Τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και η περίφημη ελαστικοποίηση, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους και στα δικαιώματα τους.
Η πάταξη της εργασιακής αναρχίας αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο δεν είμαστε αποφασισμένοι να ανεχθούμε άλλο, γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε την πλήρη ανατροπή του στο διάλογο – διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.
Το προσχέδιο Νόμου για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει καταρχήν αρκετές θετικές ρυθμίσει και περιορισμούς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ειδικότερα σε διατάξεις του Ν.3385/05. Ωστόσο δεν συμπεριέλαβε μια σειρά από σοβαρά θέματα (παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν από τους επιστημονικούς και νομικούς εκπροσώπους μας) όπως:
α) Οι Εργασιακές Σχέσεις στις Εργολαβίες (καθαρισμού, φύλαξης)
β) Η κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων του Ν.3385/05
Η ΓΣΕΕ (όπως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή, για τη διαδικασία και το ρόλο της επιτροπής) με βάση το πόρισμα της επιτροπής αλλά κυρίως τις θέσεις της Συνομοσπονδίας θα απαιτήσει στην διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας τα κόμματα και τους φορείς, την ρύθμιση και αυτών των θεμάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτήσουμε όχι μόνο να γίνουν δεκτές οι θέσεις και οι προτάσεις μας, για τα παραπάνω σοβαρά θέματα, αλλά και να υπάρξουν περαιτέρω αποσαφηνίσεις και συμπληρώσεις στα επί μέρους θέματα του πορίσματος ώστε να διασφαλίζονται απολύτως τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων για να τεθεί τέλος στην εργασιακή αναρχία και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στα ΜΜΕ για το θέμα:
«Το νομοσχέδιο που μας δόθηκε θα τεθεί στις επόμενες μέρες στη βάση του δημόσιου διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Αποτελεί ένα θετικό βήμα στο να ρυθμιστεί η «ζούγκλα» των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Εγγράφονται σε αυτό κάποιες από τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και των Συνδικάτων. Θεωρούμε όμως ότι χρειάζονται πιο γενναία πιο τολμηρά βήματα και κυρίως στο θέμα των Εργολαβιών όπου η περίπτωση της συν. Κούνεβα, ανέδειξε την εργοδοτική αυθαιρεσία και πρέπει να μας οδηγήσει όλους στο να πάρουμε αποφασιστικά ρυθμιστικά μέτρα, έστω και αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι δύσκολα.»
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