Συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και Δηλώσεις του Προέδρου της Συνομοσπονδίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15/6/2010, συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ, κ. Αντώνη Σαμαρά μετά από πρόσκληση του.
Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας καθώς και τα άδικα και μονομερή μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή τους και τα οποία πλήττουν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.
Μέτρα που οδηγούν σε δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, διευρύνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ανάλογο ισοδύναμο προς την πλευρά των εργοδοτών, των εχόντων και κατεχόντων.
Οι απαιτήσεις και οι προβλέψεις του «μνημονίου» της ελληνικής κυβέρνησης με την «Τρόϊκα» των δανειστών (Ε. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ξεπερνούν τα όρια αντοχής των εργαζομένων και της κοινωνίας, γι’ αυτό απορρίπτονται και δεν γίνονται αποδέκτες.
Η δε εξέλιξη των πραγμάτων και κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού και των αυξήσεων των τιμών, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η επίπτωση των μισθών και του κόστους εργασίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο για την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της.
Γι’ αυτό το λόγο γίνεται αναγκαία και απαραίτητη η υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει κατ’ ελάχιστο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. ΟΙ εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτός από δικαιώματα, προνόμια και κέρδη έχουν και ελάχιστες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία που δεν τους επιτρέπουν να «οχυρώνονται» πίσω από τις απαράδεκτες προβλέψεις του μνημονίου!
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ν.Δ, κ. Α. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ΓΣΕΕ και δήλωσε ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας έτσι ώστε να διαμορφωθούν καλλίτερες προοπτικές για τη χώρα και τους πολίτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Εργασίας δεδομένων των σκληρών, άδικων και αντικοινωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Για εμάς επείγοντα και πρωτεύοντα χαρακτήρα έχουν τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κυρίως της ΕΓΣΣΕ, της προστασίας, της απασχόλησης και της περιφρούρησης των ανέργων που είναι στο έλεος της μεγαλύτερης κρίσης της ιστορίας. Ο κ. Σαμαράς μας είπε ότι λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις μας για όλα τα παραπάνω ενόψει της παρουσίασης εναλλακτικών προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις οποίες θα περιμένουμε και θα δούμε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε: Είναι μια πρόνοια του μνημονίου η οποία είναι εξαιρετικά απαράδεκτη. Σε εποχές ραγδαίας αύξησης της ανεργίας δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν με μείωση της αποζημίωσης απόλυσης. Δηλαδή διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύουν και ταυτόχρονα δημιουργούν όρους που ρευστοποιούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς θέλουν οι νέοι να ξεκινήσουν χωρίς συμβάσεις στην εργασία. Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να το ανατρέψουμε και εννοείτε ότι εκτός από τον συνδικαλισμό αγώνα ετοιμάζουμε τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας όπου είχαμε ήδη την πρώτη θετική ανταπόκριση.
Σε ερώτηση με το πώς βλέπει η ΓΣΕΕ το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας στις απεργίες ή στα συλλαλητήρια ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε: Δεν συμφωνώ. Βλέπω ότι όταν έχουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις γίνονται τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια. Κάθε φορά λέμε ότι είναι το μεγαλύτερο της μεταπολιτευτικής περιόδου και τώρα βλέπουμε ότι και τα συλλαλητήρια που κάνουμε εκτός απεργιακών εκδηλώσεων υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και αυτό δείχνει ότι υπάρχει και οργή και αγανάκτηση που συσσωρεύονται και πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη όχι μόνο οι κυβερνώντες αλλά και οι επιτηρητές που θέλουν να επιβάλουν μια εξόχως αντικοινωνική πολιτική στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη
 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα