνόλου του Ασφαλιστικού

« Επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια light εκδοχή που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος. Με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττει χαμολοσυνταξιούχους και νέους. Το θέμα είναι το σύστημα να μην είναι μόνον οικονομικά βιώσιμο, αλλά να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη να ενδιαφερθούμε για τις μελλοντικές γενιές. Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με βαμπίρ και κανίβαλους.

Υπάρχουν δραστικές περικοπές σε όσους πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, ενώ το σύστημα λειτουργεί παράλληλα ώστε οι νεότερες γενιές να μην βρίσκουν τίποτα, αλλά να πληρώνουν μόνο για τους παλαιούς. »

2. Συμμετοχή στο Διάλογο

« Στο Κοινοβούλιο θα παρουσιάσουμε τις δικές μας θέσεις. Θα προσέλθουμε ώστε με τα επιχειρήματα μας να απορρίψουμε εξ’ ολοκλήρου το σχέδιο νόμου. Συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ότι δεν γνωρίζουμε ότι συνοδευτικό των μέτρων είναι ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρόικα. Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι μπορεί ξημερώσει. Εκτός αυτού αφήνει πολλά θέματα να ρυθμιστούν με Υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Θα δώσουμε τον αγώνα εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης. »

3. Απάντηση για σχέδιο Νόμου Γιαννίτση

« Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, εάν τα Συνδικάτα δεν είχαν αντιδράσει στην δέσμη ιδεών Γιαννίτση. Θέλω να πω σε αυτούς, πως είτε δεν ξέρουν είναι δηλαδή άσχετοι, είτε μιλούν παίζοντας κάποιο παιχνίδι…

Αν είχαμε επιτρέψει να εφαρμοστεί η δέσμη ιδεών Γιαννίτση, σήμερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη πεντακόσια ή εξακόσια ευρώ θα έπαιρναν μόλις 163 ευρώ. Οι αναπηρικές συντάξεις θα ήταν 79 ευρώ. Αυτή ήταν η πρόνοια της δέσμης ιδεών Γιαννίτση για τις κατώτερες συντάξεις.

Πολύ καλά κάναμε λοιπόν που τις αποτρέψαμε και αγωνιστήκαμε κατά αυτών των ρυθμίσεων. »

4. Απάντηση στις δηλώσεις ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ για αναγκαιότητα μείωσης μισθών στην χώρα μας

Το κόστος εργασίας δεν ευθύνεται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, αλλά ευθύνεται η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κόστος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κόστος εργασίας την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε κατά 1% ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχώρησε κατά 26,4%.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 20 Μαΐου, 11.00 πμ. στο Πεδίο ¶ρεως ενώ δηλώνουμε έτοιμοι να επαναλάβουμε την Απεργιακή μας κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο ψήφισης του στη Βουλή. »

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα