• ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • No Comment
  • 52 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3.6.22 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

  Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο απευθύνουν σαφή έκκληση να σταματήσει ο διαχωρισμός των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η κοινωνική προστασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η συμμετοχή των συνδικάτων είναι βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι κοινωνίες να κινηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο. Όλοι χρειαζόμαστε ένα υγιές περιβάλλον και την προστασία των πόρων της γης, προκειμένου να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σ’ όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Η κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική είτε υγειονομική ή και γεωπολιτική δε θα πρέπει να παρουσιαστεί ως μια δικαιολογία έτσι ώστε να επιστρέψουμε στο παρελθόν ή να παραμείνουμε στάσιμοι. Φέτος, οι προσπάθειες της ΓΣΕΕ προσανατολίζονται στην προώθηση μιας φιλόδοξης και δίκαιης συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, στην επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομίας η οποία θα σέβεται τους εργαζόμενους, τις κοινότητές τους και το περιβάλλον και θα επιτρέπει στα συνδικάτα να αναλύσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η μετάβαση προς πιο βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Μόνο μια Γη” και όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τα συνδικάτα, “Δεν υπάρχουν δουλειές σ’ ένα νεκρό πλανήτη” Τα συνδικάτα, γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια επιτυχημένη και διαρκής παγκόσμια μετάβαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι η οικοδόμηση κοινωνικής συναίνεσης, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι μέρος των τοπικών, βιομηχανικών και εθνικών σχεδίων. Τα συνδικάτα έχουν καταθέσει σε φορείς και πολιτεία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τεκμηριωμένες προτάσεις για μια Δίκαιη Μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στον κοινωνικό διάλογο. Ας συνεργαστούμε και ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον με ασφαλείς θέσεις εργασίας, βιώσιμες οικονομίες και πάνω απ΄όλα έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη.

                                                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου – Νεκρός 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής

  Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου – Νεκρός 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής

  • No Comment
  • 81 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3.6.2022 Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου - Νεκρός 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής

  Για τη ΓΣΕΕ τα λόγια στέρεψαν. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν πλέον την τραγική κατάσταση με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και η κραυγή αγωνίας μας δυστυχώς δεν εισακούεται. Ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εχθές πέφτοντας από ύψος 15 μέτρων κατά τη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου. Έχουμε κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, έχουμε στείλει σχετική επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν έχει γίνει και η λίστα των νεκρών και των τραυματιών εργαζομένων μέρα με την ημέρα μεγαλώνει. Την προηγούμενη εβδομάδα χειριστής σε τεχνικό έργο έπεσε στον γκρεμό με το μηχάνημά του. Πλέον έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο την εβδομάδα. Τα θύματα από εργατικά δυστυχήματα μέσα στη τελευταία διετία διπλασιάστηκαν. Τί γίνεται με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ στους χώρους εργασίας; Τί γίνεται με την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία; Τί γίνεται με την απόδοση ευθυνών με τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα; Κρίσιμα ερωτήματα τα οποία δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε μια καθημερινότητα με νεκρούς εργαζόμενους και την πολιτεία να παραμένει άπραγη και απαθής.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Νεκρός ακόμη ένας εργαζόμενος

  Νεκρός ακόμη ένας εργαζόμενος

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  27.5.22

  ΝΕΚΡΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

   

  Ακόμη ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας και πλέον δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς εργατικό δυστύχημα ή ατύχημα. Πρόκειται για χειριστή σκαπτικού μηχανήματος, ο οποίος την ώρα που εκτελούσε εργασίες οδοποιίας στο δρόμο Κυριάκι-Καλαμιώτισα στο δήμο Λεβαδέων, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων.

   Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί για να μετρώνται απλά σε μία λίστα, ούτε το “υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες” που συνοδεύει τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα αιτιολογεί το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά γεγονότα.

  Δε θα σταματήσουμε να το λέμε. Μέτρα εδώ και τώρα. Να διευκρινιστούν τα αίτια του τελευταίου δυστυχήματος αλλά και όλων όσων έχουν προηγηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.

                                                                           ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  26.5.22

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

   

  Επιστολή στον Πρόεδρο και στα μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η ΓΣΕΕ , στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις της Συνομοσπονδίας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου με τίτλο" Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ".

  Η ΓΣΕΕ, στη σχετική επιστολή τονίζει την αναγκαιότητα ο πρώτος Εθνικός κλιματικός νόμος να διασφαλίζει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ειδικά σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Η Συνομοσπονδία, ως μέλος της Συμμαχίας για των κλιματικό νόμο προσυπογράφει και το δελτίο τύπου της Συμμαχίας, το οποίο μπορείτε να αναγνώσετε στο παρακάτω link :

  https://gsee.gr/?p=37694

  Ακολουθεί η επιστολή με τις θέσεις και τις ενστάσεις της ΓΣΕΕ η οποία απεστάλη στη Βουλή. ΠροςΤον Πρόεδρο και τα Μέλητης Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και ΕμπορίουΘέμα: Θέσεις ΓΣΕΕ_Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

  Η ΓΣΕΕ προσκλήθηκε την Παρασκευή 20/5/2022 για να παραστεί τη Δευτέρα 24/5/2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε θερμά, για τη διαβίβαση του παρόντος υπομνήματός μας στα Μέλη της Επιτροπής.

  Είναι σαφές ότι πολλές από τις φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα που προτείνονται στο πακέτο, θα έχουν ισχυρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ειδικά σε εκείνους τους εργαζόμενους από περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων.

  Με τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο η ΓΣΕΕ ένωσε τη φωνή της στο αίτημα και την ανάγκη ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος να είναι δίκαιος και να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά σε περιοχές οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Οι παρακάτω βασικές μας θέσεις αποτελούν και βασικά ελλείμματα του περιεχομένου των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, οι οποίες έχουμε την προσδοκία ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και συζήτησης.

  Στόχοι μείωσης εκπομπών: Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη, αλλά και με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι στόχοι από μόνοι τους δεν σημαίνουν τίποτα, εάν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές. Από την άποψη αυτή, η ΓΣΕΕ αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης για τη μετατροπή αυτών των στόχων για το κλίμα σε μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη νομοθετική δέσμη που είναι σύμφωνη με τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, παρόλο που η νομοθετική δέσμη είναι πολύ αδύναμη ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική διάσταση.

  Εργασιακά Δικαιώματα: Για τη ΓΣΕΕ αποτέλεσε σημαντική τομή η συμφωνία για τη συμπερίληψη αυτοτελούς άρθρου (άρθρο 12) και παραρτήματος για το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο απουσιάζει. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δε χρειάζεται μόνο να μιλούν σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να εγγυηθούν ότι σέβονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργούν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας.

  Κλιματική δημοκρατία: Η διαβούλευση και η συμμετοχή, δεν έχουν ενταχθεί στον κλιματικό νόμο. Δεν υπάρχει μνεία της ανάγκης ευρείας δημόσιας διαβούλευσης σε κρίσιμα στοιχεία του, όπως οι τομεακοί προϋπολογισμοί (άρθ. 7). Η προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και η χάραξη πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. O κλιματικός νόμος θα έπρεπε να στοχεύει σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Με την εμπλοκή της κοινωνίας σε όλα τα στάδια, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση.

  Δίκαιη Μετάβαση: Η διάσταση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, ενώ ήταν η γνωστή η συμπερίληψή της στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου από τη Συμμαχία για το Κλίμα. O κόσμος της εργασίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης. Η ανάπτυξη του δικαιώματος σε μια δίκαιη μετάβαση, που διατυπώνεται στα διεθνή πρότυπα εργασίας και στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να συμβάλει και να επιταχύνει τις διαδικασίες προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

  Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: Απουσία εκπροσώπησης από την μεριά των εργαζόμενων στο Συμβούλιο (αρθ. 29 παρ. 2).

  Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή και άνευ προηγουμένου πρόκληση και για τις πολιτικές απασχόλησης, λόγω των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας, καθώς κανένας τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειές της. Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Ευρωπαϊκά (ETUC) και Διεθνή (ITUC) Συνδικάτα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη πως δεν υπάρχουν δουλειές σ’ ένα νεκρό πλανήτη. Τα σχέδια απασχόλησης πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

  H Πολιτεία έχει ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές απαιτήσεις προστασίας των εργαζομένων.

                                                                                            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

  ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.5.22 ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

   

  Είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει στο σημείο να μην κυλάει εβδομάδα χωρίς εργατικό δυστύχημα ή ατύχημα. Στη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων, προστέθηκε δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος. Εργάτης λατομείου στο Μακρυχώρι του δήμου Νέστου στο νομό Καβάλας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν από αδιευκρίνιστο λόγο έπεσε από μεγάλο ύψος. Έχουμε κρούσει κατ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας. Έχουμε απαιτήσει να ληφθούν μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι έχουν κλειστά τα αυτιά τους στην κραυγή αγωνίας μας. Οι αρμόδιες αρχές είναι αυτές που πρέπει να διευκρινίσουν άμεσα τα αίτια θανάτου του συναδέλφου και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που πρέπει . Η απόδοση ευθυνών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων είναι το κλειδί για να μπει οριστικό τέλος στο τραγικό γεγονός να χάνονται συνάδελφοι εν ώρα δουλειάς.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • 28 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

  28 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

  • No Comment
  • 69 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28/4/22 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  Σήμερα 28 Απριλίου, τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία - μια ημέρα για τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή νόσησαν στην εργασία τους. Το μήνυμα που στέλνει φέτος το συνδικαλιστικό κίνημα είναι: Κάντε την ασφαλή και υγιή εργασία θεμελιώδες δικαίωμα στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Η εργασία πρέπει να είναι πηγή αξιοπρέπειας και ενδυνάμωσης - όχι τραυματισμός, ασθένεια ή απώλεια. Η κατοχύρωση της υγείας και της ασφάλειας ως βασικό δικαίωμα στη ΔΟΕ καθιστά σαφές ότι ένας θάνατος ή ασθένεια εργαζομένου είναι πάρα πολύ. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τα συνδικάτα τα οποία πιέζουν για ασφαλέστερες θέσεις εργασίας - ειδικά από την έναρξη της πανδημίας. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν από εργατικές ασθένειες ή δυστυχήματα κάθε χρόνο και 374 εκατομμύρια υποφέρουν από τραυματισμούς ή ασθένειες στο χώρο εργασίας. Μόνο το 20 % έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στη χώρα μας τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν έχουν σταματημό. Μόλις σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά λιμενεργάτης εν ώρα εργασίας στην περιοχή του ΣΕΜΠΟ, έπεσε από ύψος 12 μέτρων αφού υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου. Έξι (6) εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών από την Δευτέρα 21 έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά απασχόλησε τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ, μία μόνο μέρα. Στην Κόρινθο και στην θάλασσα του Αστακού βρέθηκαν νεκροί δύο Ινδοί εργάτες, ανασφάλιστοι πιθανότατα και με διερεύνηση των υποθέσεων για υπαγωγή τους στην κατηγορία για εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων. Σε εργολαβία πρασίνου του Δήμου Ελληνικού- Ηλιούπολης, οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος «δανείστηκε» clark εμπορευμάτων δίχως προστατευτικό κάγκελο, από παρακείμενη επιχείρηση υπεραγοράς δομικών υλικών(!!), για «να κάνει την δουλειά του». Ο εργολαβικός συνάδελφος που ανέβηκε στην πλατφόρμα φόρτωσης εμπορευμάτων για να καθαρίσει τα δέντρα από τα κουκούλια, έπεσε και σκοτώθηκε. Την Δευτέρα 4 Απριλίου εργάτης λατομείου σκοτώθηκε στη Θάσο. Το Σάββατο 16 Απριλίου αγρότης σκοτώθηκε σε αγροτικές εργασίες στην Μεσαρά στην Κρήτη, ενώ την ίδια ημέρα εργολαβικός στην χαλυβουργία στον Βόλο, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δύσκολα θα ανταποκριθεί στη μηχανική υποστήριξη που του παρέχεται. Το συγκλονιστικότερο είναι ότι ουδείς καταγράφει άμεσα το μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντίληψη του μεγέθους του δράματος και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας. Όταν ύστερα από δύο χρόνια έρχονται τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει την ζωή τους, δεν έχουν ονοματεπώνυμα, ούτε οικογένειες. Είναι αριθμοί σε έναν στατιστικό πίνακα. Πολλές περιπτώσεις μάλιστα όπως αυτές του αγροτικού κλάδου δεν καταγράφονται ως εργατικά δυστυχήματα. Η πανδημία του Covid-19 σε συνδυασμό με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία πρόσθεσαν νέα επείγουσα ανάγκη να γίνει η υγεία και η ασφάλεια θεμελιώδες δικαίωμα. Οι εμπειρίες των δύο τελευταίων ετών έχουν δείξει επίσης ότι τα συνδικάτα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή και την επιβολή αυτού του δικαιώματος. Η ΓΣΕΕ, από κοινού με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) απαιτούμε από τη Δ.Ο.Ε να υιοθετήσει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια ως θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Είναι εξίσου σημαντικό με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στην απασχόληση. Η ΓΣΕΕ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεννόηση με τις Οργανώσεις Μέλη της, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για προτάσεις συγκεκριμένων επιμέρους νομοθετικών παρεμβάσεων. Τα συνδικάτα ζητούμε ΤΩΡΑ πρόσβαση των εργαζομένων σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τα συνδικάτα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας που ασθενούν λόγω των συνθηκών εργασίας τους, που εργάζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας, που υφίστανται παρενόχληση στους χώρους εργασίας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, που χάνουν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς τους από την έλλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Τα συνδικάτα λέμε τέρμα στα κροκοδείλια δάκρυα και στις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα. Εάν δεν λυθούν δομικά προβλήματα της πολιτικής υγείας και ασφάλειας της εργασίας, η πρόοδος της κοινωνίας καταδικάζεται σε διαρκή αποτυχία. Τιμούμε την μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους εν ώρα εργασίας ή από επαγγελματική ασθένεια. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των επικίνδυνων συνθηκών στους χώρους εργασίας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους

  Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους

  • No Comment
  • 140 Views
  • 1 Like

  Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα η οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους.

  Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος της συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Πράσινες δεξιότητες” το οποίο διεξήχθη από τις 14 έως 18 Μαρτίου του 2022, στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ισπανικής Συνδικαλιστικής οργάνωσης UGT . Βιώνουμε μια κλιματική κρίση που έχει επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή όλων και ειδικότερα των εργαζόμενων. Τομείς που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας είναι αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας. Για να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, χρειάζονται προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ,ώστε να διαμορφωθεί η πορεία και επιτευχθεί ο στόχος για μια πιο πράσινη οικονομία. Αυτό απαιτεί γνώση των βασικών εννοιών γύρω από τις πράσινες θέσεις εργασίας.

  Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτή την κατάσταση είναι: Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, τί μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα μέλη μας;

  Για το τμήμα Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θεωρείται άμεση και αναγκαία η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση μια πρωτότυπη προσέγγιση. Μια προσέγγιση στην οποία οι συνδικαλιστές κάνουν πράξη τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την προστασία των εργαζομένων που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ονομάζεται προσέγγιση πλαισίου πράσινων ικανοτήτων.

  Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021, έξι έμπειροι εκπαιδευτές από τέσσερις οργανισμούς - ZSSS (Σλοβενία), CISL (Ιταλία), KOZ (Σλοβακία) και UGT (Ισπανία) - συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο ανάπτυξης ικανοτήτων για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το πλαίσιο των πράσινων ικανοτήτων που έχει τεθεί από το Ινστιτούτο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

  Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν «πραγματική κατάσταση» ή «περιπτωσιολογικές μελέτες» για να αναπτύξουν πράσινες ικανότητες. Αυτές οι περιπτωσιολογικές μελέτες που ασχολήθηκαν με το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης δημιούργησαν χαρακτήρες (μεσήλικες, εργαζόμενους με μερική απασχόληση, κλπ) ή διάφορους ενδιαφερόμενους (π.χ. συνδικάτα, επενδυτές, μια εταιρεία, μια τοπική κοινωνία ,κλπ.).

  Στόχοι εκπαιδευτικού προγράμματος:

  • Εισαγωγή της προσέγγισης πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
  • Εφαρμογή της προσέγγισης του πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες.
  • Εφαρμογή του πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στις καθημερινές πρακτικές των συνδικάτων και στο εργασιακό περιβάλλον.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγωνιζόμαστε για ουσιαστική ισότητα στην πράξη Σπάμε τη σιωπή για την ανισότητα, την παρενόχληση και τη βία

  Η ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγωνιζόμαστε για ουσιαστική ισότητα στην πράξη Σπάμε τη σιωπή για την ανισότητα, την παρενόχληση και τη βία

  • No Comment
  • 147 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  8-3-2022

   

  Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

   ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

  ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ

    

  Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει και τιμά κάθε 8 Μάρτη

  τους αγώνες για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών.

  Η ΓΣΕΕ ενώνει τη δράση και τη φωνή  της  κάθε μέρα

   για  την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, την πρόσφυγα, τη γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της κόντρα στα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψής τους.

  Η πραγματικότητα παραμένει ωμή και αμείλικτη για

  την άνιση αμοιβή και τη μερικά αδήλωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία και τελικά την περιθωριοποίηση των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η πραγματικότητα αυτή ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τα μέτρα απορρύθμισης και ουσιαστικά κατάργησης της ασπίδας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους περιορισμούς στην απεργία, την άκρατη ευελιξία,  τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική παραβατικότητα στην τηλεργασία και τις πλατφόρμες, με επιστέγασμα την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων εάν δεν πάρουν τα συνδικάτα την «άδεια» λειτουργίας τους από το Υπουργείο Εργασίας ύστερα από την υποχρεωτική εγγραφή τους στο νέο «Μητρώο».

  Το φως της δημοσιότητας στα  επινίκια για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης

  και προώθηση της ουσιαστικής ισότητας σβήνει

  καθώς παραμένει υψηλός, αλλά αόρατος στα επίσημα στατιστικά, ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από την ανεπάρκεια των δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

  Βήματα έχουν γίνει για την υποβοήθηση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης,

  αλλά ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής είναι ακόμα μακρύς

  λόγω των σοβαρών πρακτικών εμποδίων στην πρόσβαση των θυμάτων στις Αρχές, αφήνοντας στη σκιά  των επίσημων στοιχείων, αλλά και της κρατικής λογοδοσίας, την  αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο, καθώς και τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, με σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών.

  Η κοινωνική συμμετοχή για θεσμικό κοινωνικό έλεγχο και κοινωνική  λογοδοσία των

  Κυβερνήσεων για τα μέτρα προώθησης της ουσιαστικής ισότητας παραμένει στο ψυγείο

  καθώς, παρά τη γνώση και την εμπειρία τους ως προς την πραγματική έκταση των φαινομένων απαγορευμένων διακρίσεων και βίας, είναι απαράδεκτη η υπερδεκαετής αδιαφορία των Κυβερνήσεων ως προς τις διαδικασίες έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού θεσμικού κοινωνικού διαλόγου για την ισότητα φύλων, τις απαγορευμένες διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στην εργασία. Σε αυτά προστίθεται η αποκλεισμός της διαχρονικής θεσμικής εργατικής συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και της θεσμικής εκπροσώπησης των συνδικάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των  Φύλων και τους  περιφερειακούς και τοπικούς μηχανισμούς και φορείς  πραγμάτωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

  Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς.

  Η ΓΣΕΕ τιμά

  τις γυναίκες εργαζόμενες και όλα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων ή/και τα αντίποινα.

  Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες

  να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους τη συλλογική δράση.

  Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες και τους άνδρες εργαζόμενους

  που γίνονται θύματα διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία τους να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

   

  Η ΓΣΕΕ ζητά από τα συνδικάτα

  διαρκή επαγρύπνηση για τα περιστατικά βίας κατά γυναικών, όπως και για τα περιστατικά διακρίσεων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και έμπρακτη υποστήριξη των θυμάτων με τη δυνατότητα που έχουν να ασκούν στο όνομα του θύματος τις καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές. Τα συνδικάτα μπορούμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που αποτρέπουν ή εμποδίζουν τη διερεύνηση καταγγελιών διακρίσεων, παρενόχλησης ή και βίας.

  Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει  τη συλλογική και αλληλέγγυα στάση

   των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της δύναμής της και των δικών τους μελών, πρωτοβάθμιων σωματείων, που στηρίζουν έμπρακτα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία και φέρνουν στο φως τα φαινόμενα αυτά.

  Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι

   το [email protected]

  και

  οι Δομές της για δωρεάν πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων

  το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr

  το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/)

  είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

   

                                                                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  • No Comment
  • 20 Views
  • 0 Like

  ΚΨ/ΔΣ  

    ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

                    ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 2021

                 ΣΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

                                                                                          04.11.2021

     ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ   ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

   Πράσινη ανάπτυξη, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ευημερία στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών 

  Το Προοίμιο της Συμφωνίας του Παρισιού αντανακλά τη στενή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των δράσεων για το κλίμα, της αειφόρου ανάπτυξης και μιας δίκαιης μετάβασης με τα Μέρη της Συμφωνίας να " λαμβάνουν υπόψη την επιτακτική ανάγκη για μια δίκαιη μετάβαση του εργατικού δυναμικού και τη δημιουργία αξιοπρεπών και ποιοτικών θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις καθορισμένες εθνικά αναπτυξιακές προτεραιότητες".  Οι Κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), 2015, για μια Δίκαιη Μετάβαση, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθόρισαν ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης για τον όρο "δίκαιη μετάβαση". Την περιγράφουν ως μια διαδικασία "προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία", η οποία " πρέπει να τύχει καλής διαχείρισης και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, της κοινωνικής ένταξης και της εξάλειψης της φτώχειας".

  Αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και μπορούν να οξύνουν τόσο τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσο και άλλες κοινωνικές ανισότητες, συμπεριλαμβανόμενων αυτών που προκύπτουν από πρακτικές που συνιστούν διακρίσεις στη βάση τη φυλής και της εθνοτικής καταγωγής. Η μετάβαση σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών θα επηρεάσει με ιδιαίτερη οξύτητα το εργατικό δυναμικό σε τομείς, πόλεις και περιοχές που στηρίζονται στις βιομηχανίες και την παραγωγή έντασης άνθρακα. Με το στοιχείο αυτό ως γνώμονα, αναγνωρίζουμε επίσης το ρόλο μας στις δράσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, δράσεις χωρίς αποκλεισμούς προς όφελος των πλέον ευάλωτων ατόμων μέσα από την πιο δίκαιη κατανομή πόρων, ενισχυμένη οικονομική και πολιτική εκπροσώπηση, βελτιωμένες συνθήκες υγείας και ευημερίας, ανθεκτικότητα σε κραδασμούς κρίσεων και σε καταστροφές καθώς και πρόσβαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στις ευκαιρίες απασχόλησης. Επίσης, δέσμευση ως προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, φυλετικής ισότητας και κοινωνικής συνοχής; προστασίας των δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Πληθυσμών; ένταξης ατόμων με αναπηρία; διαγενεακής δικαιοσύνης; ενίσχυσης της θέσης γυναικών και κοριτσιών και την προώθηση περιθωριοποιημένων ατόμων σε ηγετικές θέσεις και της συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναγνώριση της αξίας της γνώσης που διαθέτουν και της ηγετικής τους θέσης; ενίσχυση συλλογικών κλιματικών δράσεων διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Ο κοινωνικός διάλογος και τα δικαιώματα στο χώρο δουλειάς είναι τα απαραίτητα δομικά στοιχεία της αειφόρου ανάπτυξης και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών για μια ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

