Ομιλία Γ.Γεωργακόπουλου Γραμματέα Οικονομικού ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 12ης Νοεμβρίου

13/11/2015

Ομιλία Γ.Γεωργακόπουλου Γραμματέα Οικονομικού ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 12ης Νοεμβρίου:

«Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες

Άνεργοι, Συνταξιούχοι

Σήμερα εδώ από το Κέντρο της Αθήνας, ΟΛΟΙ μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ΑΓΩΝΑ και ΕΛΠΙΔΑΣ.
Στέλνουμε μήνυμα πως οι δυνάμεις της Εργασίας δεν γονατίζουν αλλά είναι αποφασισμένες να σφραγίσουν τις εξελίξεις και να κερδίσουν το στοίχημα αυτής της ιστορίας.
Βιώνουμε πέντε χρόνια μία σκληρή νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια πολιτική που μεταφέρει τα βάρη της Καπιταλιστικής Κρίσης στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δημιουργεί νέους όρους επανεπένδυσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου, και υποτιμά συνολικά την οικονομία και την ζωή των πολιτών.
Τα μνημόνια που οι Κυβερνήσεις και η Τρόικα εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν στην χώρα μας έχουν οδηγήσει σε διαρκή ύφεση που μόνο σε εμπόλεμη περίοδο έχουμε γνωρίσει. Έχουν εκτοξεύσει την ανεργία σε δυσθεώρατα ποσοστά . Έχουν οδηγήσει την οικονομία στην παγίδα του χρέους σε παρατεταμένη λιτότητα και σε ασφυξία ρευστότητας.

Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια την διάλυση των Εργασιακών Σχέσεων, την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, την συνεχή μείωση των συντάξεων, την πλήρη αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση.
Ζούμε το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας και μέσα από το συνδυασμό λιτότητας φοροκαταιγίδας ΕΝΦΙΑ την κλοπή της ιδιωτικής Περιουσίας.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη υποσχέθηκε την ΕΛΠΙΔΑ και ήλθε στην εξουσία ακουμπώντας στους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων. Η Ελπίδα και οι απλόχερες υποσχέσεις μετατράπηκαν σε δημιουργική ασάφεια και οδήγησαν την χώρα στα πρόθυρα νομισματικής κρίσης, για να καταλήξουν στο Γ’ μνημόνιο που επικυρώνει τα δύο προηγούμενα και επιχειρεί να ολοκληρώσει το σχέδιο της πλήρους υποταγής της Ελληνικής Οικονομίας και ταυτόχρονα οδηγεί στο γκρέμισμα όλων των λαϊκών κατακτήσεων.
Βυθίζεται η χώρα στο αδιέξοδο γιατί το πρόγραμμα- Γ’ μνημόνιο εκτός του ότι είναι ανθρωποκτόνο δεν βγάζει πουθενά.
Απειλείται ότι έχει απομείνει από την Κοινωνική ασφάλιση που είχε θεμελιωθεί με αιματηρούς διαχρονικούς ΑΓΩΝΕΣ.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η πρόσδεση τους, με το προσδόκιμο της ζωής σε συνδυασμό με την τρομακτική ανεργία , τις συνεχείς μειώσεις, απειλούν χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα την νέα γενιά να ζήσουν χωρίς σύνταξη αλλά και μεταβάλλουν τη σύνταξη σε επίδομα φτώχειας, αλλάζοντας ακόμα και αυτόν το χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης.
Προστρέχουν σε επιτροπές σοφών δήθεν για την σωτηρία του Ασφαλιστικού και ξεχνάνε οι Κυβερνώντες την διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών.
Μέρα με την μέρα εδώ και πέντε χρόνια στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Οι ΣΣΕ ουσιαστικά έχουν καταργηθεί .
Οι έξυπνες κατά τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΣΣΕ που υπόσχεται η Κυβέρνηση μέσα από το Γ’ μνημόνιο εάν μεταφερθούν στην παραγωγική δομή της Ελληνικής Οικονομίας ουσιαστικά θα σημάνει το οριστικό τέλος των ΣΣΕ.
Η εργολαβοποίηση των Εργασιακών Σχέσεων είναι το νέο εργασιακό όραμα για την οικονομία που αντιστρατεύεται την σταθερή εργασία και μετατρέπει τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο προϊόν χωρίς αξιοπρέπεια και προοπτική.
Η Επαναφορά του Κατώτερου μισθού στα 751€, όχι μόνο δεν υλοποιείται αλλά απειλούνται νέες μειώσεις στο κατώτερο μισθό.
Η υπερφορολόγηση του μόχθου του εργαζομένου , του μικρομεσαίου, του αυτοαπασχολούμενου σε συνδυασμό με τα ατελείωτα χαράτσια και την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου διαλύουν τα ελληνικά νοικοκυριά και μετατρέπουν την ζωή τους σε ΕΦΙΑΛΤΗ, απειλούν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες πολίτες με την νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.
Ξεπουλιέται ο δημόσιος Πλούτος της χώρας και οι στρατηγικοί τομείς της Οικονομίας όπως λιμάνια , Αεροδρόμια , Νερό,Ενέργεια, Τραίνα. Αντί η Κυβέρνηση όπως υποσχόταν προεκλογικά να αξιοποιήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα των Λιμανιών και άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων ακολουθεί το νεοφιλελεύθερο θατσερικό μοντέλο και πουλάει ολόκληρο τον Πειραιά, στην cosco, μετατρέποντας τον σε chaina Town επιβραβεύοντας έτσι τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει εγκαταστήσει στο Λιμάνι του Πειραιά.
Αντί να προτάξουμε ως χώρα την πολιτική της Ανάπτυξης και της Ενίσχυσης της Απασχόλησης, την αναβάθμιση λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση συνεχίζει τον αδιέξοδο δρόμο Λιτότητα-Ύφεση -Ανεργία- Διόγκωση του χρέους , που οδηγεί σε Κοινωνική και Οικονομική εξαθλίωση.
Απέναντι σ’αυτή την αντιλαϊκή Επέλαση που διαλύει την Οικονομία και την Κοινωνία, έχουμε ΧΡΕΟΣ, να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ .
Η σημερινή παρουσία μας εδώ είναι ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα. Διαψεύστηκαν όσοι επένδυαν και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην μοιρολατρεία και στην αποχή από τους αγώνες.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μεγάλοι ενωτικοί μαζικοί αγώνες με ξεκάθαρους στόχους και διεκδικήσεις προσδιορίζουν τις εξελίξεις .
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι και το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα βρίσκονται στο προσκήνιο μπορούν και να ακυρώσουν αντιλαϊκές πολιτικές και να θεμελιώσουν νέες κατακτήσεις.
Έχουμε υποχρέωση στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στην προηγούμενη γενιά που θεμελίωσε κατακτήσεις, να συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ, μέχρι την ανατροπή αυτής της κοινωνικής Βαρβαρότητας.
Έχουμε κυρίως καθήκον ως Συνδικαλιστικό Κίνημα να νικήσουμε την απογοήτευση να δημιουργήσουμε ένα ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ , να δράσουμε με τεκμηρίωση αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα να ξαναζωντανέψουμε το ΌΡΑΜΑ και την ΕΛΠΙΔΑ για να ξανακερδίσουμε τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στη ΖΩΗ μας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα