Εκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 15/9/09 η παρουσίαση της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την “Ελληνική Οικονομία & Απασχόληση και η εναλλακτική πρόταση της ΓΣΕΕ”.
Τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο με την παράθεση ερευνών και στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, της Eurostat και διεθνών στατιστικών και ερευνητικών οργανισμών κ.α. τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε σχέση με τους εργαζόμενους της Ε.Ένωσης χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων.
Τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προυπήρχαν της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ενώ οι σημαντικότερες αντεργατικές και αντικοινωνικές ανατροπές είχαν πραγματοποιηθεί στο “όνομα” των ελλειμμάτων και της σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Τα αναλυτικά στοιχεία καθώς και η πρόταση της ΓΣΕΕ για την έξοδο από την κρίση και τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας παρατίθενται στην έκθεση (η οποία έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: www.inegsee.gr )

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Συν: Σας κοινοποιούμε την τοποθέτηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου καθώς και το περιληπτικό κείμενο των σημαντικότερων ευρημάτων της έκθεσης που παρουσίασε ο επιστημονικός Δ/ντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕΕ Καθηγητής Σ. Ρομπόλης.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ- Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Κυρίες/κύριοι, αγαπητοί συνάδερφοι,
Παρουσιάζουμε σήμερα την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, μια σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση των συνδικάτων για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την οικονομία.
Με αφορμή αυτό ακριβώς το γεγονός ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Καταρχήν η ένταση της προεκλογικής περιόδου φέρνει σε όλα τα επίπεδα τη διασταύρωση ιδεών και προτάσεων. Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι καλό να παρουσιάζονται με απόλυτη καθαρότητα χωρίς γκρίζα ή σκοτεινά σημεία και κυρίως χωρίς ενοχοποίηση των πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων. Θα πει κάποιος πως για αυτό δε χρειάζεται να δίνουμε εμείς συμβουλές εφόσον δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και δεν το λέω ως “συμβουλή” αλλά παρακολουθώ όπως όλοι οι πολίτες τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες και διαπιστώνω ότι μερικές φορές στο στόχαστρο κάποιων πολιτικών και κάποιου κόμματος δεν βρίσκονται οι πολιτικές των αντιπάλων τους- των πολιτικών αντιπάλων τους- ή οι διαφορετικές προτάσεις αλλά βρίσκονται πολλάκις τα συνδικάτα, βρίσκεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι έχω δει κόμματα να αντιπολιτεύονται κόμματα, να αντιπολιτεύονται κυβερνήσεις. Δεν έχω δει κόμματα να αντιπολιτεύονται τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα και μάλιστα όχι με επιχειρήματα αλλά με ύβρης και πολλές φορές με λάσπη και διαστρεβλώσεις. Η λάσπη, ύβρης και τα ψέματα δεν είναι υλικό για να χτισθεί τίποτα καινούργιο προς όφελος των εργαζομένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων, δεν είναι προοδευτική και αριστερή πολιτική.
Ακουσα αίφνης χθες το βράδυ σε μια μεγάλη τηλεοπτική εκπομπή να ισχυρίζεται εκπρόσωπος κόμματος (αφήνω τα κοσμητικά επίθετα για τη ΓΣΕΕ) ότι υπέγραψε η Γενική Συνομοσπονδία ΣΣΕ για 3μερη και 4μερη απασχόληση και άλλα τέτοια γραφικά. Αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά συσκοτίζουν αυτή τη πραγματικότητα καθώς δεν ασκούν κριτική στις ενδεχόμενες αδυναμίες, παθογένειες, αγκυλώσεις που έχουν τα συνδικάτα με μεγαλύτερο αυτό της διάσπασης, αλλά προσπαθούν να ενοχοποιήσουν πολιτικές με ψευδέστατα επιχειρήματα. Και επειδή εγώ δε θέλω να κρύβομαι πίσω από υπονοούμενα αλλά θέλω να είμαι σαφής, η εποχή του Μπερια και της ΟΠΛΑ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όποιος έχει ιδέες και προτάσεις, μας πολεμάει με τις ιδέες και τις προτάσεις του και όχι με αυτή τη χυδαία διαστρέβλωση. Οφείλω να πω ότι χαίρομαι όταν κόμματα που διαφωνούν μαζί μας, πήραν εκδόσεις της ΓΣΕΕ που βοηθούν τον αγώνα των εργαζομένων, που προβάλουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και έκαναν διανομή αυτού του υλικού χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνούν με τη ΓΣΕΕ. Σημαίνει όμως ότι σέβονται το θεσμό, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις των εργαζομένων, οποίες πρέπει να προβάλλονται και πρέπει οι εργαζόμενοι να τις γνωρίζουν ώστε να ενισχύεται ο διεκδικητικός λόγος τους. Τα προβλήματα της εργατικής τάξης όμως είναι μεγάλα και σοβαρά και εμάς αυτά μας απασχολούν για αυτό θα αναφερθώ με δυο λόγια στα ευρήματα της έκθεσής και στη πρότασή μας για την έξοδο από την κρίση χωρίς να πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της κρίσης και της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας. Αντιπαλεύουμε και ελπίζω να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές στις 4 Οκτώβρη.
Η έκθεσή μας παρουσιάζεται μέσω της έντασης της προεκλογικής περιόδου και όπως θα δείτε από τα ευρήματα θεμελιώνεται αυτό που είχαμε ισχυριστεί από το 2006-2007 ότι η ελληνική οικονομία πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση που παρουσιάστηκε (προς το τέλος του 2008), εμείς είχαμε εκτιμήσει και αποδεικνύεται ότι θα εισήλθετο σε έναν παρατεταμένο κύκλο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης με συνεπακόλουθο τις απολύσεις, την ανεργία και την επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά, τα οποία δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικές που ασκήθηκαν αυτά τα χρόνια στη χώρα μας και οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις ούτε στην οικονομία και κυρίως δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στην κοινωνία. Κάθε μέτρο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης βυθίζει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και την κοινωνία σε μεγαλύτερες ανισότητες και μεγαλύτερη κρίση.
Δυστυχώς οι προτάσεις του πρωθυπουργού που ακούσαμε στη ΔΕΘ κινούνται στα πιο ακραία όρια του Νεοφιλελευθερισμού της πλήρους κατεδάφισης των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και την ακόμα περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης! Για αυτό εκφράζουμε την πλήρη και ριζική διαφωνία μας.
Με την έκθεση και τις προτάσεις μας θεμελιώνουμε την άποψή μας ότι αυτό που πρέπει να γίνει κινείται σε δυο άξονες: στα άμεσα μέτρα που αφορούν σε ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα εδράζεται σε μια γενναία αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των μη εχόντων και μη κατεχόντων και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της τεχνολογικής υστέρησης της χώρας που έχει οδηγήσει σε παραγωγική και κοινωνική υστέρηση. Το οικονομικό μοντέλο που προτείνουμε έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο, την κοινωνία και τις ανάγκες της και όχι τα υπερκέρδη και τον υπερ-πλουτισμό των λίγων και εκλεκτών. Αυτή τη πρόταση τεκμηριώνουμε και ενισχύουμε μέσω της έκθεσης, αυτή θα προβάλουμε και θα διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί στη χώρα μας ως μόνη ικανή και αναγκαία πρόταση για την κοινωνία και τους εργαζόμενους.
 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα