Δελτίο Τύπου – Σ.Ε.Σ.

Σας κοινοποιούμε το δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων (Σ.Ε.Σ.) σχετικά με το « Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας » που συζητήθηκε στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπ. Ένωσης στις 4.2.2011

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
4/2/2011

Η Ε.Ε. σε πορεία σύγκρουσης με την κοινωνική Ευρώπη και την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Αντιδρώντας στη συζήτηση που άρχισε σήμερα στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λεγόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί η ανταγωνιστικότητα να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να παρεμβαίνουν στα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλη την Ευρώπη.

Η ΣΕΣ αναγνωρίζει τον κίνδυνο που ενέχουν η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάλυση των συστημάτων προσαρμογής των μισθών σε ορισμένες χώρες και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας διαδικασίας υπονόμευσης των συστημάτων διαμόρφωσης των μισθών και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη.

Η ΣΕΣ υπογραμμίζει ότι ο μισθολογικός ανταγωνισμός είναι ένα παιχνίδι «μηδενικού αθροίσματος». Ό τι ορισμένοι κερδίζουν βραχυπρόθεσμα χάνεται από άλλους και, τελικά, ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει γιατί η ζήτηση συμπιέζεται στην εσωτερική αγορά.

Όπως ο John Monks, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ, δήλωσε: «Δεν πρόκειται εδώ για ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα αλλά για ένα σύμφωνο επιβλαβές που οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, σε περισσότερες ανισότητες και περισσότερη αβέβαιη εργασία. Αγνοεί όλα τα μαθήματα της σημερινής ύφεσης. Τα δημόσια ελλείμματα και η αύξηση του εξωτερικού χρέους είναι αναπόφευκτα καθώς επίσης και επιθυμητά σε περίοδο κακής συγκυρίας προκειμένου να αποφευχθεί η χειροτέρευση της κατάστασης. Αντί να προβλέπουν τον περιορισμό του χρέους στα εθνικά συντάγματα, οι χώρες θα έπρατταν καλύτερα να εγγράψουν την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κοινωνικών εταίρων στα συντάγματά τους όπως συμβαίνει στη Γερμανία.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με το κοινωνικό της μοντέλο και τη θεμελιώδη αρχή της για αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα