• ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

  • 0 Comment
  • 350 Views
  • 2 Likes

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28/4/21

  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

  Σωρεία καταγγελιών εργαζομένων, πρωτοβάθμιων σωματείων και Εργατικών Κέντρων καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες στη ΓΣΕΕ, οι οποίες έχουν σχέση με αποφάσεις αλυσίδων καταστημάτων να απασχολήσουν το προσωπικό τους σε ημέρες υποχρεωτικής ή κατ’ έθιμο αργίας, αλλά και την ημέρα που η Συνομοσπονδία έχει προκηρύξει απεργία για τις εκδηλώσεις τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Με πρόσχημα μάλιστα τη διεξαγωγή «σεμιναρίων», δηλώσεων «οικειοθελούς» απασχόλησης και άλλων ευφάνταστων δικαιολογιών, επιβάλλουν στο προσωπικό τους την προσέλευση στο χώρο εργασίας.

  Τους καλούμε να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά και να πάψουν να προκαλούν. Σε μια περίοδο που η πανδημική κρίση τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη οικονομική και κοινωνική κρίση, απαιτείται σοβαρότητα απ΄ όλους. Δεν είναι δυνατόν μετά από σχεδόν έξι (6) μήνες lockdown με κλειστή κάθε εμπορική δραστηριότητα, εταιρείες να ισχυρίζονται ότι θα υλοποιήσουν τάχα τα εκπαιδευτικά τους σεμινάρια σε ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό.

  Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, πραγματοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων σε Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΕΠΕ, ώστε να μην χορηγηθούν τέτοιες άδειες στις συγκεκριμένες αλυσίδες και ήδη η μια υπηρεσία μετά την άλλη απορρίπτουν τέτοιου τύπου αιτήματα σε όλη τη χώρα. Όμως, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας απολύτως εφησυχασμός. Θα πρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την παρουσία και των τοπικών Εργατικών Κέντρων, να προγραμματίσει ελέγχους τις ημέρες εκείνες ώστε να αποφευχθεί τυχόν καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

  Σύμφωνα και με σημερινή ενημέρωση της Συνομοσπονδίας και του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, στο Β.Δ. 748/1966 προβλέπεται ότι, κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητώς ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών (π.χ. επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, επισιτιστικά καταστήματα κλπ). Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και χωρίς να συντρέχει λόγος επείγουσας ή έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΞΙΣΟΥ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΞΙΣΟΥ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  • 0 Comment
  • 377 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  16.11.20

  ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΞΙΣΟΥ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  Σήµερα, 47 χρόνια µετά, η 17η Νοεµβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους μας παντοτινή μνήμη. Είμαστε εδώ για να διατηρήσουμε ζωντανή την φλόγα, της βούλησης και της ελπίδας, για τη δικαίωση του οράματος των χιλιάδων νεαρών πολιορκηµένων σ’ εκείνο το κάστρο της λευτεριάς των τριών ημερών.

  Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας. Και υπάρχει και μια ακόμα μεγαλύτερη ιδέα, που έγινε πράξη στο Πολυτεχνείο, εκείνη της θυσίας. Τα θύματα της πανδημίας είναι αμέτρητα πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Το ίδιο αμέτρητα είναι και τα θύματα του φόβου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ως συνδικάτα στεκόμαστε λοιπόν, ταπεινά, µπροστά στη µνήµη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη...

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΦΑΣΙΣΜΟΣ- ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ- ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  ΦΑΣΙΣΜΟΣ- ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ- ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • 0 Comment
  • 165 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  6/10/20

  ΦΑΣΙΣΜΟΣ- ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ- ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

   

  Μ΄ ένα σύνθημα που εμπεριέχει τη θέση και τη στάση της ΓΣΕΕ και του κόσμου της μισθωτής εργασίας που εκπροσωπεί, κατά των φασιστικών και ρατσιστικών πρακτικών, η Συνομοσπονδία ανήρτησε στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της επί της οδού Πατησίων, σχετικό πανό.

  Η Συνομοσπονδία βάζει ένα μεγάλο Χ στο Φασισμό, στο Ρατσισμό και στη Μισαλλοδοξία, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες πρέπει και επιβάλλεται να μείνουν έξω από την κοινωνία και έξω από τις ζωές μας.

  Η θέση των συνδικάτων είναι σαφής διαχρονικά. Οι εκφοβισμοί και οι απειλές της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλου φασιστικού και νεοναζιστικού μορφώματος δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.

  Οι συνέπειες του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι αδιαμφισβήτητα τραγικές και όσοι τις προκαλούν πρέπει να τιμωρούνται.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  • 0 Comment
  • 1220 Views
  • 1 Like

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  8.9.2020

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  Την ώρα που σε δημόσιους φορείς υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, η ανεργία τραβά την ανηφόρα και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω covid-19 είναι αυξημένες, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ των 5.500 πτυχιούχων που εργάζονται στο δημόσιο, οι οποίοι πλέον έχουν εξειδικευτεί σε διάφορους τομείς, παράλληλα με το νέο πρόγραμμα για τον ιδιωτικό τομέα.

  Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, έχουν στηρίξει σε απόλυτο βαθμό την αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών, υλοποίησαν σημαντικά projects, στελέχωσαν τομείς της υγείας και ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις και τα στάνταρ μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. 

  Η επίκληση από κυβερνητικούς παράγοντες για τη στήριξη των νέων επιστημόνων, ώστε όχι μόνο να μη φύγουν από τη χώρα αλλά και να επιτρέψουν στην Ελλάδα ,μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη με την παράταση του προγράμματος και την ανανέωση των συμβάσεων των 5500 συναδέλφων.

  Για τη ΓΣΕΕ, η παράταση του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων και η συνέχιση της εργασίας τους στο δημόσιοείναι επιβεβλημένη, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν εξειδικευθεί σε σημαντικούς τομείς, βοηθώντας στην επίτευξη του στόχου της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. 

    

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  • 0 Comment
  • 1117 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  19/3/20

  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

  ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  Καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών εργαζομένων κυρίως του ιδιωτικού τομέα που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους, δέχεται η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ.

  Ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στο δημόσιο Τομέα που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.

  Οι καταγγελίες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατηγοριοποιούνται σε καταγγελίες για μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, για καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους. Οι καταγγελίες, κατόπιν αξιολόγησης θα προωθούνται στις Αρχές από εμάς, με τρόπο που θα διασφαλίζει πρωτίστως την ανωνυμία των καταγγελλόντωνσυναδέλφων.

  Επίσης θα διαβιβάζονται στο Υπουργείο Εργασίας και στα συναρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία, αιτήματα ρύθμισης συγκεκριμένων ζητημάτων που δεν καλύπτονται από τη μέχρι στιγμής εκδοθείσα νομοθεσία.

  Όλες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα επιστημονικών συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν «στρατευτεί» στην ANTI-COVID-19 ομάδα και εν συνεχεία γίνεται αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαμοιρασμός ανάλογα με την περίπτωση. Παράλληλα στις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία περαιτέρω συνδικαλιστική παρέμβαση θα ενημερώνονται οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει συλλογική υποστήριξη του εργαζόμενου.

  Επί του παρόντος η Ομάδα καταφέρνει και ανταποκρίνεται παρά το φόρτο εργασίας. Στην πορεία όμως είναι σίγουρο ότι θα επιστρατευτούν και συνδικαλιστικά στελέχη κλάδων και περιοχών με ειδικές γνώσεις για να υποστηρίξουν το έργο μας. Ήδη από αύριο στην ομάδα θα ενταχθεί και το δυναμικό του καταναλωτικού Κινήματος που συντονίζει η ΓΣΕΕ, της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» προκειμένου να προωθούνται και ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους – καταναλωτές. Υπάρχουν περιστατικά απειλών από διάφορες εισπρακτικές εταιρείες για διακοπή ηλεκτροδότησης ή και κατασχέσεων, σε νοικοκυριά εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πλέον εισοδήματα, καθώς εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση κρατικής αρχής. Επίσης, πλέον, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι και όλες τους οι προμήθειες αγαθών γίνονται ηλεκτρονικά και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας και εξαπάτησης. Μέσω της «ΕΕΚΕ» θα παράσχουμε υποστήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε οι συνάδελφοί μας να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων μέσω του διαδικτύου.

  Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία Alco, με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας. Στην έρευνα αυτή, που διεξήχθη μεταξύ 10-14 Μαρτίου σε δείγμα 1500 ατόμων ηλικίας 17+ σε όλη τη χώρα, στα κρίσιμα ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απαντούν σε ποσοστό 32% ότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, γεγονός εξόχως ανησυχητικό (Μέρος των ευρημάτων επισυνάπτεται στο παρόν ΔΤ).

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

  [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/03/4497_DIKTESMAR2020NEW-1.ppt" download="all" viewer="google"]  

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  • 0 Comment
  • 416 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  7/1/20

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συναδέλφου συνδικαλιστή Βασίλη Τσίτσα, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

  Ο Βασίλης Τσίτσας πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Υπηρέτησε με ήθος και αξιοπρέπεια το συνδικαλιστικό κίνημα αφήνοντας το δικό του στίγμα στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  • 0 Comment
  • 118 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/5/19 Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας η οποία προχώρησε από σήμερα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και το Σάββατο 1 Ιουνίου. Η διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας, η προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και η μονιμοποίηση των εργαζομένων του κλάδου που απασχολούνται μέσω εταιρειών εργολάβων αποτελούν το βασικό διεκδικητικό τους πλαίσιο. Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων και ζητά να ληφθούν επιτέλους όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διευθετηθούν τα χρόνια εργασιακά τους προβλήματα.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  • 0 Comment
  • 243 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/3/19 Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ /Ακαδημία της Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου /Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχώρησαν στην από κοινού υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προγραμμάτων. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει: • την άμεση λειτουργία κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση.

  • μια ευρύτερη στρατηγική για τη συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε τομείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής τα οποία θα υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και την επιστημονική αρωγή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και της Ακαδημίας της Εργασίας. Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα ενισχύει τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών με χορήγηση ακαδημαϊκών υποτροφιών.

  • την από κοινού διοργάνωση προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης με επίκεντρο το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Επιμόρφωσης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δίνοντας έμφαση στα ζητήματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων κ.α.

  • την έκδοση «κειμένων πολιτικής» (policy papers) μέσα από την από κοινού παρακολούθηση και ανάδειξη «βασικών δεικτών» από το πεδίο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού διαλόγου.

  • την υποβολή, διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δίπλα στη βασική στρατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και η βελτίωση των όρων της μισθωτής εργασίας για όλους, απαιτείται η σύνδεση με καίριους θύλακες γνώσης και τεκμηρίωσης με στόχο τη θωράκιση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων του εργατικού κινήματος. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μέσω του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής λόγω των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει αποτελεί τον πιο κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο για να ευδοκιμήσει το είδος μιας νέας συνεργασίας με επίκεντρο τα σημαντικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής. H σύμπραξη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προωθεί μια νέα δυναμική συνεργασίας ανάμεσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επιπροσθέτως, αποσκοπεί στην προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, με βασική στρατηγική την ανάπτυξη της καινοτομίας, την παραγωγή τεχνογνωσίας, την αναβάθμιση και την προαγωγή του εκπαιδευτικού και κοινωνικού διαλόγου, την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος στο πεδίο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Το σύμφωνο συνεργασίας   

  Αθήνα, 5 Μαρτίου 2019 

  Σύμφωνο Συνεργασίας

  Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΓΣΕΕ

  και  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη (Ερυθρού Σταυρού 28), που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρύτανη, Καθηγητή Αθανάσιο Κατσή

  και

  το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής  ΓΣΕΕ με έδρα την Aθήνα, (3ης Σεπτεμβρίου 36) που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΑΝΕΠ και Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννη Παναγόπουλο

  τα οποία θα καλούνται εφεξής «τα Μέρη», στο πλαίσιο εδραίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας, συμφώνησαν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ/ Ακαδημία της Εργασίας της  ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποφασίζουν από κοινού την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτόμων προγραμμάτων.

  Ειδικότερα η συνεργασία αυτή θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  α) στη συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τα οποία θα υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και την επιστημονική αρωγή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Ειδικότερα το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής του, θα συνδράμει στην εκπόνηση των ακαδημαϊκών προδιαγραφών των προγραμμάτων τα οποία υπό την υψηλή εποπτεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα ακολουθούν πιστά όλες τις τυπικές διαδικασίες έγκρισης που απαιτούνται από την Ελληνική

  Πολιτεία. Ταυτόχρονα, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα καλύπτει υπό τη μορφή υποτροφιών τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακούς εκπαιδευόμενους ενώ τα μαθήματα θα παρέχονται σε Αθήνα και Κόρινθο.

  β) στη συνδιοργάνωση κοινών προγραμμάτων Διά βίου Εκπαίδευσης. Τόσο το ΚΑΝΕΠ όσο και το Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) θα δύνανται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού προγράμματα και δράσεις δια βίου εκπαίδευσης  όπως για παράδειγμα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων κ.α. σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Τα μαθήματα θα μπορούν να προσφέρονται σε Αθήνα και Κόρινθο.

  γ) στην έκδοση ενός, ανά εξάμηνο, «κειμένου πολιτικής» (policy paper) το οποίο θα βασίζεται στην από κοινού ανάδειξη και ανάλυση βασικών δεικτών της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού διαλόγου.

  δ) στην από κοινού υποβολή και διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συμβολή στην παραγωγή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική  κοινωνία ευρύτερα.

  Το ΚΑΝΕΠ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας και των ευρύτερων συμπράξεων θα παρέχουν αμφότερα τις εκπαιδευτικές τους δομές και κάθε πρόσφορο μέσο (αίθουσες διδασκαλίας, υλικοτεχνική υποδομή κλπ) για την υλοποίηση των προσυμφωνημένων δράσεων.

   

  Άρθρο 1

  Αντικείμενο Συνεργασίας

  Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας σκοπεύει στην από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής, ερευνητικής, επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας των δύο  φορέων.

  Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει:

  • το σχεδιασμό και τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την υποστήριξη (οικονομική, υλικοτεχνική, επιστημονική) του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.
  • την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, κτλ.)
  • την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, διά βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης μέσα από τη συνέργεια μεταξύ ΚΑΝΕΠ και Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων (εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών) και καινοτόμων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής έρευνας, τεκμηρίωσης και γενικότερα στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής
  • την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της παραγωγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κ.ά.
  • την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τεκμηριωμένης γνώσης, θεωρητικών επεξεργασιών και ερευνητικής εμπειρίας
  • τις συνέργειες μεταξύ εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού
  • την αλληλοδιάθεση των υλικοτεχνικών υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης κατόπιν συνεννόησης και διευκόλυνσης των δράσεων των δύο φορέων.

  Άρθρο 2

  Υλοποίηση

  Οι επιμέρους δράσεις σε τομείς όπου διαπιστώνεται κοινό εκπαιδευτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό ενδιαφέρον, θα αποφασίζονται και εξειδικεύονται από τους δύο φορείς σε ειδικά Πρωτόκολλα, στο πλαίσιο του παρόντος Συμφώνου.

  Κάθε επιμέρους πρωτόκολλο συνεργασίας θα περιγράφει λεπτομερώς το εκάστοτε έργο και θα υπογράφεται από τους αρμόδιους φορείς των δύο έργων. Στα εν λόγω πρωτόκολλα θα ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος από το κάθε συμβαλλόμενο Μέρος, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, που θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών στις κοινές δράσεις και την άριστη ολοκλήρωση του έργου του κάθε Μέρους.

   

  Άρθρο 3

  Προσδοκώμενα Οφέλη

  Η συνεργασία των δύο μερών θα δύναται να καταστεί από κοινού επωφελής αφού θα φέρει κοντά τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του οργανωμένου χώρου της μισθωτής εργασίας με το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Επιπροσθέτως, θα προσδώσει ακαδημαϊκό κύρος, επιστημονική εγκυρότητα και μεθοδολογική αρτιότητα στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα ο ακαδημαϊκός χώρος θα ωφεληθεί από το βιωματικό περιεχόμενο των δράσεων που περιβάλλουν τους χώρους εργασίας αξιοποιώντας τις εμπειρίες, τις δομές αλλά και τις δράσεις του οργανωμένου πεδίου της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η διαλεκτική σύνθεση των δύο «παραδειγμάτων» θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνοντας εποικοδομητικές γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητικούς/εκπαιδευτικούς φορείς των ελληνικών συνδικάτων. Επιπροσθέτως μέσω της σύμπραξης αυτής θα αναδειχθούν κοινά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους νέους/ες, φοιτητές/τριες, εργαζόμενους/ες, ανέργους/ες με βασικό στρατηγικό σκοπό την ενίσχυση του μορφωτικού κεφαλαίου, τη σύνδεση της εκπαίδευση με την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή.

   

  Άρθρο 4

  Διακανονισμοί Διαφορών

  Όλες οι διαφορές που τυχόν προκύπτουν από την ερμηνεία ή/και την υλοποίηση του παρόντος Συμφώνου, θα επιλύονται φιλικά, μέσω συζητήσεων ή/και διαβουλεύσεων μεταξύ των Μερών και καμία διαφορά δε θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή τρίτο μέρος προς συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα αυτό, θα ισχύει ό,τι συμφωνούν τα Μέρη σε ειδικότερες μεταξύ τους διμερείς συμφωνίες Επιπροσθέτως, στο παρόν συμφωνητικό δεν προβλέπονται οικονομικοί όροι.

   

  Άρθρο 5

  Υποχρεώσεις - Ρήτρα -  Εμπιστευτικότητας & Εχεμύθειας

  Το παρόν Σύμφωνο δεν εμπεριέχει ρήτρες αποκλειστικής συνεργασίας, δικαιώματα πρώτης προτίμησης, ούτε οικονομικής φύσεως δεσμεύσεις. Τα Μέρη αναλαμβάνουν να διατηρήσουν και χειριστούν όλες τις πληροφορίες που θα περιέλθουν στην προσοχή τους με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Το παρόν Σύμφωνο, δε θίγει συζητήσεις, διαπραγματεύσεις ή συνεργασίες των εμπλεκομένων Μερών με άλλα μέρη, σε θέματα που δεν σχετίζονται με τους σκοπούς του παρόντος Μνημονίου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1.

  Άρθρο 6

  1. Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας, θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής και θα συνεχίσει να έχει ισχύ για τρία (3) έτη. Οποιοδήποτε εκ των Μερών διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει την παρούσα συνεργασία πριν τη λήξη της, έχοντας δώσει προηγουμένως γραπτώς σχετική προειδοποίηση τουλάχιστον εξήντα (60) ημέρες.
  2. Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας δύναται να διαφοροποιηθεί ή τροποποιηθεί μέσω κοινής γραπτής συναίνεσης μεταξύ των συμβαλλομένων Μερών.
  3. Η παύση του παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας δε θίγει τα προγράμματα δράσης που δημιουργήθηκαν στη βάση του και είναι ήδη σε εξέλιξη, μέχρι τη λήξη αυτών.

  Επαναλαμβανόμενα προγράμματα δεν ανανεώνονται αυτοδικαίως σε περίπτωση παύσης του παρόντος Συμφώνου.

  1. Η υποχρέωση εμπιστευτικότητας - εχεμύθειας ασφάλειας, όπως αυτή καθορίζεται στο Άρθρο 5, θα παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά τη λήξη της παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας.

  Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφεται στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 2019 σε τέσσερα (4) αντίτυπα εκ των οποίων από δύο (2) θα λάβει έκαστο μέρος:

  Για τα δύο συμβαλλόμενη μέρη: Για το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής     Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πολιτικής της ΓΣΕΕ
  Ιωάννης ΠαναγόπουλοςΠρόεδρος Δ.Σ. ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕΚαθηγητής, Αθανάσιος ΚατσήςΠρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
   ……………………………….υπογραφή και σφραγίδα ………………………………….υπογραφή και σφραγίδα
   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  • 0 Comment
  • 432 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  23/1/19

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών. Ο Σπύρος Παπασπύρος άφησε τη σφραγίδα του στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, εκπροσωπώντας με ήθος και αγωνιστικότητα τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στο τιμόνι της Ανώτατης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων για 11 χρόνια. Η Συνομοσπονδία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  • 0 Comment
  • 340 Views
  • 1 Like

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  08/09/2018

  Στη σημερινή συγκέντρωση εκφράζουμε τα συναισθήματα των εννέα στους δέκα Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που όλοι είδατε και αντέδρασε πάρα πολύ η κυβέρνηση και οι οποίοι πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν τελείωσε.

  Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά από το μόνο που βγήκαμε είναι από την υποχρέωση των δανειστών να δίνουν χρήματα στη χώρα ενώ αντιθέτως έχουμε μία σκληρή εποπτεία.

  Διαδηλώνουμε, απαιτούμε, διαμαρτυρόμαστε για όσα συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Στην κοινωνία, στην οικονομία, την πολιτική, στα εθνικά μας θέματα και απαιτούμε να αλλάξουν όλα εδώ και τώρα.

  Αυτή η κατάσταση την οποία καταγγέλλουμε από την εποχή των μνημονιακών περιόδων και που κορυφώθηκε με τα ψέματα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  • 0 Comment
  • 303 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/5/2018

  Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ

  «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ παρουσίασε σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης την Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 όπου ειδικά φέτος εκπονήθηκε σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και έχει ως θέμα: «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία». Η παρουσίαση εστίασε σε στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας συγκριτικά με την ΕΕ-28 και σε αντιπαραβολή με τα άτομα χωρίς αναπηρία, σε ό,τι αφορά: α) τους «εκπαιδευτικούς δείκτες» της περιόδου αναφοράς 2010-2016 όπου αναδείχτηκε η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να σταματήσει τη φοίτησή της στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία, καταγράφοντας σημαντικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης & κατάρτισης και υψηλότερες τιμές στο δείκτη NEETs. β) Τους «δείκτες ανεργίας και απασχόλησης» με τη χώρα μας –σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013– να κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 έως & 64 ετών (37,2%) στην ΕΕ-28 και ταυτόχρονα τον 2ο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησής τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (30,5%). γ) τους «δείκτες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» στα άτομα με αναπηρία όπου η Ελλάδα καταγράφει υψηλές τιμές την περίοδο αναφοράς 2010-2013, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο εισόδημα των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους -παρόλο που αποδεικνύονται πολύτιμες για την καταπολέμηση της φτώχειας (χωρίς αυτές ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας εκτοξεύεται από το 26,7% στο 61,7%)- φαίνεται να μην λειτουργούν αντισταθμιστικά στις υψηλές δαπάνες τους για επιπλέον υποστήριξη και ειδικό εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να μην οδηγηθούν τα 3/5 των ατόμων με αναπηρία κάτω από το όριο της φτώχειας.

  Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του συνόλου του πολιτικού κόσμου, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των κοινωνικών εταίρων και θεσμικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός επεσήμανε ότι ο βαθμός ευαισθησίας της πολιτείας κρίνεται από τις πολιτικές της στο χώρο της παιδείας και της εργασίας, από την πρόνοια που δείχνει για τα «δύσκολα» κομμάτια της Ειδικής Αγωγής και της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ευχαρίστησε την ΕΣΑμεΑ και το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» για την εξαιρετική συνεργασία και δεσμεύτηκε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την παρουσίαση του Β’ τμήματος της Έκθεσης τον προσεχή Οκτώβριο. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, με τη σειρά του, ανέφερε ότι μόνο όταν βρεθείς ο ίδιος αντιμέτωπος με θέματα αναπηρίας μπορείς να διαπιστώσεις το εύρος των δυσκολιών και τις τεράστιες ελλείψεις στη χώρα μας σε πολιτικές μέριμνας για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Κάλεσε την ΕΣΑμεΑ στην πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την «Κοινωνική Συμμαχία» που έχει ως στόχο να διαμορφωθεί μια πλατιά πλατφόρμα θέσεων και ιδεών από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για τη διαμόρφωση προοδευτικών πολιτικών προς όφελος των μη προνομοιούχων. Ο Πρόεδρος της EΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αναπηρία είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζήτημα οικουμενικό που απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις από την κοινωνία και την πολιτεία. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία, δεν έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην εργασία και στην εκπαίδευση. Τόνισε επίσης ότι βασικές προτεραιότητες της ΕΣΑμεΑ είναι η ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με σύνδρομο down και σύνδρομο asperger στο πανεπιστήμιο. Τέλος, υπογράμμισε ότι η σημερινή δράση θα πρέπει να διαχυθεί και στην περιφέρεια που διψάει για γνώση και ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η παράδοση κοινωνικών πολιτικών στα χέρια της αγοράς έχουν οδηγήσει σε ανισότητες. Σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες αυτές επιδεινώθηκαν. Αποκορύφωμα των μνημονιακών πολιτικών για τους αδύναμους ήταν η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για κατάργηση των αναπηρικών επιδομάτων. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις πολιτικές για τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και προειδοποίησε πως οι Ευρωπαϊκές πολιτικές κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα, αν δεν συνοδευτούν από συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς της παράταξής της με τον κόσμο της εργασίας, τους μη προνομιούχους και τα συνδικάτα, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η εκπόνηση πολιτικών που θα στοχεύουν στη λείανση των ανισοτήτων και στη δίκαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου. Κατήγγειλε τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές αναφέροντας ότι επιδεινώνουν τη θέση των κοινωνικά αδύναμων. Έθεσε τέλος ως βασικό στόχο του κόμματός της την ίδρυση ενός «Σχολείου για Όλους», στο οποίο θα φοιτούν όλοι χωρίς αποκλεισμούς και μίλησε για την ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης που αποτελεί πυλώνα της ειδικής εκπαίδευσης. Ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ και Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου μετέφερε την ιδιαίτερη ευαισθησία της παράταξής του για τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν έναν σκληρό αγώνα επισημαίνοντας ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν αυξημένη φροντίδα της πολιτεία. Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι πολιτικές της ΝΔ στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ίσης συμμετοχής, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής στάθηκε στη στενή συνεργασία της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη ΓΣΕΕ, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και την ΟΙΕΛΕ. Ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές των μνημονιακών ετών έχουν αποδυναμώσει το σχολείο και τις υποστηρικτικές δομές για την ειδική αγωγή, με αποτέλεσμα τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες να μην τυγχάνουν της αντιμετώπισης από την πολιτεία που τους αρμόζει.

  Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε με θέμα «Άτομα με Αναπηρία: Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές ανισότητες, Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις» τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Γούλας και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος, μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις των οποίων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών της τράπεζας οι οποίοι ήταν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νάσος Ηλιόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Μερόπη Τζούφη, ο Βουλευτής Λάρισας με τη ΝΔ (και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων) κ. Χρήστος Κέλλας, ο Βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι (και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων) κ. Γιώργος Μαυρωτάς Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης απάντησαν σε ερωτήσεις των συντονιστών και τοποθετήθηκαν σε σημεία της έρευνας, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις για την άρση του εργασιακού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος εξήγγειλε την υλοποίηση δράσεων για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία που θα κορυφωθεί μέσω προγράμματος για 3.000 άτομα και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Στο τέλος της στρογγυλής τράπεζας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που έδωσαν φως και σε επιμέρους πτυχές του πεδίου, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους στο πάνελ κάλυψαν μεγάλο εύρος των ερωτημάτων και έδωσαν αφορμή για περαιτέρω διάλογο που θα συνεχιστεί τον προσεχή Οκτώβριο.

  Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 παρουσίασαν ο ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παΐζης και ο επιστημονικός συνεργάτης του «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» της ΕΣΑμεΑ κ. Δημήτρης Λογαράς.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   [embeddoc url="https://www.gsee.gr/wp-content/uploads/2018/05/DT_KANEP-GSEE_2018-05-15_CONCLUSIONS.pdf" download="all"]  Η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: www.kanep-gsee.gr

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144