• Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  • 0 Comment
  • 107 Views
  • 0 Like

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Μετά τη ολοκλήρωση πέντε θεματικών ενοτήτων σε πέντε διαφορετικές πόλεις ανάμεσα τους και η Αθήνα, ολοκληρώθηκε το project των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με τίτλο “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας” με συμμετοχή και συνδιοργάνωση της ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια των αρχικών ερωτηματολογίων και των συζητήσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες δημιουργήθηκε ο τελικός οδηγός.

  Αυτός ο οδηγός έχει διάφορους στόχους: καταρχάς, παρέχει έναν σαφή ορισμό της έννοιας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, στοχεύει να δώσει στον αναγνώστη μια σαφή ιδέα για το πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τομείς. Τρίτον, στοχεύει στην εξήγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τέλος, περιγράφει ένα σύνολο συστάσεων και εξετάζει τις υπάρχουσες πρακτικές που επιτρέπουν στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή σε διάφορα επίπεδα.

  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύο προσεγγίσεις: τον μετριασμό και την προσαρμογή.

  Τα μέτρα μετριασμού στοχεύουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε πρακτικές μόνωσης κτιρίων για καλύτερη απόδοση ενέργειας. Τα μέτρα προσαρμογής συνίστανται στην πρόβλεψη των επιπτώσεων που έχει ή θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία μας, και ως εκ τούτου στοχεύει στη μείωση της ευπάθειας μας σε αυτές τις συνέπειες. Για παράδειγμα, η κατασκευή αναχωμάτων για την αποφυγή πλημμυρών, η αλλαγή των τύπων σπόρων για την καλύτερη αντίσταση σε περιόδους ξηρασίας, αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κ.λπ.

  Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα έχουν επικεντρώσει κυρίως τις δραστηριότητές τους στα μέτρα μετριασμού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα για τους διάφορους τομείς και τους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος δεν έχει συζητηθεί πολύ, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

  Πράγματι, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού και της έντασης των κλιματολογικών γεγονότων (αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση των καθιζήσεων, ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα). Αυτές οι αλλαγές, εάν δεν προβλεφθούν σωστά, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς εργαζόμενους σε διάφορους τομείς (π.χ. απώλεια παραγωγικότητας στη γεωργία, αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, πρόβλημα προμηθειών στη βιομηχανία, ζημιές στις υποδομές στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αλλαγή ελκυστικότητας και συμπεριφοράς στον τουρισμό, αυξημένο κόστος και κίνδυνοι στις ασφάλειες, κ.λπ.). Επιπλέον, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. υψηλότεροι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των θερμικών κυμάτων και άλλων ακραίων γεγονότων). Ενώ ο μετριασμός παραμένει η προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος - “ δεν υπάρχουν δουλειές σε έναν νεκρό πλανήτη” - πρέπει τώρα να είμαστε επίσης ενεργοί στην προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ξεκίνησε ένα έργο, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διερευνήσει το πώς τα συνδικάτα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Οι στόχοι αυτού του έργου ήταν:1.η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 2.ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους τα επόμενα χρόνια, 3.να διατυπώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και συστάσεις, 4.να αναπτύξουν στρατηγικές για να θέσουν τον κόσμο της εργασίας στον πυρήνα των μελλοντικών πολιτικών προσαρμογής στη κλιματική αλλαγήΤον οδηγό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα ελληνικά μπορείτε να τον βρείτε [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/09/ETUC-adaptation-climate-guide_GR.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  • 0 Comment
  • 284 Views
  • 1 Like

  Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Διεθνή Συνδικάτα συμμετέχει στη Παγκόσμια ημέρα δράσης για το Κλίμα και την Απασχόληση. O χρόνος τελειώνει. Χωρίς φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή έως το 2020, θα περάσουμε τα κρίσιμα σημεία για μη αναστρέψιμες ζημιές στον πλανήτη μας.

  Μη αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη - Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% τα επόμενα δέκα χρόνια.

  H Γη στις φλόγες - Οι παγετώνες υποχωρούν σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων, των Ιμαλαΐων, των Άνδεων, των Rockies, της Αλάσκας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αφρικής.

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις πόλεις - Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 20 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα.

  Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι πλυθησμοί - Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια πρόσφυγες για το κλίμα έχουν φύγει από την καταστροφή και έχουν χάσει τα προς το ζην.

  Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία - Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην υγεία πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλέον θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής (θερμικό καταπόνηση, υποσιτισμός, και ελονοσία) από το 2030 και μετά.

  Παγκόσμια Δημοσκόπηση ITUC 2020 - Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποια μέτρα σχεδιάζει η εταιρεία τους για προσαρμογή των θεσεων εργασίας στις νέες κλιματικές συνθήκες.

  Ας συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με ασφαλείς θέσεις εργασίας, βιώσιμες οικονομίες και έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  • 0 Comment
  • 105 Views
  • 1 Like

  Σεμινάριο Λισσαβώνας 2019 Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Πορτογαλικά συνδικάτα, διοργάνωσαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή- Επιπτώσεις για τους εργαζομένους” το οποίο διεξήχθη στην Σεσίμπρα της Πορτογαλίας στις 10-12 Δεκεμβρίου. Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος έχει  αντίκτυπο στις περιφέρειες, στις πόλεις και στις κοινότητες, με ειδικούς τομείς και χώρους εργασίας να πλήττονται ιδιαίτερα. Το επίκεντρο του κύκλου κατάρτισης θα αφορά στις συνέπειες της προσαρμογής στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα θα εξεταστεί η διάσταση ανά φύλο.Από το 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές τους για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, ευθυγραμμίζοντας τα χρονοδιαγράμματα τους με τη συμφωνία του Παρισιού.Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, συζητήθηκαν:

  • Η ανάλυση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής για την κοινωνία γενικότερα, από την μεριά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Ο προσδιορισμός των τομέων και των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, οι σχετικές συνέπειες και οι συνδικαλιστικές απαιτήσεις για αυτούς τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα εξεταστούν παράλληλα οι επιπτώσεις ανά φύλο.
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η γεωργία και ο οικοδομικός τομέας.
  • Οι εργασίες της ΕΕ και της ETUC για την προσαρμογή του κλίματος.
  • Σχέδια δράσης για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις (Συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, κοινωνική προστασία, προσαρμογή των καθηκόντων, αύξηση / μείωση της απασχόλησης, ανάγκες των κοινοτήτων κ.λπ.)
    Στόχοι 
  • Γνώση του ρόλου και των απαιτήσεων των συνδικάτων όσον αφορά στα σημερινά μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να προβλέψουν τις συνέπειες στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,  από την προσαρμογή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να συνδέσουν τις τοπικές και εθνικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες με το επίπεδο της ΕΕ.
  • Να συμπεριληφθεί η συνδικαλιστική διάσταση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των σχεδίων προσαρμογής για το κλίμα.
   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • 0 Comment
  • 367 Views
  • 0 Like

  Δελτίο Τύπου

  3/6/16

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο κάνουν σαφή έκκληση για μια παράλληλη αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η κοινωνική προστασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η συμμετοχή των εκπροσώπων τους στη διαμόρφωση των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των κοινωνιών και τη μετάβασή τους προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα υγιές περιβάλλον και θέτουμε ως βασικό στόχο την προστασία των πόρων του πλανήτη, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες των παρουσών γενεών χωρίς να διακυβευτούν αυτές των μελλοντικών. Η αναγνώριση ότι η κλιματική αλλαγή και η προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, εμφανίζουν αλληλένδετες προκλήσεις και απαιτούν συντονισμένες δράσεις. Με αυτό κατά νου, τα Συνδικάτα και ο κόσμος της εργασίας, εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τρόπους που προάγουν τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η ΓΣΕΕ μαζί με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνδικάτα, είχαν ως κύριο στόχο τη προώθηση μιας φιλόδοξης και δίκαιης συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομίας που σέβεται τους εργαζόμενους, ολόκληρη την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως κύρια προσδοκία να δοθεί η δυνατότητα στα Συνδικάτα να αναλύσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που προσφέρονται, από τη μετάβαση προς πιο βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης.Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της συμφωνίας, η ΓΣΕΕ και τα Διεθνή Συνδικάτα θα εργαστούν για να κάνουν πράξη και να προσαρμόσουν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες αντίστοιχα ,την πρόσφατη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής( COP21). Η ΓΣΕΕ κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα διατηρήσει και θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, προωθώντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στον κοινωνικό διάλογο, την παροχή κατάρτισης, την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.Ωστόσο, η δέσμευσή μας για τα επόμενα βήματα και οι δράσεις μας, δεν θα είναι επαρκείς χωρίς τη στήριξη των ηγετών της Ευρώπης και της κυβέρνησης μας, ώστε να μετατραπούν τα αποτελέσματα στο Παρίσι, σε πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι την ανάπτυξη ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΕ να γίνει μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για την τόνωση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδίως της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της βιώσιμη γεωργίας με την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μας.Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλά μια τυπική ημέρα για τη Συνομοσπονδία. Με δεδομένο το γεγονός ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, αποτελεί για μας μια ευκαιρία να κρούσουμε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι : «Σ’ έναν νεκρό πλανήτη δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας».

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Απαιτήσεις ΓΣΕΕ/ΣΕΣ για την συμφωνία στο Παρίσι

  Απαιτήσεις ΓΣΕΕ/ΣΕΣ για την συμφωνία στο Παρίσι

  • 0 Comment
  • 50 Views
  • 2 Likes

  Τον Δεκέμβριο του 2015,  χώρες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να σφραγίσουν μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πριν αυτήν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, η ΓΣΕΕ μέλος των Ευρωπαϊκών συνδικάτων επαναλαμβάνει τα βασικά αιτήματά της στα συμβαλλόμενα μέρη, και ειδικότερα στην ΕΕ, η οποία πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. 

  resized_com_ex_6-2

  Νομικές δεσμεύσεις για όλα τα μέρη που βασίζονται σε κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνεςΚρατώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C απαιτούνται φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να απαλλαγεί  ο κόσμος από την χρήση άνθρακα έως το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης αξιολόγησης της IPCC.  Ως ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η διάσκεψη για το κλίμα του Παρισιού, πρέπει να παραδώσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που αποτελείται από σταθερές, σαφείς και ανάλογες δεσμεύσεις για το 2030 από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, ανάλογα με τις κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες. Το COP 21 πρέπει επίσης να παραδώσει ένα αξιόπιστο οδικό χάρτη που συνδυάζει στόχους για τις εκπομπές μακροπρόθεσμα και ενδιάμεσους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν από τις διάφορες κατηγορίες χωρών.Η διάσκεψη του Παρισιού θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τη βραχυπρόθεσμη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής με την εξασφάλιση  των υφιστάμενων δεσμεύσεων, ιδίως στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η Δίκαιη Μετάβαση και  η αξιοπρεπής εργασία θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίαςΗ μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς μια οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια ταυτόχρονη αλλαγή της αγοράς εργασίας. Τοποθετώντας την Δίκαιη Μετάβαση και την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της συμφωνίας του Παρισιού θα αποδείξει τη δέσμευση των συμβαλόμενων μερών να αντικαταστήσουν τη σημερινή τεχνολογία με χρήση ορυκτών καυσίμων, με μια ισχυρή κοινωνική ατζέντα που περιλαμβάνει επένδυση σε δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, συμμετοχή των εργαζομένων, έμφαση στην περιβαλλοντικές δεξιότητες και προγράμματα σπουδών, κοινωνική προστασία και  σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Δημιουργώντας μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μια επιθυμητή προοπτική για όλους μας και είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δημόσιας στήριξης για αυτή τη μετάβαση.Οι πλούσιες χώρες πρέπει να ηγηθούν στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο με τη δραστική μείωση των εκπομπών τους αλλά και με την υποστήριξή  τους στις φτωχότερες χώρες στις οποίες απαιτείται η εφαρμογή  μέτρων μετριασμού και προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Κοπεγχάγη. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν θα παρέχουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών που δημιουργούνται από την αλλαγή του κλίματος. Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το μερίδιο των εσόδων από ευέλικτους μηχανισμούς, χρηματοδοτικές συνεισφορές των διεθνών μεταφορών, και η σταδιακή κατάργηση των επιζήμιων επιδοτήσεων  για το περιβάλλον είναι  τρόποι δημιουργίας πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Δημόσια ταμεία, αλλά και όλα τα είδη των ιδιωτικών επενδύσεων θα πρέπει να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τρόπο που να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνος. Η συμμετοχή όλων των μερών πρέπει να προωθηθεί και να αναγνωρισθείΗ μετάβαση απαιτεί πρώτα από όλα τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν να διαδραματίσουν έναν  ισχυρό ρόλο στις αλλαγές που αυτή θα επιφέρει για την αγορά εργασίας. Από το Ρίο, το 1992, η διασφάλιση της ευρείας συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων έχει αναγνωριστεί ως σημαντική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό, η Ατζέντα 21 προσδιορίζει εννέα μεγάλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και προωθεί την ενίσχυση του ρόλου των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Εξασφαλίζοντας μια περιεκτική και ισορροπημένη εκπροσώπηση των ομάδων αυτών είναι πλέον μια κοινή πρακτική στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και στα κείμενα της UNFCCC δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να προωθήσει σταθερά και να αναγνωρίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν όλες οι μεγάλες ομάδες, και ιδίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένωνΗ συμφωνία για το κλίμα που θα προκύψει, θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και των εργαζομένων. Όλοι οι μηχανισμοί, θα πρέπει να βασίζονται στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και στη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες. Οι δράσεις μετριασμού δεν πρέπει να θίγουν το δικαίωμα στη γη, στο νερό, στην οικονομικά προσιτή ενέργεια και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 5 IOYNIOY 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 5 IOYNIOY 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • 0 Comment
  • 107 Views
  • 0 Like

  Με σύνθημα “7 δισεκατομμύρια ζωές, ένας πλανήτης, καταναλωτική συνείδηση” γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Βασικό θέμα της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος 2015 η υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας η οποία μπορεί να οδηγήσει, στην ευημερία της ανθρωπότητας , του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Είναι εξάλλου αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους από ότι ο πλανήτης μπορεί να παρέχει με βιώσιμο τρόπο. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία για την εξεύρεση λύσεων για την αναδιοργάνωση της καταναλωτικής κουλτούρας μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία όπου ο καθένας έχει αρκετά για να ζήσει, μένοντας εντός της αναγεννητικής ικανότητας του πλανήτη. Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά την απληστία που μας έχει κυριαρχήσει εις βάρος του ίδιου μας του πλανήτη και να επικεντρωθούμε στην υγεία μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. H ΓΣΕΕ μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, κάνουν μια σαφή έκκληση να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η κοινωνική προστασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η συμμετοχή στα συνδικάτα είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των κοινωνιών να κινηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο. Όλοι χρειαζόμαστε ένα υγιές περιβάλλον και η προστασία της βάσης των φυσικών πόρων της γης, αποτελεί στόχο προκειμένου να καλυφθούν οι τωρινές ανάγκες αλλά και να διασφαλιστούν και αυτές των μελλοντικών γενεών. Πολλά από τα οικοσυστήματα της Γης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καμπής, εξάντλησης ή μη αναστρέψιμης αλλαγής, υπό την πίεση της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2050, αν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής παραμείνουν τα ίδια και με την αύξηση του πληθυσμού, όπου αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν τρεις πλανήτες για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής μας. Ζώντας βιώσιμα μέσα στα πλανητικά όρια είναι η πλέον υποσχόμενη στρατηγική για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος. Η πολιτική στάση για τη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, μιας και η περιβαλλοντική υποβάθμιση φέρει ένα μεγάλο κόστος με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Η ΓΣΕΕ τονίζει την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, για τη δημιουργία νέου πλούτου με κινητήρια δύναμη το περιβάλλον πάντα σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Τα ευρωπαικά συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους για το περιβάλλον.

  Τα ευρωπαικά συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους για το περιβάλλον.

  • 0 Comment
  • 116 Views
  • 0 Like

  Κάλεσμα στους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν το στόχο  για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου  κατά 40% στην ΕΕ μέχρι το 2030,  απηύθυναν τόσο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων όσο και το CBI (εκπρόσωποι βιομηχανιών) στο πλαίσιο συνεδρίασης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για το ενεργειακό πακέτο και τους  στόχους για το 2030, στην οποία μετείχε  και η ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος της Συνομοσπονδίας.Τα Συνδικάτα της ΕΕ επιζητούν  τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο «ενέργεια-κλίμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με στόχο να ενισχυθούν οι  επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: “Τα προβλήματα της μαζικής ανεργίας και της αυξανόμενης ανισότητας στην Ευρώπη, δε θα λυθούν θυσιάζοντας κάθε περιβαλλοντική φιλοδοξία”. Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΣΕΣ προωθεί την ιδέα της «δίκαιης μετάβασης” σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βασισμένη: στην ποιότητα της απασχόλησης, στη συμμετοχή των εργαζομένων, στις πράσινες δεξιότητες, στα εργασιακά δικαιώματα και στην κοινωνική προστασία.Σύμφωνα με την Bernadette Ségol, Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας  Συνδικάτων: “Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για την ανθρωπότητα»,"Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης που προκύπτουν από επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ως συνδικαλιστές τόνισε η κυρία Segol,  θέλουμε  φιλόδοξους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους με μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζομένους και τις κοινότητές τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο εργασίας πρέπει να διαχειριστούν δίκαια, και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν πίσω από την τεχνολογική αλλαγή “.Η Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Συνδικάτων είναι ιδιαίτερα σκεπτική όσον άφορα στην αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μετάβαση πολλών χωρών της Ευρώπης ανάμεσα τους και η Ελλάδα με βαριά εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα, όπως η Πολωνία, η οποία παράγει το 85% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Για τις χώρες αυτές, η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν πρέπει να σημαίνει και αυτομάτως αποβιομηχάνιση.Ακόμα και για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα της παραγωγής ενέργειας, η Πολωνία και άλλες χώρες που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα,  πρέπει να επενδύσουν τεράστια ποσά σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας (έως και 98 δις ευρώ μέχρι το 2020).Η ETUC θέλει η ΕΕ να αντιμετωπίσει ενεργά αυτές τις προκλήσεις μέσα από μια στρατηγική μετάβασης, προσαρμοσμένη στις εθνικές συνθήκες όπου θα περιλαμβάνεται η συνεισφορά των εργαζομένων, επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μια ισχυρή επένδυση στις ενεργειακές υποδομές της δημόσιας υποδομές.Η ΓΣΕΕ είναι σταθερά  προσανατολισμένη στην ενασχόληση και δράση με τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Πιστεύει ότι η ποιότητα ζωής των εργαζόμενων μας υποχρεώνει να δυναμώσουμε τις προσπάθειες μας για να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές από αυτό που παραλάβαμε.  

  Διαβάστε περισσότερα
 • Βασικοί τομείς δράσης στον τομέα του περιβάλλοντος

  • 0 Comment
  • 41 Views
  • 1 Like

  Βασικοί τομείς δράσης στον τομέα του περιβάλλοντος

  •  Διαχείριση υδατικών πόρων 
  •  Διαχείριση στερεών αποβλήτων-Ανακύκλωση
  •  Διαχείριση υγρών αποβλήτων
  •  Διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων
  •  Αστικό περιβάλλον (διαχείριση του χώρου, κινητικότητα κλπ)
  •  Ατμοσφαιρική ρύπανση
  •  Διεθνείς Συμβάσεις (Κλιματική Αλλαγή, Ερημοποίηση, Βιοποικιλότητα κ.ά) 
  •  Ρύπανση εδάφους
  •  Περιβαλλοντική παιδεία -εκπαίδευση-κατάρτιση
  •  Περιβαλλοντική διαχείριση (EMAS, ISO, Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων)
  •  Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων (ΜΠΕ, Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση)
  •  Ενέργεια (ΑΠΕ, Εξοικονόμηση ενέργειας) 
  •  Δίκαιο Περιβάλλοντος 
  •  Οικονομικά Περιβάλλοντος
  •  Βιοτεχνολογία (ΓΤΟ)
  •  Περιβαλλοντική Διπλωματία κ.ά.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Δελτίο Τύπου – Εργασία με θέμα: “Οδικός Χάρτης για την Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή

  • 0 Comment
  • 70 Views
  • 0 Like

  Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας, της κοινωνίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι επιστημονικά ακλόνητες. Παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε η αμφισβήτηση των πορισμάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climata Change - IPCC), τα αποτελέσματα των επιστημόνων της δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε να απξιωθούν επιστημονικά. Ο κίνδυνος επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής συνεχώς αυξάνεται οδικός χάρτης

  Διαβάστε περισσότερα
 • Δελτίο Τύπου – 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  • 0 Comment
  • 55 Views
  • 0 Like

  Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2011, βρίσκει τη χώρα μας και τους εργαζόμενους σε μια άνευ προηγουμένου δυσχερή κατάσταση. Η παρούσα κρίση φέρνει επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη αλλαγής κατ’ ουσίαν του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήσαμε ως σήμερα, και αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας δημιουργώντας νέο πλούτο με μοχλό ανάπτυξης το περιβάλλον σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Μια ανάπτυξη που θα ενσωματώνει την τεχνολογική εξέλιξη με την καινοτομία και θα δημιουργεί νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας pdf

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ημερίδα με θέμα: “Κοπεγχάγη. Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα”

  • 0 Comment
  • 60 Views
  • 0 Like

  24-2_afisakopenhahgi_vΤο ΤΕΕ και η ΓΣΕΕ συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: "Κοπεγχάγη. Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα", την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, στο Ξενοδοχείο Imperial, με ώρα έναρξης στις 09:30π.μ. Η Ημερίδα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες αναφέρονται στον απολογισμό της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης -COP 15, στις δεσμεύσεις της χώρας μας ενόψει του 2020 και στην προσαρμογή  στην κλιματική αλλαγή μέσω μιας τομεακής προσέγγισης με αναφορά στη χωροταξία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις υποδομές και την πολιτική προστασία.Πρόγραμμα ΗμερίδαςΚΟΠΕΓΧΑΓΗ_ΗΜΕΡΙΔΑ_ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

  Διαβάστε περισσότερα
 • Δελτίο Τύπου: Η Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον θα λάβει μέρος στην 3η δεντροφύτευση στην περιοχή Κοκκιναρά Πεντελικού την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

  • 0 Comment
  • 51 Views
  • 0 Like

  ÕÐÅÑÍÏÌÁÑ×ÉÁ ÌÍÇÌÏÍÉÏ ÕÐÏÃÑÁÖÇ ÅËÅÕÈÅÑÏÉ ×ÙÑÏÉΔελτίο Τύπου: Η Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον θα λάβει μέρος στην 3η δεντροφύτευση στην περιοχή Κοκκιναρά Πεντελικού την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 3η δεντροφύτευση 13-12-09

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144