ΟΜΕ ΟΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Επιζήμια η διάθεση περαιτέρω ποσοστού 5% μετοχών του ΟΤΕ

  • 57 Views
  • 0 Like

Αθήνα 13-10-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιζήμια η διάθεση περαιτέρω ποσοστού 5% μετοχών του ΟΤΕ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) τάσσεται κατά της εκχώρησης επιπλέον ποσοστού 5% των μετοχών του ΟΤΕ. Κυρίως όμως τάσσεται κατά της εν κρυπτώ παραχώρησης που φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση.

Με μεγάλη ανησυχία οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις των στελεχών της τα τελευταία οκτώ χρόνια, προχωρά στην πώληση επιπλέον ποσοστού 5% μετοχών του ΟΤΕ.
Η πώληση αυτή, με τον τρόπο που η κυβέρνηση του Τσίπρα ολοκληρώσει θα σημαίνει για το Ελληνικό Δημόσιο την απεμπόληση σημαντικών δικαιωμάτων αρνησικυρίας (βέτο) όπως αυτά περιγράφονται στην αρχική Συμφωνία Μετόχων ΟΤΕ της 14ης Μαΐου 2008. Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο θα απολέσει περαιτέρω δικαιώματα ελέγχου σε μια στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρηση, η οποία είναι κρίσιμη, όχι μόνον για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, αλλά για τη συνολική ανάπτυξη της. Ο ΟΤΕ σήμερα είναι με απόσταση από τους ανταγωνιστές του ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει αντιταχθεί σθεναρά όλα τα προηγούμενα χρόνια στις «μετοχοποιήσεις» του ΟΤΕ και θεωρεί κάθε πώληση μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, είναι επιζήμια για το εθνικό συμφέρον. Ο ΟΤΕ διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις αμυντικές επικοινωνίες της χώρας, συμβάλει καθοριστικά στο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και συνιστά βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η μείωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 5%, οδηγεί στην περαιτέρω απεμπόληση ενός σημαντικού εργαλείου ανάπτυξης της χώρας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταβάλει τη συγκεκριμένη συμφωνία εν κρυπτώ. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων & Αναδιαρθρώσεων (Δ.Ε.Α.Α.), ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαθέτει σχέδιο τροποποίησης της αρχικής Συμφωνίας Μετόχων ΟΤΕ, το οποίο προτίθεται να υπογράψει και το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί σε καμιά ενδιαφερόμενη πλευρά.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θεωρεί ότι οι 14.000 εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ, αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας πρέπει να καταστούν κοινωνοί του νέου σχεδίου τροποποίησης της Συμφωνίας Μετόχων ΟΤΕ. Καθώς προετοιμάζεται η υπογραφή της τροποποιημένης Συμφωνίας Μετόχων ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ανησυχεί για πιθανή επιδείνωση των όρων συμμετοχής του Ελληνικού κράτους στον όμιλο ΟΤΕ.
Για τους λόγους αυτούς, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητεί να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του 5% μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου. Προς την κατεύθυνση αυτή το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα εξετάσει τους τρόπους κινητοποίησης των εργαζομένων απέναντι στην αντι-αναπτυξιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την τροποποίηση της Συμφωνίας Μετόχων.
Τέλος, η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να επιδείξουν ωριμότητα και σύνεση για τις εξελίξεις στον Όμιλο ΟΤΕ και να πάψουν ορισμένοι να μεταθέτουν τις ευθύνες σε τρίτους ή τους προηγούμενους.

Για την ΟΜΕ ΟΤΕ