  Αντιλαμβανόμαστε  πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μας στην προσπάθεια να μην μείνει κανείς πίσω στην πορεία για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές και σε ένα κλιματικά ανθεκτικό μέλλον. Γνωρίζουμε πως όλες οι χώρες πρέπει να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δίκαιες και βιώσιμες μεταβάσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες, ανάπτυξη ικανοτήτων και χρηματοοικονομικά καθώς και την πολιτική ανεύρεσης λύσεων για τη διαχείριση των μεταβάσεων με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.  Αναγνωρίζουμε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα. Αναγνωρίζουμε ότι δίκαιη μετάβαση δεν σημαίνει αντικατάσταση μιας βιομηχανίας από μια άλλη, αλλά διαφοροποίηση προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς συνολικά. Τέλος, αναγνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η διευκόλυνση της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία μέσω του κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα μείνει πίσω, σύμφωνα με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  Σκοπεύουμε να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες, τους κοινωνικούς εταίρους και τις κοινότητες στην προσπάθεια διαφοροποίησης των οικονομιών τους, την απεξάρτηση τους από τις βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα και τη μετάβασή τους σε φιλόδοξες, καθαρές, ανθεκτικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις ενθαρρύνοντας τη φιλόδοξη προτεραιοποίηση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων τους. Συνεπώς, αυτό θα το πραγματοποιήσουμε μέσα από τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης αυτών των χωρών, τη δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων πράσινων θέσεων εργασίας και νέων βιώσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο της παγκόσμιας μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στις δεσμεύσεις για μια δίκαιη μετάβαση που εμπεριέχονται στη Διακήρυξη της Σιλεσίας στην Πολωνία και στην Κλιματική Δράση για Πρωτοβουλίες αναφορικά με Θέσεις Εργασίας. Στηρίζουμε τις παρακάτω αρχές με στόχο τη συνεργασία με ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, συμπεριλαμβανόμενου του ILO και άλλων και την εφαρμογή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοοικονομικά προγράμματα μας και τα προγράμματα τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο της στήριξης των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

   

  1. Στήριξη των εργαζομένων στη μετάβαση τους σε νέες θέσεις εργασίας: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις κοινότητες και τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τις οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις της πορείας μετάβασης προς την παγκόσμια απεξάρτηση από δραστηριότητες εντάσεως άνθρακα λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις και τα οφέλη για όλους όσοι επηρεάζονται από αυτήν την παγκόσμια απεξάρτηση από την οικονομία εντάσεως άνθρακα στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Στην προσπάθειά μας αυτή λαμβάνουμε υπόψη τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ILO για μια Δίκαιη Μετάβαση. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια ευθυγράμμισης των χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους για μείωση της θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού προωθώντας κατευθύνσεις συμβατές με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και παραμένοντας στο όριο του    1,5°C ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζουμε τις κοινωνικές πλευρές της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  2. Ενίσχυση και προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών: Αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικών, εθνικά συνεκτικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης των χωρών που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο εξαρτώνται από τον αποτελεσματικό και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικό διάλογο. Στόχος μας είναι η προώθηση και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων και αντιπροσωπευτικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, συμπεριλαμβανόμενων αυτών στις δευτερεύουσες βιομηχανίες που εξαρτώνται από βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με, inter alia, τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Θεωρούμε πως και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συμμετέχουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η στήριξη αυτή θα περιλαμβάνει και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου μέσα από την ανάπτυξη ικανοτήτων των συμμετεχόντων.
  3. Οικονομικές Στρατηγικές: Η ενίσχυση της διαδικασίας μιας δίκαιης μετάβασης από την οικονομία εντάσεως άνθρακα σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια ώστε να ενισχυθούν τα οικολογικά θεμέλια της οικονομίας, αλλά απαιτεί επίσης κατάλληλα πλαίσια και ευρύτερη οικονομική και βιομηχανική στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, κοινοτήτων και χωρών για τη δημιουργία βιώσιμων, ανταγωνιστικών οικονομιών που θα προωθήσουν μια οικονομική ανάπτυξη με επάρκεια πόρων, θα δημιουργήσουν εισόδημα και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες. Απαιτεί επίσης ένα υγιές πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τοπικών οικολογικών συνεπειών της μετάβασης (π.χ. μολυσμένες πόλεις). Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες στην προσπάθεια δημιουργίας μακροπρόθεσμων στρατηγικών, διασφάλισης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης για την εδραίωση των συνθηκών αξιοπρεπούς εργασίας και οικονομικής διαφοροποίησης.
  4. Τοπική και αξιοπρεπής εργασία χωρίς αποκλεισμούς: Στόχος μας είναι οι νέες καθώς και οι υπό μετάβαση θέσεις εργασίας να προωθούν τη δημιουργία αξιοπρεπούς, τυπικής και βιώσιμης απασχόλησης για τους ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο σε συνδυασμό με την αποτελεσματική ενίσχυση της κατάρτισης και της επανακατάρτισης και την κατάλληλη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική προστασία στα άτομα που την χρειάζονται. Η προστασία αυτή πρέπει να καλύπτει τις μειονεκτούσες ομάδες στην τοπική αγορά εργασίας και κοινότητα, όπως είναι τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι περιθωριοποιημένες ομάδες, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον άτυπο τομέα της οικονομίας για να επιτευχθεί η μετάβαση στην κανονικότητα. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στόχος μας είναι η πρόβλεψη για ένταξη μέτρων που προωθούν και προάγουν την πραγματοποίηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους. Αυτό περιλαμβάνει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια σύμφωνα με τη Διακήρυξη της ΔΟΕ για την Κοινωνική Δικαιοσύνη για μια Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση του 2008 και την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή στην πράξη των αρχών που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως εκφράζονται στη Διακήρυξη της ΔΟΕ του 1998 για τις Θεμελιώδεις Αρχές και τα Δικαιώματα στη Εργασία και η Συνέχεια αυτής. Θα εργαστούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πολιτικές για την εργασία που θα στηρίζουν τη μετάβαση σε αξιοπρεπείς θέσεις  σε άλλους τομείς και την οικονομική διαφοροποίηση σε καθαρούς τομείς σε περιοχές εξαρτώμενες από τον άνθρακα και θα δίνουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στη μετάβαση.
  5. Αλυσίδες εφοδιασμού: Γνωρίζουμε πως οι μεταβάσεις επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και την υγεία, τα περιβαλλοντικά και ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα αυτών που εξαρτώνται οικονομικά από αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υφιστάμενες αλλά και οι νέες και οι αναδυόμενες αλυσίδες εφοδιασμού που απαιτούνται για την καθαρή μετάβαση, θα δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανόμενων των πιο περιθωριοποιημένων ομάδων, και θα δημιουργήσουν διασυνοριακά δίκαιους όρους απασχόλησης. Θα προωθήσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως, απαγόρευση της δουλείας, της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας. Καλούμε τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους θα παραμείνουν απαλλαγμένες από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποχρεώσεις εταιρικής δέουσας επιμέλειας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τριμερή Διακήρυξη Αρχών της ΔΟΕ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική Πολιτική. Σκοπεύουμε να εξετάσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις της λειτουργίας των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων στο περιβάλλον, την υγεία, την απασχόληση καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας οικοδόμησης ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού απέναντι στην κλιματική αλλαγή σε όλες τις βιομηχανίες.
  6. Η Συμφωνία του Παρισιού και η Δίκαιη Μετάβαση: Θα συμπεριλάβουμε ενημέρωση για τις προσπάθειες Δίκαιης Μετάβασης, κατά περίπτωση, στις εθνικές Διετείς Εκθέσεις Διαφάνειας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις πολιτικές μας και τα μέτρα επίτευξης των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών μας.

  Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια με επίκεντρο τον άνθρωπο και αναγνωρίζοντας το έργο του Πλαισίου Συνεργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) για τη Δίκαιη και Χωρίς Αποκλεισμούς Μετάβαση, καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις να δουλέψουν μαζί με τους υποστηρικτές αυτής της Διακήρυξης για την προώθηση της εφαρμογής της, όπου χρειάζεται, αξιοποιώντας μελλοντικές ευκαιρίες για την προβολή της προόδου που πραγματοποιείται ώστε να συμπεριληφθούν οι αρχές αυτές στις στρατηγικές και τα προγράμματα. Στόχος μας είναι η προώθηση της Διακήρυξης σε διεθνές επίπεδο.

   

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

  Η ΓΣΕΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

  • No Comment
  • 105 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  16/12/21

  Η ΓΣΕΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

  Η ΓΣΕΕ ενώνει τη φωνή της με γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών.

  Δηλώνει ότι η στάση των συνδικάτων είναι ρητή και σαφής. Ο έμπρακτος σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου οφείλει να είναι αυστηρός και απαρέγκλιτος.

  Τα συνδικάτα θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης. Στη μνήμη των αδικοχαμένων γυναικών μαζί με τους εργαζόμενους τους ανέργους τους απολυμένους εκφράζουμε την αγανάκτησή μας στις 17 Δεκέμβρη 2021 και απαιτούμε: Δικαιοσύνη, Ενημέρωση, Πρόληψη, Αγωγή Ισότητας Φύλου Καλούμε τα σωματεία σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση στην προστασία των θυμάτων βίας και παρενόχλησης.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ μέσω του [email protected] και οι Δομές της  για τη δωρεάν πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ  https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.  Επίσης, σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση των σωματείων περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος εργαζομένων, παράλληλα με τις λοιπές ενέργειες,  μπορεί να γίνει επικοινωνία για την καταγραφή τους με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας https://www.nchr.gr/diktyo-katagrafis-peristatikon-ratsistikis-vias.html

  Δείτε σχετικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=EWWubQ2ssjs

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  • No Comment
  • 66 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  25/11/21

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

  ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

   

  Εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου διαρκώς, δυστυχώς, εντεινόμενου κινδύνου από την πανδημία, τα συνδικάτα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί με την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την πολυπρόσωπη εργοδοτική αυθαιρεσία, και φαινόμενα παράνομων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία.

  Η στάση των συνδικάτων είναι και οφείλει να παραμείνει ρητή και σαφής. Ο έμπρακτος σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου οφείλει να είναι αυστηρός και απαρέγκλιτος.  Τα συνδικάτα θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με όποιον τρόπο και εάν αυτή παρέχεται, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης λόγω  φύλου και των υπόλοιπων λόγων παράνομων διακρίσεων, της σεξουαλικής και της ηθικής παρενόχλησης.

  Η χώρα μας είναι από τα πρώτα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, που προχώρησε στην κύρωση της ΔΣΕ 190 («Για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας»). Βήμα σημαντικό, ωστόσο εξαιρετικά απαιτητικό ως προς τη διαμόρφωση του κατάλληλου και συνεκτικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τις ριζωμένες προκαταλήψεις και τις δυσκολίες αποκάλυψης των περιστατικών βίας και παρενόχλησης.

  Σύμφωνα με την εικόνα της επικράτειας που έχει η ΓΣΕΕ, μέσω των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της και των δικών τους σωματείων μελών, οι καταγγελίες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στη βάση του φύλου ή σε συνδυασμό και με άλλους λόγους παράνομης διάκρισης είναι σε σημαντικό βαθμό αόρατες, καθώς  παραμένουν μειωμένες και αναντίστοιχες με την πραγματική έκταση του φαινομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται με εκδικητικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων που τις κατέθεσαν, ιδίως  μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση.  Για όλα  αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει την άμεση επαναλειτουργία των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του Τμήματος για την Ισότητα Φύλων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζει να διατηρεί σε πλήρη αδράνεια.

  Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στραφούν προς τα συνδικάτα ώστε να ενδυναμώσουν την δυνατότητα παρέμβασής τους τόσο για την προστασία των θυμάτων, όσο και για τη σύμπραξή τους στην πρόληψη των πράξεων παράνομων διακρίσεων,  βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

  Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων).

  Για την ενίσχυση της παρουσίας των συνδικάτων δίπλα στα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης και λόγω των νέων ρυθμίσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κύρωση της ΔΣΕ 19,  η ΓΣΕΕ απέστειλε Εγκύκλιο στις Οργανώσεις – μέλη της δύναμής της.

  Η ΓΣΕΕ μέσω του [email protected] και οι Δομές της  για τη δωρεάν πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ  https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/) είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.  Επίσης σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση των σωματείων περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος εργαζομένων, παράλληλα με τις λοιπές ενέργειες,  μπορεί να γίνει επικοινωνία για την καταγραφή τους με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας https://www.nchr.gr/diktyo-katagrafis-peristatikon-ratsistikis-vias.html

  Η ΓΣΕΕ τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες και όλα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων ή/και τα αντίποινα και ζητά να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 

  Η ΓΣΕΕ τιμά τη στάση των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της δύναμής της και των δικών τους μελών, πρωτοβάθμιων σωματείων, που στηρίζουν έμπρακτα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία και φέρνουν στο φως τα φαινόμενα αυτά.

                                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ[embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2021/11/Εγκύκλιος-ΓΣΕΕ-αριθ.-5.pdf"]

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144