ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΤΟ Γ.Γ. ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΤΟ Γ.Γ. ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Επιστολή στο Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Luca Visentini, απέστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο τους επόμενους μήνες οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να βιώσουν μία νέα περίοδο ανασφάλειας, φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.
Στην επιστολή επισημαίνεται το γεγονός ότι επί 10 χρόνια οι Έλληνες εργαζόμενοι και τα πλέον ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, με τρία αλλεπάλληλα μνημόνια, επωμίστηκαν τα βάρη της κρίσης, καταβάλλοντας τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος. Για αυτούς τους λόγους είναι αδιανόητο, όπως τονίζεται επί λέξει στην επιστολή, για τους Έλληνες αλλά και για άλλους ομοιοπαθείς λαούς της Ευρώπης να ακούγονται τετριμμένες και αποτυχημένες «ιδέες» για επαναφορά μνημονιακών καθεστώτων, τάχα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τραγικής επιδημίας. Πρόκειται για προτάσεις που εκτός του ότι είναι άχρηστες και απαράδεκτες, ουσιαστικά διευρύνουν το ήδη υπέρογκο χρέος, σχετίζονται με μνημόνια και αιρεσιμότητες και για ακόμη μία φορά υπονομεύουν την ενότητα και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει την αναγκαιότητα εξασφάλισης ρευστότητας προκειμένου μεταξύ άλλων να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα η αμοιβή της εργασίας, και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, να υποστηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε άτυπες μορφές απασχόλησης και να καλυφθούν οι σημαντικές δαπάνες δημόσιας υγείας. Από την άποψη αυτή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν ενεργά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωτοβουλίες που εξετάζουν τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα καθώς και την επιλογή μέσων κοινής χρηματοδότησης(πχ έκδοση κορονοομολόγου). Επίσης η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά αμέσως συμφωνημένες εκδόσεις ομολόγων (για την υγειονομική κρίση αλλά και για την επανεκκίνηση των οικονομιών).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα