• Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  • 0 Comment
  • 131 Views
  • 0 Like

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Μετά τη ολοκλήρωση πέντε θεματικών ενοτήτων σε πέντε διαφορετικές πόλεις ανάμεσα τους και η Αθήνα, ολοκληρώθηκε το project των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με τίτλο “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας” με συμμετοχή και συνδιοργάνωση της ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια των αρχικών ερωτηματολογίων και των συζητήσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες δημιουργήθηκε ο τελικός οδηγός.

  Αυτός ο οδηγός έχει διάφορους στόχους: καταρχάς, παρέχει έναν σαφή ορισμό της έννοιας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, στοχεύει να δώσει στον αναγνώστη μια σαφή ιδέα για το πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τομείς. Τρίτον, στοχεύει στην εξήγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τέλος, περιγράφει ένα σύνολο συστάσεων και εξετάζει τις υπάρχουσες πρακτικές που επιτρέπουν στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή σε διάφορα επίπεδα.

  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύο προσεγγίσεις: τον μετριασμό και την προσαρμογή.

  Τα μέτρα μετριασμού στοχεύουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε πρακτικές μόνωσης κτιρίων για καλύτερη απόδοση ενέργειας. Τα μέτρα προσαρμογής συνίστανται στην πρόβλεψη των επιπτώσεων που έχει ή θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία μας, και ως εκ τούτου στοχεύει στη μείωση της ευπάθειας μας σε αυτές τις συνέπειες. Για παράδειγμα, η κατασκευή αναχωμάτων για την αποφυγή πλημμυρών, η αλλαγή των τύπων σπόρων για την καλύτερη αντίσταση σε περιόδους ξηρασίας, αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κ.λπ.

  Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα έχουν επικεντρώσει κυρίως τις δραστηριότητές τους στα μέτρα μετριασμού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα για τους διάφορους τομείς και τους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος δεν έχει συζητηθεί πολύ, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

  Πράγματι, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού και της έντασης των κλιματολογικών γεγονότων (αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση των καθιζήσεων, ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα). Αυτές οι αλλαγές, εάν δεν προβλεφθούν σωστά, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς εργαζόμενους σε διάφορους τομείς (π.χ. απώλεια παραγωγικότητας στη γεωργία, αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, πρόβλημα προμηθειών στη βιομηχανία, ζημιές στις υποδομές στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αλλαγή ελκυστικότητας και συμπεριφοράς στον τουρισμό, αυξημένο κόστος και κίνδυνοι στις ασφάλειες, κ.λπ.). Επιπλέον, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. υψηλότεροι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των θερμικών κυμάτων και άλλων ακραίων γεγονότων). Ενώ ο μετριασμός παραμένει η προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος - “ δεν υπάρχουν δουλειές σε έναν νεκρό πλανήτη” - πρέπει τώρα να είμαστε επίσης ενεργοί στην προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ξεκίνησε ένα έργο, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διερευνήσει το πώς τα συνδικάτα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Οι στόχοι αυτού του έργου ήταν:1.η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 2.ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους τα επόμενα χρόνια, 3.να διατυπώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και συστάσεις, 4.να αναπτύξουν στρατηγικές για να θέσουν τον κόσμο της εργασίας στον πυρήνα των μελλοντικών πολιτικών προσαρμογής στη κλιματική αλλαγήΤον οδηγό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα ελληνικά μπορείτε να τον βρείτε [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/09/ETUC-adaptation-climate-guide_GR.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  • 0 Comment
  • 293 Views
  • 1 Like

  Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Διεθνή Συνδικάτα συμμετέχει στη Παγκόσμια ημέρα δράσης για το Κλίμα και την Απασχόληση. O χρόνος τελειώνει. Χωρίς φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή έως το 2020, θα περάσουμε τα κρίσιμα σημεία για μη αναστρέψιμες ζημιές στον πλανήτη μας.

  Μη αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη - Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% τα επόμενα δέκα χρόνια.

  H Γη στις φλόγες - Οι παγετώνες υποχωρούν σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων, των Ιμαλαΐων, των Άνδεων, των Rockies, της Αλάσκας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αφρικής.

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις πόλεις - Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 20 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα.

  Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι πλυθησμοί - Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια πρόσφυγες για το κλίμα έχουν φύγει από την καταστροφή και έχουν χάσει τα προς το ζην.

  Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία - Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην υγεία πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλέον θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής (θερμικό καταπόνηση, υποσιτισμός, και ελονοσία) από το 2030 και μετά.

  Παγκόσμια Δημοσκόπηση ITUC 2020 - Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποια μέτρα σχεδιάζει η εταιρεία τους για προσαρμογή των θεσεων εργασίας στις νέες κλιματικές συνθήκες.

  Ας συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με ασφαλείς θέσεις εργασίας, βιώσιμες οικονομίες και έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση  

  Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση

  • 0 Comment
  • 67 Views
  • 0 Like

  Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση

   

  Η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες αποτελεί πρόκληση για όλες τις χώρες. Η μείωση του άνθρακα σε μια οικονομία που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες βιομηχανικές μεταλλαγές και τεχνολογικές μεταβολές, ανάπτυξη νέων ενεργειακών προτύπων, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και περισσότερη κυκλικότητα στους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης. Με άλλα λόγια, η τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί μια βαθιά και ταχεία αλλαγή στον τρόπο παραγωγής, μετακίνησης και κατανάλωσης.

  Με πολλούς τρόπους, η μετάβαση θα προκαλέσει θετικά αποτελέσματα. Θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση και θα αποτελέσει ένα κρίσιμο μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών δυνατοτήτων στην περιβαλλοντική καινοτομία. Για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το μικτό δυναμικό (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό), απαιτούνται επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας . Αυτή είναι ασφαλώς η πρώτη προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ο εργαζόμενος στον σχεδιασμό της πολιτικής για το κλίμα: εργατική συλλογική συμμετοχή στην ενίσχυση της βεβαιότητας σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής και τις επενδύσεις που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες υποχρεωτικά παράλληλα δημιουργούν και διατηρούν ποιοτικές θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς.

  Από τη σκοπιά των εργαζομένων, η μετάβαση θα αλλάξει σημαντικά την αγορά εργασίας με τρόπους που δημιουργούν τόσο νέους κινδύνους όσο και νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους: νέες θέσεις εργασίας, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση σε συγκεκριμένους τομείς, αντικατάσταση ορισμένων υπαρχόντων επαγγελμάτων από νέα, μαζί με την ανάγκη για νέες ικανότητες και δεξιότητες. Ορισμένοι τομείς και κλάδοι, ιδίως αυτών που εξαρτώνται από τις βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, θα επηρεαστούν αρνητικά περισσότερο από άλλους. Η πρόβλεψη αυτών των τάσεων και των επιπτώσεων τους στους εργαζόμενους βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η διακυβέρνηση του κλίματος και ο σχετικός σχεδιασμός πολιτικής παρέχουν μια ευκαιρία στα συνδικάτα να κατανοήσουν καλύτερα τις συνεχιζόμενες αλλαγές και την επίδραση τους τόσο στην πολιτική για το κλίμα, όσο και την πολιτική για την απασχόληση .

  Κατά την άποψη αυτή, και σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (2030), είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η «δίκαιη μετάβαση» του εργατικού δυναμικού καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Επομένως, η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διαδικασία πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντική.

   

  Η σημασία αυτή έχει τονιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το προοίμιο των συμφωνιών του Παρισιού καλεί τα μέρη να «λάβουν υπόψη τις επιταγές της δίκαιης μετάβασης του εργατικού δυναμικού» που προφανώς απαιτεί τη συμμετοχή των εργαζομένων. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)«για μια δίκαιη μετάβαση προς οικολογικά βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες για όλους» συνιστούν τη διαβούλευση και τη σύνδεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εφαρμογή πολιτικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα δυνατά επίπεδα και στάδια. Στη δέσμη ενεργειακών μέτρων το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και τους κάλεσε να συμπεριλάβουν τη μετάβαση στον κοινωνικό τους διάλογο.

  Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική πρόκληση για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τα συνδικάτα και τους εργαζομένους.

  Ο όρος “Δίκαιη Μετάβαση” εμπεριέχεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018 μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 2018 αναφέρεται

  “τα μέρη δεσμεύτηκαν στα εξής: «Τα συμβαλλόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μετά και την Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, συμφωνούν να ζητήσουν με κοινό τους υπόμνημα την προσθήκη συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (του άρθρου 44 του ν.4414/2016) ενός κοινού εκπροσώπου των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, και ενός εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

  Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργασθούν στη διαμόρφωση πολιτικής και δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη διαδικασία μετάβασης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαδικασία που άλλωστε είναι αναγκαία δεδομένης της δέσμευσης της χώρας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030)».

  Αυτό βέβαια είναι ένα πρώτο βήμα μιας και χρειάζεται και η συνεισφορά του κράτους έτσι ώστε εργαζόμενοι και πολίτες περιοχών με μεγάλες αρνητικές συνέπειες να έχουν μια ομαλή μετάβαση εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα τεχνικά και οικονομικά εργαλεία στην προσαρμογή αυτή.

  Από την πλευρά των εργαζομένων, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως συγκεκριμένα θέτει στην ατζέντα και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πέντε σκέλη:

  • Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις περιφέρειες και τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση
  • Διαπραγμάτευση συμφωνιών σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο για τη χαρτογράφηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες και τη δημιουργία τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων
  • Καθιέρωση διάλογου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα
  • Προώθηση της δημιουργίας κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα «λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία» που αντιπροσωπεύουν οι προηγούμενες επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων και στους παραγωγικούς πόρους που δεν προσφέρουν πλέον οικονομική απόδοση λόγω αλλαγών που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ενέργεια.

  Η Δίκαιη Μετάβαση δεν πρέπει να αποτελεί πρόσθετο στοιχείο για την πολιτική για το κλίμα, αλλά πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Από λειτουργική άποψη, η Δίκαιη Μετάβαση έχει δύο κύριες διαστάσεις:

  τα «αποτελέσματα» (απασχόληση και το κοινωνικό τοπίο σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα) και τη «διαδικασία» (πώς φτάνουμε εκεί). Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η αξιοπρεπή εργασία και η εξάλειψη της φτώχειας για όλους σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η διαδικασία, «πώς θα φτάσουμε εκεί», θα πρέπει να βασίζεται σε μια διαχειριζόμενη μετάβαση με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κατανομή των βαρών είναι δίκαιη και κανείς δεν θα μείνει πίσω.

  Επιζητούμε την Δίκαιη Μετάβαση. Είμαστε εδώ όχι για να σταματήσουμε το μέλλον, αλλά να συμβάλουμε σε αυτό προστατεύοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

  • 0 Comment
  • 211 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/6/20

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

   

  Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τη στήριξη 143 χωρών που συμμετέχουν ετησίως στον εορτασμό της.

  Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι, «Χρόνος για τη Φύση», με έμφαση στο ρόλο της φύσης, στην παροχή βασικών υποδομών που υποστηρίζουν  τη ζωή στη Γη και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

  Υπάρχουν ευκαιρίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και της βιοποικιλότητας που απορρέουν από την ορθή ρύθμιση σχετικά με τη χρήση χημικών, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Η απαγόρευση των πιο επικίνδυνων ανθεκτικών οργανικών ρύπων, μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο τόσο στην προστασία της βιοποικιλότητας όσο και στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας.

  Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επηρεάζει αρνητικά τον κόσμο της εργασίας λόγω των στενών δεσμών που έχει με το φυσικό περιβάλλον, ιδίως μέσω της απώλειας υπηρεσιών οικοσυστήματος, της εμφάνισης φυσικών καταστροφών και των ανισοτήτων που σχετίζονται με την έκθεση σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους συναφείς κινδύνους.

  Η υγεία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την υγεία της φύσης.

  Η βιοποικιλότητα είναι ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα, και τόσο η απώλεια όσο και η προστασία της έχουν συνέπειες για τις κοινωνίες, την απασχόληση, τα προς το ζην και πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο περιβαλλοντικές και κοινωνικά δίκαιες.

  Η αποκατάσταση της φύσης θα δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο που θα ξαναδώσουν ζωή στις τοπικές κοινότητες.

  Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της προστασίας των βιοτόπων, της γεωργίας και του τουρισμού συνδέονται άμεσα με τη  βιοποικιλότητα, η προστασία της οποίας θα έχει  θετική επίδραση  στο κόσμο της εργασίας και του περιβάλλοντος.

  Η οικονομία χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους, βασίζεται σε φυσικές διαδικασίες αλλά επηρεάζει και περιορίζει τη διαθεσιμότητα και τη διανομή των φυσικών πόρων και διαδικασιών.

  Κατ 'επέκταση, ο κόσμος της εργασίας, συνδέεται και με το φυσικό περιβάλλον.

  Οι κοινότητες θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες πολιτικές για να προσαρμοστούν σε διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των οικοσυστημάτων τους.

  Από τη μεριά της απασχόλησης, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγικότητα. Ετησίως, μεταξύ του 2000 και του 2015, οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την ανθρωπότητα είχαν ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια απώλεια ετών επαγγελματικής ζωής που αντιστοιχεί στο 0,8% της εργασίας ενός έτους. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις θερμοκρασίας θα κάνουν το θερμικό στρες πιο κοινό, μειώνοντας το συνολικό αριθμό ωρών εργασίας κατά 2% παγκοσμίως μέχρι το 2030 ,επηρεάζοντας πάνω απ' όλα τους εργαζομένους στη γεωργία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι επιπτώσεις που συνδέονται με τη κλιματική κρίση θα υπονομεύσουν την αύξηση του ΑΕΠ, την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας

  Μέσω της δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, οι πολιτικές για τη βιοποικιλότητα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της προστασίας των φυσικών πόρων, παρέχοντας στους εργαζόμενους και στην κοινωνία μια ανθεκτική και βιώσιμη διαβίωση. Οι λύσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε περιστασιακή εργασία ή σε μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

  Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι δυνατή εάν οικοδομήσουμε μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας και οι κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

  Η ΓΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία των οικοσυστημάτων  τα οποία πρέπει να προστατεύονται και να διαχειρίζονται  από  τις κοινότητες που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η βιοποικιλότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί καλύτερα στον οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε ισορροπημένη ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : Εισαγωγή μέτρων Δίκαιης Μετάβασης στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) για την αύξηση φιλοδοξίας των στόχων για το κλίμα

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : Εισαγωγή μέτρων Δίκαιης Μετάβασης στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) για την αύξηση φιλοδοξίας των στόχων για το κλίμα

  • 0 Comment
  • 218 Views
  • 1 Like

  Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  Υπόψη Υπουργού, κου Κ. Χατζηδάκη
  Θέμα: Εισαγωγή μέτρων Δίκαιης Μετάβασης στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές
  (NDCs) για την αύξηση φιλοδοξίας των στόχων για το κλίμα
  Κύριε Υπουργέ,
  Αποτελεί κοινή πλέον ομολογία, και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα κατ’αποτέλεσμα επιτυχή, ότι η κοινωνία ανταποκρίθηκε και ενήργησε αλληλέγγυα στην προσπάθεια ανακοπής της διασποράς της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, εάν και η διαχείριση της κρίσης στον τομέα της υγείας αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί ζήτημα συλλογικού γενικού συμφέροντος και τη μείζονα προτεραιότητα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι δραματικές σε έναν ήδη ταραγμένο κόσμο.
  Πριν από την πανδημία που εξαπλώθηκε από ήπειρο σε ήπειρο, αντιμετωπίσαμε μια σύγκλιση κρίσεων και η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι και θα παραμείνει επιτακτική ανάγκη προς δράση για τη διάσωση της ζωής στον πλανήτη, μέσω της αναχαίτισης της ραγδαίας πορείας προς την καταστροφή και τελικά την εξαφάνιση. Μαζί με σχεδόν 200 άλλες χώρες, η Κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύτηκε μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να προστατεύσει την ανθρωπότητα από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έως το 2030, οι παγκόσμιες εκπομπές CO 2 πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ και έως το 2050 να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές, ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και κατά προτίμηση κάτω από 1,5 °C.
  Φέτος, η Κυβέρνησή πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για το κλίμα στην UNFCCC που αντικατοπτρίζει αυτές τις φιλοδοξίες με τη μορφή ενισχυμένων Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs). Το παγκόσμιο συνδικαλιστικό Κίνημα, στο οποίο ανήκει και η ΓΣΕΕ, αναλαμβάνει την ευθύνη του για το κλίμα και θέλει να συμβάλει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Η δημιουργία σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης που εξασφαλίζουν τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από τεχνολογικές μετατοπίσεις σε κάθε τομέα απαιτεί αξιοπρεπή εργασία, καθώς και προώθηση των επενδύσεων σε νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Ως αναπόσπαστο μέρος των εθνικών σχεδίων για το κλίμα, αυτό θα συμβάλει στη φιλοδοξία που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
  Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τη σημαντική δέσμευση που κάνατε να συμμετάσχετε σε κοινωνικό διάλογο για τα μέτρα δίκαιης μετάβασης με την υπογραφή σας στη Διακήρυξη Αλληλεγγύη της Δίκαιης Μετάβασης της Σιλεσίας κατά τη διάρκεια της COP24 στο Κατοβίτσε και της Πρωτοβουλίας για τη Δράση για το Κλίμα και την Απασχόληση το 2019.
  Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος σας καλεί κατά το σχεδιασμό και την υιοθέτηση Μέτρων για τη Δίκαιη Μετάβαση στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC), να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:
  • Υποστήριξη ή δημιουργία μηχανισμών κοινωνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.
  • Αξιολόγηση της απασχόλησης, των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της περιβαλλοντικής και τεχνολογικής μετάβασης που απαιτείται και τους τομείς ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας.
  • Yποστήριξη για δεξιότητες, επανακατάρτιση και, όπου απαιτείται, αναδιάταξη των εργαζομένων που πλήττονται.
  • Σχεδιασμός φορητών και άλλων καινοτομιών για τη διασφάλιση καθολικών πολιτικών κοινωνικής προστασίας.
  • Αύξηση των μηχανισμών μεταφοράς τεχνολογίας από χώρες του Παγκόσμιου Βορρά προς τον Παγκόσμιο Νότο.
  • Διασφάλιση υπεύθυνων επενδύσεων μέσω διαδικασιών δημόσιων συμβάσεων που απαιτούν βιώσιμες πρακτικές και κοινωνικό διάλογο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τη Δίκαιη Μετάβαση.
  Τα παραπάνω ζητήματα οφείλουν να αποτελέσουν σημεία οργανωμένου και διαρκούς θεσμικού κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να στεγάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αλλαγής μέσω της θεσμοθέτησης και της ίδρυσης σταθερού συλλογικού οργάνου, στο οποίο η ΓΣΕΕ πρέπει, μπορεί και θέλει να αναπτύξει τις απόψεις της μέσω της Γραμματείας της για το Περιβάλλον. Και αυτό γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μόνο μια δίκαιη μετάβαση μπορεί να προσφέρει το μέγεθος της φιλοδοξίας για το κλίμα που απαιτείται για να κρατήσουμε τον πλανήτη μας ασφαλή και βιώσιμο για όλους.
  Για τη ΓΣΕΕ
   Ο Πρόεδρος                                                                                                                                    Ο Γενικός Γραμματέας
  Ιωαννής Παναγόπουλος                                                                                                                Νικόλαος Κιουτσούκης

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  • 0 Comment
  • 240 Views
  • 2 Likes

  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  1.Παρέμβαση της Γραμματείας Νεολαίας της ΓΣΕΕ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής (1 Ιουνίου 2018).

  Άμεση ανάσχεση των καταστροφικών για τους νέους, υφεσιακών πολιτικών λιτότητας που συνεχίζονται από την παρούσα κυβέρνηση και αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων ως η μόνη επιλογή με ισχυρό σωρευτικά επεκτατικό αποτέλεσμα, ζήτησε ο Γραμματέας Νεολαίας ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος, στην παρέμβασή του στη Βουλή, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθανάσιου Ηλιόπουλου. «Το τρίπτυχο μισή δουλειά, μισός μισθός και ελάχιστη σύνταξη δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε. Αναφέρθηκε σε προσπάθεια εξωραϊσμού των πραγματικών στοιχείων που αφορούν στη νεανική ανεργία και παράλληλα στην έκρηξη της μερικής, φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας για χιλιάδες νέους, οι οποίοι, εφόσον καταφέρουν να βρουν εργασία, αναγκάζονται να εργαστούν με πολύ χαμηλούς μισθούς και υπό καθεστώς επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Η σημαντική ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση το 2017 ήταν 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας και πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αντιστραφεί. Χαρακτήρισε ντροπή τη συνέχιση της εφαρμογή του υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών καθώς και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ζητά αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει εργασία για απόφοιτο Λυκείου και ταυτόχρονα προσφέρει αμοιβές – μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου. Αυτό οδηγεί στη σημαντική διόγκωση του φαινομένου brain drain για τη χώρα. Την ίδια στιγμή 670.000 είναι οι NEETS, οι νέοι εκτός αγοράς εργασίας και εκτός εκπαίδευσης, δείκτης 27,1 % που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα ως χώρα έχουμε τον χαμηλότερο δείκτη δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (3% όταν ο στόχος είναι 15% για το 2020). «Αλλάξτε πολιτική, κανένας νέος δεν θα επιστρέψει στη χώρα με εργασιακές συνθήκες γαλέρας», τόνισε.

  2. Συνάντηση στην Αθήνα των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου (4 Ιουλίου 2017).

  Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ, νέοι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από την περιοχή της Μεσογείου συναντήθηκαν την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Μεσογείου με πρωτεύον αυτό της εφιαλτικής ανεργίας, τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος στη συνάντηση. Συζητήθηκαν οι συνολικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στη νεανική απασχόληση και αναζητήθηκαν λύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων και συμπερασμάτων. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου και τίθεται το σύνολο των αιτημάτων τους για μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο κοινό μέλλον για όλους τους πολίτες και φυσικά θα παρέχει καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τη νέα γενιά. Οι νέοι συνδικαλιστές μέσα από την κοινή συνάντηση αυτή επιδιώκουν να ενισχύσουν την συνεργασία και το δίκτυο των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων(ΣΕΣ), Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση έναντι των νέων και της απασχόλησης βασισμένη στα δικαιώματα. Η πτυχή της ποιότητας της αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο και τα βασικά πρότυπα εργασίας που αφορούν στην ποιότητα της εργασίας, όπως οι ώρες εργασίας, ο βασικός μισθός, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, πρέπει να έχουν πρωτεύουσα θέση στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται. Ολόκληρο το κοινό μανιφέστο υπάρχει στο site της ΓΣΕΕ.

  3. Παρέμβαση της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ στη συζήτηση της ΕΟΚΕ και της ΟΚΕ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα που αφορούσε στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης (Ιούνιος 2017).

  Συγκεκριμένα, τονίστηκε από τον Γραμματέα Νεολαίας ΓΣΕΕ Γιάννη Πούπκο, ότι λείπει από τη Λευκή Βίβλο μια σοβαρή διάγνωση των προβλημάτων, των κρίσιμων προκλήσεων της Ε.Ε. και μια θαρραλέα αυτοκριτική.

  Για τα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ, οι αναγκαίες επιλογές δεν νοούνται χωρίς την κοινωνική Ευρώπη, που δυστυχώς απουσιάζει από όλα τα σενάρια της Λευκής Βίβλου.

  Για τη ΓΣΕΕ το όποιο σενάριο τελικά επιλεγεί πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις.

  Ως ελάχιστη βάση απαιτούνται ενδεικτικά:

  - Ολοκλήρωση της δέσμης πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Έμφαση στους κοινωνικούς και όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, με σαφή πρόβλεψη για εξαίρεση των κοινωνικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους.

  - Θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής ένωσης με ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης καθώς και των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Η ευρωπαϊκή εσωτερική ζήτηση να ενισχυθεί για να επιτευχθεί δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Χρειάζεται γενική βελτίωση των αμοιβών των ευρωπαίων εργαζομένων, με ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

  - Να βελτιωθούν, όπου απαιτείται, οι ελάχιστοι - κατώτατοι μισθοί και να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά το Human Rights Impact Assessment. Αν λ.χ. στη χώρα μας είχαν μετρηθεί και ληφθεί υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων, πολλά θα είχαν ήδη αναθεωρηθεί.

  - Να στηριχθεί αποφασιστικά η πλήρης, ασφαλής και ποιοτική απασχόληση και όχι οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Να υπάρξει αποφασιστική ανάσχεση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και των αθέμιτων διακρίσεων στην αγορά εργασίας π.χ. στις αμοιβές (στη χώρα μας επιβλήθηκε υποκατώτατος μισθός για τους νέους, διαφορετικός από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και χαμηλότερος κατά 10% του εθνικού κατώτατου).

  Να ενισχυθεί και να θεσπιστεί με καθολικά δεσμευτικό όμως χαρακτήρα ο «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που ήδη έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να υπάρξει ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα πολιτική για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής βαρών και ουσιαστική, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων.

  Συμπερασματικά κανένα από τα προτεινόμενα στη Λευκή Βίβλο σενάρια δεν φαίνεται τολμηρό, ούτε περιέχει αυτό που εμείς οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και η κοινωνία των πολιτών επιθυμούμε: μια δικαιότερη, πιο δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Σε κανένα από αυτά η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης δεν έχει τη θέση που της αξίζει.

  4. Εκπρόσωποι της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ συμμετείχαν στις 2 συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α. «η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει θέσει ως ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της Ε.Ε.» και β. «οι σοβαρές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας της Ε.Ε. και οι προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών».

  Τονίστηκε ότι υφίσταται μεγάλη επιφύλαξη από την πλευρά των πολιτών στη χώρα μας διότι το «κοινωνικό κεκτημένο» στην Ελλάδα έχει διαρραγεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανοίγει το θέμα του «Κοινωνικού Πυλώνα» πανευρωπαϊκά, το οποίο περιλαμβάνει τρεις τομείς (Πρόσβαση στην Εργασία, Ρύθμιση Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνική Προστασία – Ασφάλιση – Πρόνοια – Υγεία). Αναλύθηκαν διεξοδικά οι θέσεις των συνδικάτων.

  Για το θέμα της λιτότητας επιγραμματικά ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι χρειαζόμαστε έναν δυναμικό μηχανισμό δημιουργίας εισοδημάτων και ροών ρευστότητας που θα ενεργοποιήσει διατηρήσιμες επεκτατικές τάσεις στην οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις πλήρους απασχόλησης.

  Οι επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο άρα η κατανάλωση αποτελεί τον κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της εγχώριας ιδιωτικής δαπάνης και καθορίζει την προοπτική της οικονομικής μεγέθυνσης. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων στην οικονομία που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης προς όφελος της οικονομίας. Η ασκούμενη οικονομική πολιτική δεν προκάλεσε μόνο τη συμπίεση των εισοδημάτων και τη φτωχοποίηση ενός τμήματος της κοινωνίας, αλλά και την κρίση φερεγγυότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και κατ’ επέκταση των τραπεζών. Με άλλα λόγια, τα Μνημόνια προκαλούν ταυτόχρονα κοινωνική κρίση και χρηματοπιστωτική αστάθεια.

  5. Η Γραμματεία Νεολαίας ΓΣΕΕ συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή Αρμόδιων Φορέων (National Stakeholder Committee) που έχει συσταθεί σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται "Negotiate Overcoming early job-insecurity in Europe", προκειμένου να δοθεί σε διαφορετικού τύπου φορείς (συνδικάτα, κυβερνητικοί/δημόσιοι φορείς, οργανώσεις νέων) η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών σχετικά με την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια των νέων, η προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στην απασχόληση και η δυνατότητα συνεργειών μεταξύ δημοσίων, ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων για την καταπολέμηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας των νέων.

  6. Συμμετείχε με εκπροσώπους της σε συνδικαλιστικά συνέδρια - σεμινάρια που αφορούσαν εργασιακά θέματα νεολαίας και κυρίως αυτά που αφορούν το Μέλλον της Εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή (digitalisation groups). Εκπροσώπησε τη ΓΣΕΕ σε όργανα που είναι μέλος όπως η Νεολαία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC YOUTH) και η Νεολαία του Πανευρωπαϊκού Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδικάτων (PERC YOUTH) συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για τη διεθνοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

  7. Συνέβαλε στη πραγματοποίηση και στη δημοσίευση της έρευνας – έκθεσης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τη νεανική απασχόληση (ETUC Youth Employment Research), η οποία δημοσιεύτηκε το 2018.

  8. Συμμετείχε μέσω των εκπροσώπων της σε στοχευμένες και συστηματικές δράσεις των Δικτύων κατά του Ρατσισμού, της Ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στην αγορά εργασίας καθώς και υπέρ της ένταξης των μειονοτήτων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νέων στα συνδικάτα.

  9. Χρησιμοποίησε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (link της Γραμματείας Νέων στο site της ΓΣΕΕ, facebook, συμμετοχή των μελών της σε εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών, του ραδιοφώνου και της διαδικτυακής τηλεόρασης, άρθρα σε έντυπες και διαδικτυακές εφημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό) για την προβολή των αιτημάτων των νέων εργαζομένων και την ενδυνάμωση της αμφίδρομης επικοινωνίας των νέων με τα συνδικάτα.

  10. Συνέχισε τη στενή συνεργασία με την Γραμματεία Εκπαίδευσης, με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής, όσο το δυνατόν περισσότερων, νέων εργαζομένων στα προγράμματα συνδικαλιστικής εκπαίδευσης που διεξάγει η ΓΣΕΕ, με σημαντικά αποτελέσματα καθώς και με την Γραμματεία Καταναλωτικού Κινήματος, με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής των νέων εργαζομένων στην προσπάθεια της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία και τη ανάπτυξη καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας, μέσω της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και του Συλλόγου Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΜΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

  ΜΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

  • 0 Comment
  • 224 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  29/4/20

  ΜΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

  Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες τη δημόσια διαβούλευση, για το σχέδιο νόμου που αφορά στον "Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας". 

  Ένα πολυνομοσχέδιο με άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει διατάξεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγέςστην περιβαλλοντική νομοθεσία, χωρίς όμως ουσιαστικό διάλογο. 

  Ενδεικτικό είναι το γεγονός  ότι ενώ αρχικά είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση 66 άρθρα στη συνέχεια κατατέθηκαν συνολικά 130 άρθρα. 

  Για τη Γραμματεία Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ η διασφάλιση της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου της χώρας δεν μπορεί να είναι μία διαδικασία fast track. 

  Διαβάστε περισσότερα
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  • 0 Comment
  • 105 Views
  • 1 Like

  Σεμινάριο Λισσαβώνας 2019 Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Πορτογαλικά συνδικάτα, διοργάνωσαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή- Επιπτώσεις για τους εργαζομένους” το οποίο διεξήχθη στην Σεσίμπρα της Πορτογαλίας στις 10-12 Δεκεμβρίου. Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος έχει  αντίκτυπο στις περιφέρειες, στις πόλεις και στις κοινότητες, με ειδικούς τομείς και χώρους εργασίας να πλήττονται ιδιαίτερα. Το επίκεντρο του κύκλου κατάρτισης θα αφορά στις συνέπειες της προσαρμογής στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα θα εξεταστεί η διάσταση ανά φύλο.Από το 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές τους για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, ευθυγραμμίζοντας τα χρονοδιαγράμματα τους με τη συμφωνία του Παρισιού.Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, συζητήθηκαν:

  • Η ανάλυση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής για την κοινωνία γενικότερα, από την μεριά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Ο προσδιορισμός των τομέων και των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, οι σχετικές συνέπειες και οι συνδικαλιστικές απαιτήσεις για αυτούς τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα εξεταστούν παράλληλα οι επιπτώσεις ανά φύλο.
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η γεωργία και ο οικοδομικός τομέας.
  • Οι εργασίες της ΕΕ και της ETUC για την προσαρμογή του κλίματος.
  • Σχέδια δράσης για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις (Συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, κοινωνική προστασία, προσαρμογή των καθηκόντων, αύξηση / μείωση της απασχόλησης, ανάγκες των κοινοτήτων κ.λπ.)
    Στόχοι 
  • Γνώση του ρόλου και των απαιτήσεων των συνδικάτων όσον αφορά στα σημερινά μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να προβλέψουν τις συνέπειες στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,  από την προσαρμογή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να συνδέσουν τις τοπικές και εθνικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες με το επίπεδο της ΕΕ.
  • Να συμπεριληφθεί η συνδικαλιστική διάσταση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των σχεδίων προσαρμογής για το κλίμα.
   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

  ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

  • 0 Comment
  • 134 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/12/19 ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

   

  Έχουμε μόλις μια δεκαετία για να σταθεροποιήσουμε την κλιματική κρίση και μόλις ένα χρόνο για τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για να ανταποκριθούν σε αυτή τη δοκιμασία. Τα συνδικάτα παγκοσμίως απαιτούν : • Πιο φιλόδοξους στόχους για τη Δίκαιη Μετάβαση Τα συνδικάτα διεκδικούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε έναν ζωντανό πλανήτη. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω των εγγυήσεων των μέτρων Δίκαιης Μετάβασης για όλους τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους, θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αγγίξουν, ακόμη και να ξεπεράσουν τους στόχους τους. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος το 2019 (COP25) πρέπει να αναδείξει τη δέσμευση των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να αναβαθμίσουν τους στόχους τους για την ανάπτυξη νέων κλιματικών σχεδίων, τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) που αναμένονται το 2020. • Δέσμευση στην πρωτοβουλία "Κλιματική δράση για θέσεις εργασίας" Τα συνδικάτα παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην "Πρωτοβουλία για τη δράση για το κλίμα και τις θέσεις εργασίας" που ξεκίνησε στη σχετική Σύνοδο Κορυφής το 2019 στη Νέα Υόρκη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η φωνή των εργαζομένων που πλήττονται από την κλιματική κρίση και θα επηρεαστούν από τις πολιτικές για το κλίμα. • Υποχρέωση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστήριξη των πιο ευάλωτων Η επαρκής χρηματοδότηση για το κλίμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής πολιτικής για το κλίμα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον Παγκόσμιο Βορρά και να τεθεί ο Παγκόσμιος Νότος σε αναπτυξιακή πορεία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στην υπόσχεσή τους να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020. Το μήνυμά μας για όλους τους ηγέτες όλων των χωρών είναι ξεκάθαρο: έχουμε μόνο 10 χρόνια. Μη μένουμε μόνο στα λόγια, τα φιλόδοξα σχέδια και η Δίκαιη Μετάβαση είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε κάθε έθνος. • Να σταματήσουν τα μέτρα καθυστέρησης, να αυξήσουν τους στόχους τους στις εθνικά καθορισμένες εισφορές (NDCs). • Να ξεκινήσει η υλοποίηση του κοινωνικού διαλόγου που είναι ζωτικής σημασίας για τις συμφωνίες που παρέχουν Δίκαιη Μετάβαση για όλους. • Νομοθεσία για τη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις. • Μια Νέα Πράσινη Συμφωνία πρέπει να σημαίνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε κάθε χώρα που θα έχει στο πυρήνα της τα εργατικά δικαιώματα, φιλοδοξία για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • 25 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  25 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  • 0 Comment
  • 208 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/11/19

  25 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στραφούν προς τα συνδικάτα ώστε να ενδυναμώσουν την δυνατότητα παρέμβασής τους τόσο για την προστασία των θυμάτων, όσο και για τη σύμπραξή τους στην πρόληψη των πράξεων βίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με την κεντρική δράση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών και τη λήψη συντονισμένων και αυστηρών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξάλειψη του φαινομένου. Τα συνδικάτα στέκονται απέναντι στη βία και δίπλα στα θύματα γιατί:  Σύμφωνα με την εικόνα της επικράτειας που έχει η ΓΣΕΕ, μέσω των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της και των δικών τους σωματείων μελών, οι καταγγελίες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στη βάση του φύλου ή σε συνδυασμό και με άλλους λόγους είναι σε σημαντικό βαθμό αόρατες, καθώς παραμένουν μειωμένες και αναντίστοιχες με την πραγματική έκταση του φαινομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται με εκδικητικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων που τις κατέθεσαν, ιδίως μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση.  Με τη δυνατότητα που έχουν να ασκούν στο όνομα του θύματος τις καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, τα συνδικάτα μπορούν να αναδείξουν σοβαρά προβλήματα που αποτρέπουν ή εμποδίζουν τη διερεύνηση καταγγελιών διακρίσεων, παρενόχλησης ή και βίας. Πολύ σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τις διακρίσεις (ν. 3896/2010 και ν. 4443/2016), στην οποία περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την παρενόχληση, δεν διερευνάται αυτεπαγγέλτως από την Επιθεώρηση Εργασίας κατά την εξέταση καταγγελιών των εργαζομένων για εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος τους, με αποτέλεσμα εάν οι εργαζόμενες-οι δεν επικαλεστούν ρητά τη νομοθεσία αυτή, να παραμένουν αόρατες σοβαρές καταγγελίες σε βάρος τους.  Οφείλουμε να αναδείξουμε έμπρακτα τον προσχηματικό χαρακτήρα της «αγωνίας» του πολιτικού συστήματος για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών και ειδικότερα της συμμετοχής στα συνδικάτα, όταν περιστατικά βίας κατά συνδικαλιστριών παραμένουν αόρατα λόγω της μη νομικής και πολιτικής καταδίκης τους ή όταν το εργασιακό περιβάλλον, λόγω της απορρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, είναι πλέον δομημένο στη βάση της εργοδοτικής παραβατικότητας, της ανισότητας και της επισφάλειας.  Τα συνδικάτα έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα: - για τη διεύρυνση της έννοιας των «πράξεων βίας» στη βάση των γενεσιουργών τους αιτιών: στην έννοια της βίας κατά των γυναικών, στην οποία εντάσσονται η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση, το trafficking, οι ρατσιστικές επιθέσεις λόγω χαρακτηριστικών ή ταυτότητας φύλου (πραγματικών ή νομιζόμενων) και σεξουαλικού προσανατολισμού, πρέπει να ενταχθεί ώστε να παρακολουθείται και να τιμωρείται η διάσταση της οικονομικής βίας. Δυστυχώς και στην Ελλάδα, η διάσταση της οικονομικής βίας, η οποία έχει εμπεδωθεί από τη βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία με την αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των φύλων, αποτελούν τροχοπέδη στον αγώνα της ισότητας σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. - για την προστασία θυμάτων βίας με αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και σταθερή εθνική πολιτική: η αύξηση των περιστατικών βίας και κακοποίησης των γυναικών, η οποία γίνεται συνήθως γνωστή από έμμεσες πηγές δημοσιότητας και δυστυχώς σε χρόνο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης για την προστασία του θύματος, τα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, τα χαμηλά ποσοστά δίωξης, η εξάρτηση της λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας και των συμβουλευτικών κέντρων για τα θύματα έμφυλης βίας από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά συνέπεια η απουσία σταθερών και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των θυμάτων, καταδεικνύουν το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας για τη βία κατά των γυναικών. Την ίδια στιγμή, οι σοβαρότατες διαστάσεις που έχει λάβει η ανάγκη προστασίας των προσφυγικών/μεταναστευτικών πληθυσμών, σε συνδυασμό με την άνοδο ακραίων, μισαλλόδοξων και ξενοφοβικών στοιχείων στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη ενισχύει την αύξηση και της έμφυλης βίας, μιας και οι συγκεκριμένες ιδεολογίες προωθούν χωρίς προσχήματα τις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα που συνδέονται με το φύλο, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου. - για τη συστηματική και τακτική τήρηση στατιστικών στοιχείων: η αποτελεσματική, δηλαδή έγκαιρη και έγκυρη παρακολούθηση του φαινομένου της έμφυλης βίας και η ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των θυμάτων και αυστηρής τιμωρίας των δραστών συνδέεται άμεσα με τη συστηματική και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, άμεσα και ευχερώς προσβάσιμων στο ευρύ κοινό, με αναλυτικά δεδομένα ανά φύλο, ηλικία, άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό και σχέση του θύματος με τον θύτη. Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά ότι η τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων είναι αναγκαιότητα και για το πεδίο όλων των απαγορευμένων από το νόμο διακρίσεων εν γένει και επιβάλλεται και από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (ν. 4531/2018), την οποία πρόσφατα κύρωσε η χώρα και οφείλει να εφαρμόσει αποτελεσματικά. - για την άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 για τον “Τερματισμό της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και των ανδρών στον κόσμο της εργασίας”, με τη λήψη των απαραίτητων και κυρίως κατάλληλων μέτρων εφαρμογής της. Δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι καμία από τις επίσημες τριμερείς δομές κοινωνικού διαλόγου δεν λειτουργεί, είναι προφανές ότι η Πολιτεία συνεχίζει να μην επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της διεξαγωγής έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου, ανάμεσα σε άλλα, και στο πεδίο της ισότητας, των απαγορευμένων διακρίσεων και κατ’επέκταση των περιστατικών βίας στη βάση αυτών. Διαρκές έλλειμμα αυτής της χρόνιας πλέον υστέρησης, είναι να μην είναι σε θέση το κράτος να αναλάβει αποτελεσματικές δράσεις, τόσο αντιμετώπισης όσο και πρόληψης των φαινομένων διακρίσεων και βίας στη βάση της εμπειρίας, των απόψεων και των δεσμεύσεων της εργατικής και της εργοδοτικής πλευράς. Αναγνωρίζουμε ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του οποίου ζητά η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι - για τα συνδικάτα παραμένει ζήτημα αιχμής η αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και η προστασία των θυμάτων, η δίωξη και αυστηρή τιμωρία των δραστών, η ενίσχυση των δομών στήριξης των θυμάτων, η ανάγκη αντισεξιστικής, αλλά και αντιρατσιστικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο ένταξης της διδασκαλίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης - στο [email protected] και μέσω των Δομών δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr , Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/) είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

  Η ΓΣΕΕ τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν στη βία και την προσβολή της αξιοπρέπειάς τους και ζητά να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι αγώνας για την ελευθερία. Γυναίκες αγωνίστριες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αγωνίζονται με δύναμη και πρωτοπορία για μια κοινωνία ελεύθερη, με ίσα δικαιώματα. Η βία κατά των γυναικών, ο θάνατος γυναικών είναι ταφόπλακα για το μέλλον όλων μας.

  Επισυνάπτεται η επιστολή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝΠΡΟΣ κα Ursula von der Leyen Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςκα Helena Dalli ΕπίτροποΑγαπητή Ursula von der Leyen, Αγαπητή Helena Dalli,

  Η βία κατά των γυναικών πρέπει να σταματήσει οριστικά. Τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζουν πλήρως την έκκλησή σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών. Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς, είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη που οφείλουμε να κερδίσουμε.

  Η βία κατά των γυναικών δεν σταματάει στο κατώφλι του σπιτιού μιας γυναίκας. Η σωματική ή η ψυχολογική βία κατά των γυναικών μπορεί να ασκηθεί στον χώρο της εργασίας τους, ανεξάρτητα από τον τομέα που εργάζονται, το επάγγελμά τους ή το μορφωτικό τους επίπεδο. Σε κάποιες δουλειές είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες, για παράδειγμα οι νοσοκόμες, δασκάλες, γυναίκες που φροντίζουν άτομα, καθαρίστριες, εργαζόμενες στις μεταφορές και στις πωλήσεις, οικιακές βοηθοί και εργαζόμενες στον κλάδο της φιλοξενίας. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι πραγματικός για όλες τις γυναίκες:

  - το 63% των γυναικών που εργάζονται στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη έχουν τουλάχιστον μια εμπειρία πρόσφατης πράξης βίας. - 1 στις 4 γυναίκες εργαζόμενες στην Ολλανδία έχει εκτεθεί σε βία από πελάτες, φοιτητές ή επιβάτες. - Το 50% των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας στη Βουλγαρία έχουν υποστεί βία στην εργασία.

  Τα συνδικάτα και οι εργοδότες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στην εργασία, θεσπίζοντας τις κατάλληλες διαδικασίες για την καταγγελία και καταγραφή περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία, στηρίζοντας τα θύματα και αντιμετωπίζοντας τους δράστες. Η βία και η παρενόχληση, όλο και περισσότερο, καλύπτονται συγκεκριμένα μέσα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη (η ΣΕΣ έχει συλλέξει πληροφορίες για 80 τέτοιες συλλογικές συμβάσεις).

  Στηρίζουμε τα αιτήματά σας και συγκεκριμένες προτάσεις για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών. Συντασσόμαστε στην έκκληση για:

  - Προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενάντια στη βία κατά των γυναικών - Ισχυρότερη στήριξη, προστασία και δικαιώματα για τα θύματα της βίας κατά των γυναικών εάν η Σύμβαση παραμείνει μπλοκαρισμένη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. - Η βία κατά των γυναικών να προστεθεί στον κατάλογο εγκλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στηρίζοντας την πρόληψη, την προστασία και την προσφυγή, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης διασυνοριακών Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης για εγκλήματα βίας κατά των γυναικών).

  Επιπλέον σας καλούμε να αναλάβετε επειγόντως πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνετε:

  - την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τα έξι κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν την έχουν ακόμα επικυρώσει (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) - την κύρωση από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

  Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η κύρωση της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ από τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα έδινε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες των συνδικάτων, των εργοδοτών και άλλων οργανώσεων να αντιμετωπίσουν τη βία κατά των γυναικών και στον κόσμο της εργασίας. Θα στήριζε την ισχυρότερη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας - Πλαισίου των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την Παρενόχληση και τη Βία στην Εργασία.

  Έτσι, στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αλλά και κάθε μέρα, θέλουμε η ΕΕ να υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στο σπίτι και οπουδήποτε αλλού συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Με τιμή,

  Esther Lynch Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΣΕΣ

  Την επιστολή συνυπογράφουν συνδικαλίστριες από τις εξής εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις:FGTB, CSC, CGSLB - Βέλγιο FH - Δανία ICTU - Ιρλανδία TUC – Ηνωμένο Βασίλειο DGB - Γερμανία CISL, CGIL, UIL – Ιταλία ELA, UGT – SEC, CCOO, USO – Ισπανία FNV - Ολλανδία CARTEL ALFA, CNSLR – FRATIA - Ρουμανία ZSSS - Σλοβενία FZZ, OPZZ, NSZZ - Πολωνία LPSK – Λιθουανία OGBL, LCGB, SECEC - Λουξεμβούργο UGT –P - Πορτογαλία LBAS - Λετονία OGB – Αυστρία UNIO - Νορβηγία STTK – Φινλανδία CFDT, UNSA – Γαλλία ΓΣΕΕ – Ελλάδα UATUC - Κροατία SZEF - Ουγγαρία KOZ-SR – Σλοβακία LO-S, SACO, TCO – Σουηδία FZZ,OPZZ, NSZZ “SOLIDARNOSC” ,Πολωνία TALO – Εσθονία GWU – Μάλτα CMKOS, Τσεχία SEK, ΚύπροςΕυρωπαϊκές Ομοσπονδίες που συνυπογράφουν:ETF, ETUCE, EPSU, ΟΤΟΕ, UNI-Europa, EuroCOP, EFFAT, Eurocadres, IFJ, EFBWWGloria Mills, Πρόεδρος, εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών της ΣΕΣ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • 0 Comment
  • 152 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ5.11.19

  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

   Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τέθηκαν επί τάπητος στην διημερίδα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται από την ETUC  σε συνεργασία με τη Γραμματεία περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα. Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών συνδικάτων, υλοποιεί σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τρεις βασικούς στόχους:1) την ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο της εργασίας, 2) την προετοιμασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών, 3) την ανάπτυξη εργαλειοθήκης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με σκοπό την εισαγωγή της προσαρμογής στην ατζέντα των εργασιακών σχέσεων. Οι ομιλητές κατά της σημερινές τοποθετήσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων το γεγονός, ότι η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως βασική απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία της κοινωνίας, με ευρύ αντίκτυπο  στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στον οικονομικό κλάδο.  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στη διημερίδα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας , μέσω των πολλών και συνεχών παρεμβάσεων της Γραμματείας περιβάλλοντός της, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ αυτών  η εισαγωγή του όρου" Δίκαιη Μετάβαση" στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και οι προσπάθειες να βρίσκεται η Συνομοσπονδία στο τραπέζι διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα εργασιών της διημερίδας , η μέση θερμοκρασία για την εδαφική περιοχή της Ευρώπης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 1,3 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο, γεγονός που καθιστά την αύξηση στην Ευρώπη ταχύτερη σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • 0 Comment
  • 323 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  25/9/19

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

   

  Mια Δίκαιη Μετάβαση για όλους πρέπει να αποτελεί μέρος των σχεδίων δράσης για το κλίμα. Οι κυβερνήσεις αισθάνονται την πίεση και τώρα είναι η στιγμή να ακούσουν τις φωνές μας για  την εξεύρεση  ουσιαστικών λύσεων  για το κλίμα.

  Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια παγκόσμια εβδομάδα δράσης η οποία διοργανώθηκε ώστε να συμπέσει  με τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (23 Σεπτεμβρίου).

  Αρχίζοντας με την  παγκόσμια απεργία μαθητών που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και με κορύφωση την παγκόσμια ημέρα δράσης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται  να καθορίσουν τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στους χώρους δουλειάς ώστε να ενεργοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων.

  Τα σωματεία μπορούν να ενώσουν τις ενέργειές τους με το banner #JustTransition για #ClimateAmbition στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν την υποστήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος  στις δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης.

  Τον Ιούνιο, η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο προωθούν μόνο μεταβατικά μέτρα στο χώρο εργασίας. Τον Σεπτέμβριο, μεταφέρουμε τις απαιτήσεις μας από τους χώρους εργασίας σε αίθουσες χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

  Ας δούμε όμως τι θέλουν τα συνδικάτα στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την παγκόσμια εβδομάδα δράσης η οποία  σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή, τόσο από την άποψη της δημόσιας προσοχής όσο και από τις  πολιτικές αποφάσεις.

  Η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα συγκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες με στόχο την ενεργοποίηση  των εθνικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου του ΟΗΕ για το κλίμα, όλες οι χώρες έχουν ορίσει «εθνικά καθορισμένες εισφορές» (NDCs). Αυτές καθορίζουν τους κλιματικούς στόχους κάθε χώρας και συνοδεύονται από κυβερνητικά σχέδια για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι για να αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού αυτών των αποφάσεων.

  Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για μια επιτυχημένη και διαρκή παγκόσμια μετάβαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι η οικοδόμηση της κοινωνικής συναίνεσης εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος των τοπικών, βιομηχανικών και εθνικών σχεδίων. Τα συνδικάτα προσεγγίζουν τους διαμορφωτές πολιτικής με προτάσεις Δίκαιης Μετάβασης. Πολλά έχουν ήδη αναφερθεί αλλά αναμένουμε αρκετά τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε όλες τις κυβερνήσεις στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τους εργαζόμενους και να ενσωματώσουν συγκεκριμένα μέτρα Δίκαιης Μετάβασης στα σχέδια δράσης τους, για το κλίμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν τις δεσμεύσεις για τη Δίκαιη Μετάβαση που έχουν προταθεί από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Περού και υποστηρίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τα Διεθνή Συνδικάτα .

  Στις 27 Σεπτεμβρίου στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά  στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα