• Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  • 0 Comment
  • 342 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  7/1/20

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συναδέλφου συνδικαλιστή Βασίλη Τσίτσα, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

  Ο Βασίλης Τσίτσας πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Υπηρέτησε με ήθος και αξιοπρέπεια το συνδικαλιστικό κίνημα αφήνοντας το δικό του στίγμα στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  • 0 Comment
  • 95 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/5/19 Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕ

  Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας η οποία προχώρησε από σήμερα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και το Σάββατο 1 Ιουνίου. Η διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας, η προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και η μονιμοποίηση των εργαζομένων του κλάδου που απασχολούνται μέσω εταιρειών εργολάβων αποτελούν το βασικό διεκδικητικό τους πλαίσιο. Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων και ζητά να ληφθούν επιτέλους όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διευθετηθούν τα χρόνια εργασιακά τους προβλήματα.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  • 0 Comment
  • 190 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/3/19 Σύμφωνο Συνεργασίας Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου/ Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ /Ακαδημία της Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου /Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχώρησαν στην από κοινού υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προγραμμάτων. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει: • την άμεση λειτουργία κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση.

  • μια ευρύτερη στρατηγική για τη συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε τομείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής τα οποία θα υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και την επιστημονική αρωγή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και της Ακαδημίας της Εργασίας. Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα ενισχύει τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών με χορήγηση ακαδημαϊκών υποτροφιών.

  • την από κοινού διοργάνωση προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης με επίκεντρο το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Επιμόρφωσης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δίνοντας έμφαση στα ζητήματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων κ.α.

  • την έκδοση «κειμένων πολιτικής» (policy papers) μέσα από την από κοινού παρακολούθηση και ανάδειξη «βασικών δεικτών» από το πεδίο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού διαλόγου.

  • την υποβολή, διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δίπλα στη βασική στρατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και η βελτίωση των όρων της μισθωτής εργασίας για όλους, απαιτείται η σύνδεση με καίριους θύλακες γνώσης και τεκμηρίωσης με στόχο τη θωράκιση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων του εργατικού κινήματος. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μέσω του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής λόγω των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει αποτελεί τον πιο κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο για να ευδοκιμήσει το είδος μιας νέας συνεργασίας με επίκεντρο τα σημαντικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής. H σύμπραξη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προωθεί μια νέα δυναμική συνεργασίας ανάμεσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επιπροσθέτως, αποσκοπεί στην προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, με βασική στρατηγική την ανάπτυξη της καινοτομίας, την παραγωγή τεχνογνωσίας, την αναβάθμιση και την προαγωγή του εκπαιδευτικού και κοινωνικού διαλόγου, την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος στο πεδίο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Το σύμφωνο συνεργασίας   

  Αθήνα, 5 Μαρτίου 2019 

  Σύμφωνο Συνεργασίας

  Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΓΣΕΕ

  και  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

  Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη (Ερυθρού Σταυρού 28), που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρύτανη, Καθηγητή Αθανάσιο Κατσή

  και

  το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής  ΓΣΕΕ με έδρα την Aθήνα, (3ης Σεπτεμβρίου 36) που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΑΝΕΠ και Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννη Παναγόπουλο

  τα οποία θα καλούνται εφεξής «τα Μέρη», στο πλαίσιο εδραίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας, συμφώνησαν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ/ Ακαδημία της Εργασίας της  ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποφασίζουν από κοινού την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτόμων προγραμμάτων.

  Ειδικότερα η συνεργασία αυτή θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  α) στη συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τα οποία θα υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και την επιστημονική αρωγή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Ειδικότερα το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής του, θα συνδράμει στην εκπόνηση των ακαδημαϊκών προδιαγραφών των προγραμμάτων τα οποία υπό την υψηλή εποπτεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα ακολουθούν πιστά όλες τις τυπικές διαδικασίες έγκρισης που απαιτούνται από την Ελληνική

  Πολιτεία. Ταυτόχρονα, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα καλύπτει υπό τη μορφή υποτροφιών τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακούς εκπαιδευόμενους ενώ τα μαθήματα θα παρέχονται σε Αθήνα και Κόρινθο.

  β) στη συνδιοργάνωση κοινών προγραμμάτων Διά βίου Εκπαίδευσης. Τόσο το ΚΑΝΕΠ όσο και το Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) θα δύνανται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού προγράμματα και δράσεις δια βίου εκπαίδευσης  όπως για παράδειγμα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων κ.α. σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Τα μαθήματα θα μπορούν να προσφέρονται σε Αθήνα και Κόρινθο.

  γ) στην έκδοση ενός, ανά εξάμηνο, «κειμένου πολιτικής» (policy paper) το οποίο θα βασίζεται στην από κοινού ανάδειξη και ανάλυση βασικών δεικτών της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού διαλόγου.

  δ) στην από κοινού υποβολή και διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συμβολή στην παραγωγή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική  κοινωνία ευρύτερα.

  Το ΚΑΝΕΠ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας και των ευρύτερων συμπράξεων θα παρέχουν αμφότερα τις εκπαιδευτικές τους δομές και κάθε πρόσφορο μέσο (αίθουσες διδασκαλίας, υλικοτεχνική υποδομή κλπ) για την υλοποίηση των προσυμφωνημένων δράσεων.

   

  Άρθρο 1

  Αντικείμενο Συνεργασίας

  Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας σκοπεύει στην από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής, ερευνητικής, επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας των δύο  φορέων.

  Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει:

  • το σχεδιασμό και τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την υποστήριξη (οικονομική, υλικοτεχνική, επιστημονική) του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.
  • την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, κτλ.)
  • την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, διά βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης μέσα από τη συνέργεια μεταξύ ΚΑΝΕΠ και Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων (εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών) και καινοτόμων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής έρευνας, τεκμηρίωσης και γενικότερα στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής
  • την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της παραγωγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κ.ά.
  • την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τεκμηριωμένης γνώσης, θεωρητικών επεξεργασιών και ερευνητικής εμπειρίας
  • τις συνέργειες μεταξύ εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού
  • την αλληλοδιάθεση των υλικοτεχνικών υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης κατόπιν συνεννόησης και διευκόλυνσης των δράσεων των δύο φορέων.

  Άρθρο 2

  Υλοποίηση

  Οι επιμέρους δράσεις σε τομείς όπου διαπιστώνεται κοινό εκπαιδευτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό ενδιαφέρον, θα αποφασίζονται και εξειδικεύονται από τους δύο φορείς σε ειδικά Πρωτόκολλα, στο πλαίσιο του παρόντος Συμφώνου.

  Κάθε επιμέρους πρωτόκολλο συνεργασίας θα περιγράφει λεπτομερώς το εκάστοτε έργο και θα υπογράφεται από τους αρμόδιους φορείς των δύο έργων. Στα εν λόγω πρωτόκολλα θα ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος από το κάθε συμβαλλόμενο Μέρος, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, που θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών στις κοινές δράσεις και την άριστη ολοκλήρωση του έργου του κάθε Μέρους.

   

  Άρθρο 3

  Προσδοκώμενα Οφέλη

  Η συνεργασία των δύο μερών θα δύναται να καταστεί από κοινού επωφελής αφού θα φέρει κοντά τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του οργανωμένου χώρου της μισθωτής εργασίας με το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Επιπροσθέτως, θα προσδώσει ακαδημαϊκό κύρος, επιστημονική εγκυρότητα και μεθοδολογική αρτιότητα στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα ο ακαδημαϊκός χώρος θα ωφεληθεί από το βιωματικό περιεχόμενο των δράσεων που περιβάλλουν τους χώρους εργασίας αξιοποιώντας τις εμπειρίες, τις δομές αλλά και τις δράσεις του οργανωμένου πεδίου της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η διαλεκτική σύνθεση των δύο «παραδειγμάτων» θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνοντας εποικοδομητικές γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητικούς/εκπαιδευτικούς φορείς των ελληνικών συνδικάτων. Επιπροσθέτως μέσω της σύμπραξης αυτής θα αναδειχθούν κοινά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους νέους/ες, φοιτητές/τριες, εργαζόμενους/ες, ανέργους/ες με βασικό στρατηγικό σκοπό την ενίσχυση του μορφωτικού κεφαλαίου, τη σύνδεση της εκπαίδευση με την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή.

   

  Άρθρο 4

  Διακανονισμοί Διαφορών

  Όλες οι διαφορές που τυχόν προκύπτουν από την ερμηνεία ή/και την υλοποίηση του παρόντος Συμφώνου, θα επιλύονται φιλικά, μέσω συζητήσεων ή/και διαβουλεύσεων μεταξύ των Μερών και καμία διαφορά δε θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή τρίτο μέρος προς συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα αυτό, θα ισχύει ό,τι συμφωνούν τα Μέρη σε ειδικότερες μεταξύ τους διμερείς συμφωνίες Επιπροσθέτως, στο παρόν συμφωνητικό δεν προβλέπονται οικονομικοί όροι.

   

  Άρθρο 5

  Υποχρεώσεις - Ρήτρα -  Εμπιστευτικότητας & Εχεμύθειας

  Το παρόν Σύμφωνο δεν εμπεριέχει ρήτρες αποκλειστικής συνεργασίας, δικαιώματα πρώτης προτίμησης, ούτε οικονομικής φύσεως δεσμεύσεις. Τα Μέρη αναλαμβάνουν να διατηρήσουν και χειριστούν όλες τις πληροφορίες που θα περιέλθουν στην προσοχή τους με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Το παρόν Σύμφωνο, δε θίγει συζητήσεις, διαπραγματεύσεις ή συνεργασίες των εμπλεκομένων Μερών με άλλα μέρη, σε θέματα που δεν σχετίζονται με τους σκοπούς του παρόντος Μνημονίου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1.

  Άρθρο 6

  1. Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας, θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής και θα συνεχίσει να έχει ισχύ για τρία (3) έτη. Οποιοδήποτε εκ των Μερών διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει την παρούσα συνεργασία πριν τη λήξη της, έχοντας δώσει προηγουμένως γραπτώς σχετική προειδοποίηση τουλάχιστον εξήντα (60) ημέρες.
  2. Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας δύναται να διαφοροποιηθεί ή τροποποιηθεί μέσω κοινής γραπτής συναίνεσης μεταξύ των συμβαλλομένων Μερών.
  3. Η παύση του παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας δε θίγει τα προγράμματα δράσης που δημιουργήθηκαν στη βάση του και είναι ήδη σε εξέλιξη, μέχρι τη λήξη αυτών.

  Επαναλαμβανόμενα προγράμματα δεν ανανεώνονται αυτοδικαίως σε περίπτωση παύσης του παρόντος Συμφώνου.

  1. Η υποχρέωση εμπιστευτικότητας - εχεμύθειας ασφάλειας, όπως αυτή καθορίζεται στο Άρθρο 5, θα παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά τη λήξη της παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας.

  Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφεται στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 2019 σε τέσσερα (4) αντίτυπα εκ των οποίων από δύο (2) θα λάβει έκαστο μέρος:

  Για τα δύο συμβαλλόμενη μέρη: Για το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής     Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πολιτικής της ΓΣΕΕ
  Ιωάννης ΠαναγόπουλοςΠρόεδρος Δ.Σ. ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕΚαθηγητής, Αθανάσιος ΚατσήςΠρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
   ……………………………….υπογραφή και σφραγίδα ………………………………….υπογραφή και σφραγίδα
   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  • 0 Comment
  • 420 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  23/1/19

  Η ΓΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών. Ο Σπύρος Παπασπύρος άφησε τη σφραγίδα του στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, εκπροσωπώντας με ήθος και αγωνιστικότητα τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στο τιμόνι της Ανώτατης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων για 11 χρόνια. Η Συνομοσπονδία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  • 0 Comment
  • 336 Views
  • 1 Like

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  08/09/2018

  Στη σημερινή συγκέντρωση εκφράζουμε τα συναισθήματα των εννέα στους δέκα Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που όλοι είδατε και αντέδρασε πάρα πολύ η κυβέρνηση και οι οποίοι πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν τελείωσε.

  Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά από το μόνο που βγήκαμε είναι από την υποχρέωση των δανειστών να δίνουν χρήματα στη χώρα ενώ αντιθέτως έχουμε μία σκληρή εποπτεία.

  Διαδηλώνουμε, απαιτούμε, διαμαρτυρόμαστε για όσα συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Στην κοινωνία, στην οικονομία, την πολιτική, στα εθνικά μας θέματα και απαιτούμε να αλλάξουν όλα εδώ και τώρα.

  Αυτή η κατάσταση την οποία καταγγέλλουμε από την εποχή των μνημονιακών περιόδων και που κορυφώθηκε με τα ψέματα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  • 0 Comment
  • 277 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/5/2018

  Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-18 των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ

  «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς»

  Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ παρουσίασε σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης την Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 όπου ειδικά φέτος εκπονήθηκε σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και έχει ως θέμα: «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία». Η παρουσίαση εστίασε σε στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας συγκριτικά με την ΕΕ-28 και σε αντιπαραβολή με τα άτομα χωρίς αναπηρία, σε ό,τι αφορά: α) τους «εκπαιδευτικούς δείκτες» της περιόδου αναφοράς 2010-2016 όπου αναδείχτηκε η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να σταματήσει τη φοίτησή της στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία, καταγράφοντας σημαντικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης & κατάρτισης και υψηλότερες τιμές στο δείκτη NEETs. β) Τους «δείκτες ανεργίας και απασχόλησης» με τη χώρα μας –σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013– να κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 έως & 64 ετών (37,2%) στην ΕΕ-28 και ταυτόχρονα τον 2ο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησής τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (30,5%). γ) τους «δείκτες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» στα άτομα με αναπηρία όπου η Ελλάδα καταγράφει υψηλές τιμές την περίοδο αναφοράς 2010-2013, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο εισόδημα των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους -παρόλο που αποδεικνύονται πολύτιμες για την καταπολέμηση της φτώχειας (χωρίς αυτές ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας εκτοξεύεται από το 26,7% στο 61,7%)- φαίνεται να μην λειτουργούν αντισταθμιστικά στις υψηλές δαπάνες τους για επιπλέον υποστήριξη και ειδικό εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να μην οδηγηθούν τα 3/5 των ατόμων με αναπηρία κάτω από το όριο της φτώχειας.

  Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του συνόλου του πολιτικού κόσμου, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των κοινωνικών εταίρων και θεσμικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός επεσήμανε ότι ο βαθμός ευαισθησίας της πολιτείας κρίνεται από τις πολιτικές της στο χώρο της παιδείας και της εργασίας, από την πρόνοια που δείχνει για τα «δύσκολα» κομμάτια της Ειδικής Αγωγής και της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ευχαρίστησε την ΕΣΑμεΑ και το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» για την εξαιρετική συνεργασία και δεσμεύτηκε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την παρουσίαση του Β’ τμήματος της Έκθεσης τον προσεχή Οκτώβριο. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, με τη σειρά του, ανέφερε ότι μόνο όταν βρεθείς ο ίδιος αντιμέτωπος με θέματα αναπηρίας μπορείς να διαπιστώσεις το εύρος των δυσκολιών και τις τεράστιες ελλείψεις στη χώρα μας σε πολιτικές μέριμνας για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Κάλεσε την ΕΣΑμεΑ στην πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την «Κοινωνική Συμμαχία» που έχει ως στόχο να διαμορφωθεί μια πλατιά πλατφόρμα θέσεων και ιδεών από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για τη διαμόρφωση προοδευτικών πολιτικών προς όφελος των μη προνομοιούχων. Ο Πρόεδρος της EΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αναπηρία είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζήτημα οικουμενικό που απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις από την κοινωνία και την πολιτεία. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία, δεν έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην εργασία και στην εκπαίδευση. Τόνισε επίσης ότι βασικές προτεραιότητες της ΕΣΑμεΑ είναι η ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με σύνδρομο down και σύνδρομο asperger στο πανεπιστήμιο. Τέλος, υπογράμμισε ότι η σημερινή δράση θα πρέπει να διαχυθεί και στην περιφέρεια που διψάει για γνώση και ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η παράδοση κοινωνικών πολιτικών στα χέρια της αγοράς έχουν οδηγήσει σε ανισότητες. Σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες αυτές επιδεινώθηκαν. Αποκορύφωμα των μνημονιακών πολιτικών για τους αδύναμους ήταν η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για κατάργηση των αναπηρικών επιδομάτων. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις πολιτικές για τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και προειδοποίησε πως οι Ευρωπαϊκές πολιτικές κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα, αν δεν συνοδευτούν από συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς της παράταξής της με τον κόσμο της εργασίας, τους μη προνομιούχους και τα συνδικάτα, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η εκπόνηση πολιτικών που θα στοχεύουν στη λείανση των ανισοτήτων και στη δίκαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου. Κατήγγειλε τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές αναφέροντας ότι επιδεινώνουν τη θέση των κοινωνικά αδύναμων. Έθεσε τέλος ως βασικό στόχο του κόμματός της την ίδρυση ενός «Σχολείου για Όλους», στο οποίο θα φοιτούν όλοι χωρίς αποκλεισμούς και μίλησε για την ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης που αποτελεί πυλώνα της ειδικής εκπαίδευσης. Ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ και Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου μετέφερε την ιδιαίτερη ευαισθησία της παράταξής του για τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν έναν σκληρό αγώνα επισημαίνοντας ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν αυξημένη φροντίδα της πολιτεία. Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι πολιτικές της ΝΔ στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ίσης συμμετοχής, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής στάθηκε στη στενή συνεργασία της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη ΓΣΕΕ, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και την ΟΙΕΛΕ. Ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές των μνημονιακών ετών έχουν αποδυναμώσει το σχολείο και τις υποστηρικτικές δομές για την ειδική αγωγή, με αποτέλεσμα τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες να μην τυγχάνουν της αντιμετώπισης από την πολιτεία που τους αρμόζει.

  Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε με θέμα «Άτομα με Αναπηρία: Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές ανισότητες, Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις» τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Γούλας και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος, μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις των οποίων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών της τράπεζας οι οποίοι ήταν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νάσος Ηλιόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Μερόπη Τζούφη, ο Βουλευτής Λάρισας με τη ΝΔ (και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων) κ. Χρήστος Κέλλας, ο Βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι (και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων) κ. Γιώργος Μαυρωτάς Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης απάντησαν σε ερωτήσεις των συντονιστών και τοποθετήθηκαν σε σημεία της έρευνας, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις για την άρση του εργασιακού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος εξήγγειλε την υλοποίηση δράσεων για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία που θα κορυφωθεί μέσω προγράμματος για 3.000 άτομα και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Στο τέλος της στρογγυλής τράπεζας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που έδωσαν φως και σε επιμέρους πτυχές του πεδίου, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους στο πάνελ κάλυψαν μεγάλο εύρος των ερωτημάτων και έδωσαν αφορμή για περαιτέρω διάλογο που θα συνεχιστεί τον προσεχή Οκτώβριο.

  Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 παρουσίασαν ο ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κ. Νίκος Παΐζης και ο επιστημονικός συνεργάτης του «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» της ΕΣΑμεΑ κ. Δημήτρης Λογαράς.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   [embeddoc url="https://www.gsee.gr/wp-content/uploads/2018/05/DT_KANEP-GSEE_2018-05-15_CONCLUSIONS.pdf" download="all"]  Η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: www.kanep-gsee.gr

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣΕΕ

  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣΕΕ

  • 0 Comment
  • 815 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/5/18

  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣΕΕ

  Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε κατά εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 30 Μαΐου. Η Συνομοσπονδία, μετέχοντας στην «Κοινωνική Συμμαχία» δημιουργεί κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας με άλλους αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Η πρώτη δράση στο πλαίσιο της κοινωνικής Συμμαχίας, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Μαΐου, Πανεθνική Ημέρα Δράσης, η οποία θα περιλαμβάνει 24ωρη Γενική Απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στάσεις εργασίας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από τους υπόλοιπους φορείς. Η Συνομοσπονδία, καλεί τα Εργατικά Κέντρα και τις Οργανώσεις μέλη της, να συντονίσουν τον αγώνα σε τοπικό επίπεδο, με τους αντίστοιχους φορείς, ώστε να υπάρξει μαζική και ενωτική συμμετοχή στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ μαζί με τους υπόλοιπους αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που μετέχουν ήδη στην «κοινωνική συμμαχία», απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλους φορείς να ενταχθούν στον κοινό αγώνα, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στην υπερφορολόγηση.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕ

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕ

  • 0 Comment
  • 513 Views
  • 0 Like

  28/3/2018ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΣΣΕΣε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠO ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ EU-OSHA

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠO ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ EU-OSHA

  • 0 Comment
  • 104 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  30/1/18

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠO ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

  ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ EU-OSHA

  Τον ασφυκτικό μνημονιακό κλοιό στον οποίο βρίσκονται οι έλληνες εργαζόμενοι έθεσε η ΓΣΕΕ στην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που πραγματοποιήθηκαν στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

  Η Συνομοσπονδία, μέσω του εκπροσώπου της Ανδρέα Στοϊμενίδη, ο οποίος εξελέγη στο Προεδρείο του Οργανισμού, τόνισε στην Επίτροπο της Ε.Ε Marianne Thyssen, την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις μεγάλες μειώσεις μισθών, στην αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη αποδυνάμωση της υγειονομικής περίθαλψης, στην ανασφάλιστη εργασία και φυσικά στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.

  Με αφορμή την έκδοση της Ε.Ε για τον άξονα περί κοινωνικών δικαιωμάτων, ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας ζήτησε η έκδοση να περιλαμβάνει επιτέλους και τους έλληνες εργαζόμενους.

  Μετά από διαβούλευση των εκπροσώπων της εργατικής πλευράς, αποφασίστηκε το ετήσιο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, να γίνει το Σεπτέμβριο του 2018 στην Αθήνα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη ΓΣΕΕ.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  • 0 Comment
  • 982 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ27/11/2017Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙΕυρεία Σύσκεψη με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων καθώς και εκπροσώπων Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπόρων και Επιστημονικών φορέων, πραγματοποίησε σήμερα η ΓΣΕΕ, ώστε να καθορίσει την περαιτέρω δράση της Συνομοσπονδίας αλλά και για να συντονίσει τον αγώνα στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην πολιτική των μνημονίων. Μια αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό κοινωνικής ισοπέδωσης και ανακύκλωσης της ύφεσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, η οποία συνεδρίασε αμέσως μετά, αποφάσισε:1) την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για τις 14 Δεκεμβρίου με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.2) την πραγματοποίηση Πανεθνικής Δράσης σε συντονισμό με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας το αμέσως προσεχές διάστημα.Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια αδιέξοδη και ανάλγητη πολιτική «στραγγαλίζει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία .Όσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται, η απάντηση των εργαζομένων θα δίνεται στους δρόμους και στον αγώνα.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΡΘΡΟ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  ΑΡΘΡΟ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  • 0 Comment
  • 308 Views
  • 0 Like

  Γιάννης Παναγόπουλος Πρόεδρος ΓΣΕΕ• Στις αναπτυγμένες οικονομίες γίνονται εκτεταμένες επιστημονικές συζητήσεις και διεξάγεται έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις της 4ης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, βιομηχανικής επανάστασης. • Ο λόγος είναι ότι η ραγδαία τεχνολογική μεταβολή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πρωτόγνωρες αλλαγές στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Θα αλλάξουν πολλά από τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθούν νέες κατηγορίες απασχόλησης, που θα αφορούν κυρίως την επεξεργασία, την ανάπτυξη και την εφαρμογή δεδομένων. Γίνεται λόγος ακόμη και για μετασχηματισμό του ίδιου του ρόλου της εργασίας στην οικονομία. Θα δημιουργηθούν νέες δομές επιχειρηματικότητας, νέοι οικονομικοί κλάδοι και τομείς, νέες επενδυτικές δραστηριότητες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Δεδομένες θεωρούνται οι επιπτώσεις στην κλαδική και την τομεακή διάρθρωση της παραγωγής και της απασχόλησης, στη διάρθρωση της ζήτησης και της προσφοράς εργασίας, στην οργάνωση και στην προστασία της εργασίας. Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει λοιπόν να επεκταθεί σε όλα αυτά τα θέματα. • Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να συζητούν για το μέλλον, να ενημερώνουν τους πολίτες για τις πιθανές επιπτώσεις και να σχεδιάζουν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η μετάβαση της οικονομίας στο νέο τεχνολογικό παράδειγμα θα προκαλέσει το μικρότερο δυνατό κόστος και θα επιφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. • Όμως κάθε συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι μια πολιτική συζήτηση, και ως τέτοια αποκτά χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν την τεχνολογία και την παραγωγή, καθώς η ιδεολογία και τα οικονομικά συμφέροντα που ο καθένας εκπροσωπεί παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Η οπτική της Γενικής Συνομοσπονδίας στο θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι η εξής: Η ψηφιοποίηση της οικονομίας πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημείο καμπής για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, τη σταθερότητά του και τις προοπτικές του. Ο συνδυασμός μεταξύ της ρομποτοποίησης και της οικονομίας της πλατφόρμας αναμφίβολα θα επιφέρει επαναστατικές καινοτομίες στα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι σημαντικές και όλα δείχνουν ότι θα είναι πιο ισχυρές και θα ξεπερνούν τις επιπτώσεις της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης τις οποίες συζητούσαμε τη δεκαετία του 1990. • Παράλληλα, η ψηφιοποίηση θα καταστρέψει θέσεις εργασίας. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αλλά υπάρχει μια σύγκλιση των εκτιμήσεων ότι στην Ευρώπη περίπου το 54% των σημερινών θέσεων εργασίας είναι σε ρίσκο. Καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι θα είναι δύσκολο οι θέσεις που θα χαθούν να αναπληρωθούν από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στους ανερχόμενους κλάδους της ψηφιακής οικονομίας. • Οι μελέτες επίσης συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας. Οι χώρες με αναπτυγμένες υποδομές και συστήματα εκπαίδευσης που έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις ικανότητες και τα προσόντα του εργατικού δυναμικού τους στην ψηφιακή οικονομία και έχουν αναπτύξει διαδικτυακές και ψηφιακές υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν μικρότερους κινδύνους από τις οικονομίες που δείχνουν καθυστέρηση στην προσαρμογή τους στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Το ποιες θα είναι λοιπόν οι επιπτώσεις στην ανεργία είναι ένα μάλλον ανοιχτό θέμα. • Η ανάλυση γίνεται όμως πιο σύνθετη αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Η ψηφιοποίηση, εκτός από την τεχνολογική πρόοδο, θα οδηγήσει και σε κοινωνική πρόοδο; Θα γίνει το μέσο για την εξέλιξη των σημερινών κοινωνιών σε ένα υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτισμού, ελευθερίας και δημοκρατίας; Για τα συνδικάτα το ερώτημα αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η απάντησή του εξαρτάται από τις επιπτώσεις της ψηφιακής επανάστασης στις εργασιακές σχέσεις, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στη διανομή της ευημερίας που θα δημιουργήσει η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. • Πράγματι δημιουργούνται νέες μορφές σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και των νέων τεχνολογικά προηγμένων μέσων παραγωγής. Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι μια νέα μορφή εργασιακού χώρου. Ποια θα είναι όμως τα χαρακτηριστικά τους; Και αυτά εξαρτώνται μόνο από την τεχνολογική εξέλιξη;Είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων το μοντέλο uberisation; Δηλαδή εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν νέα και μεγάλα ρίσκα για τους εργαζομένους σχετικά με την εντατικοποίηση της εργασίας, την υγεία και την ασφάλειά τους, για τη σχέση μεταξύ του χρόνου εργασίας και του ιδιωτικού-ελεύθερου χρόνου τους; Θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές πλατφόρμες και η αυτοματοποίηση σε χώρες με υψηλό επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής προστασίας ως μέσα προσαρμογής των δικαιωμάτων αυτών σε ένα χαμηλό επίπεδο προστασίας, όπως αυτό των αναπτυσσόμενων χωρών; Θα γίνει, με άλλα λόγια, η ψηφιοποίηση το τεχνολογικά προηγμένο εργαλείο κοινωνικού ντάμπινγκ; • Στην αγορά εργασίας οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Το 8ωρο θα απειληθεί ακόμη περισσότερο, όπως και ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων. Και εδώ αρχίζουν οι μεγάλες προκλήσεις για τα συνδικάτα. Να διεκδικήσουμε συμβάσεις εργασίας που θα προστατεύουν τον εργάσιμο αλλά και τον ελεύθερο χρόνο των μισθωτών. • Οι παρεμβάσεις μας δεν πρέπει να έχουν μόνο εθνικό παρονομαστή∙ πρέπει να υπάρξει συντονισμός τεχνικών και νομικών δράσεων και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της εργασίας και των μισθωτών. Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό εργαζομένων υψηλών προσόντων και υψηλής προστασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των μειονοτήτων. • Η ψηφιακή οικονομία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη διεύρυνση των πόλων του πλούτου και της φτώχειας με σημαντική αύξηση της οικονομικής ανισότητας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των χωρών που θα είναι οι ψηφιακοί πρωταθλητές και αυτών που θα υστερούν. Επίσης εγκυμονούν κίνδυνοι δραματικής συρρίκνωσης της μεσαίας τάξης αλλά και επαγγελματικής εξαφάνισης ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων μεσαίων δεξιοτήτων. Στη σχετική συζήτηση γίνεται αναφορά ακόμη και στη δημιουργία της τάξης των «ψηφιακών σκλάβων», δηλαδή εκείνων που θα κάνουν τη χαμηλή επεξεργασία των δεδομένων με εισοδήματα στο όριο της επιβίωσης. • Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει η ψηφιακή επανάσταση να γίνει αιτία περαιτέρω αύξησης των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ των εργαζομένων με τυπική και άτυπη μορφή εργασίας, μεταξύ των χαμηλά και υψηλά αμειβομένων, μεταξύ των εργαζομένων υψηλών και χαμηλών προσόντων. Τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να δημιουργήσουν νέες συλλογικές μορφές αλληλεγγύης. • Τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στην ψηφιακή οικονομία. Πρέπει να υπερασπιστούν τα θετικά της νέας τεχνολογικής επανάστασης, αλλά απορρίπτοντας την οπτική του τεχνολογικού ντετερμινισμού που συνοδεύει ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης για το θέμα αυτό, η οποία σκοπίμως αφήνει την προστασία και το μέλλον της εργασίας στην τύχη της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο ρόλος των συνδικάτων είναι σημαντικός εδώ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή επανάσταση για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές ανισότητες, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. • Για τα εργατικά συνδικάτα τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ισότητας αποτελούν ζωτικό μέρος της παράδοσής τους. Είναι απαίτησή μας η ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν, θα εφαρμοστούν και θα ρυθμιστούν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση θα καθορίσει το εάν θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, το βιοτικό επίπεδο των πολλών, ή θα γίνουν το μέσο για τη δημιουργία μεγαλύτερων κερδών για τους λίγους, οξύνοντας την οικονομική ανισότητα και την ανασφάλεια. Το ζητούμενο είναι το όφελος της ανθρωπότητας από τη νέα ψηφιακή επανάσταση να μοιραστεί ισότιμα. • Γι’ αυτό πρέπει εγκαίρως να σχεδιάσουμε το μέλλον της εργασίας με κριτήριο την ποιότητα της εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε έναν άξονα σταθερότητας μεταξύ της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής προστασίας με στόχο την προς τα πάνω σύγκλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας. Να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας θα γίνουν μέρος της επίσημης αγοράς εργασίας. • Οι πολιτικές ανάπτυξης, επικαιροποίησης, εκσυγχρονισμού και πιστοποίησης των οριζόντιων και επαγγελματικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού λαμβάνουν πλέον σοβαρότερες διαστάσεις από ποτέ. Ο χάρτης των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων καθώς και τα περιεχόμενα της εργασίας αλλάζουν. Μαζί με αυτά μεταβάλλονται οι ζητούμενες από την αγορά εργασίας δεξιότητες, στοιχείο που προκαλεί κλυδωνισμούς στην παραδοσιακή σχέση εκπαίδευσης και παραγωγικού συστήματος. • Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων αποτελεί ουσιαστική συνιστώσα δυνητικής οικονομικής δυναμικής για τη χώρα. Άλλωστε η επένδυση σε νέες γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να αποτελέσει τον άλλο δρόμο απέναντι στην κακοπληρωμένη και χαμηλής προστιθέμενης αξίας εργασία. • Η συζήτηση για τις νέες δεξιότητες και τις διαδικασίες ανάπτυξής τους στο εργατικό δυναμικό θα πρέπει συνεπώς να ανοίξει με μεγαλύτερη ένταση στον εθνικό κοινωνικό διάλογο. Γι’ αυτό το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα η ΓΣΕΕ θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.Ο κοινωνικός διάλογος είναι συνεπώς πολύ σημαντικός μεταξύ συνδικάτων, εργοδοτών και κυβερνήσεων για τη διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης. Όμως ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει πάνω στις κοινωνικές αξίες που υπηρετούν τη δημοκρατία, την ισότητα, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η απόρριψη της προστασίας των εργαζομένων στο όνομα ενός τεχνολογικού ντετερμινισμού εκφράζει ιδεολογικές εμμονές και δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες των πολιτισμένων και δημοκρατικών κοινωνιών. • Συνεπώς η συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση δεν πρέπει να μένει μόνο στα θέματα της τεχνολογικής αλλαγής, αλλά να επεκτείνεται στα ουσιαστικά ζητήματα της πολιτικής και της δημοκρατίας, που αποτελούν και τους θεμελιακούς οδηγούς της οικονομικής και της κοινωνικής εξέλιξης. Το ερώτημα που πρέπει όλοι μας να απαντήσουμε είναι πώς μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους καλύτερες συνθήκες ζωής, με περισσότερη δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία. • Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποκομμένα από το πολιτικό και το ιδεολογικό πλαίσιο που καθορίζει τις ασκούμενες πολιτικές. Τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόζονται ιδεοληπτικές και λανθασμένες πολιτικές που έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ανισότητες και μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον στις νέες γενιές. • Θα πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Όμως σε ποια κατεύθυνση; Θα συζητήσουμε για τη σημασία της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Θα συζητήσουμε με βάση την αρχή της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων σε μια πολιτισμένη κοινωνία που κατανέμει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο την ευημερία ή θα ασχολούμαστε μόνο με τις ιδεοληψίες ξεπερασμένων πολιτικών δογμάτων για το κόστος της εργασίας και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας; Θα κοιτάξουμε προς το μέλλον των σημερινών κοινωνιών ή προς το παρελθόν, στον καπιταλισμό του 18ου και του 19ου αιώνα; • Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου στο θέμα, η ψηφιοποίηση δημιουργεί αλλά και καταστρέφει θέσεις εργασίας μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και αυτοματοποιεί υπηρεσίες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μετατρέπονται σε εργασιακούς χώρους επισφαλών μορφών εργασίας. Οι οικονομίες μετασχηματίζονται, ο κόσμος αλλάζει. Η πρόκληση για όλους μας είναι οι νέες τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ευημερίας όλων μας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Τα συνδικάτα οφείλουν με τις παρεμβάσεις τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου ρύθμισης για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και βελτίωσης του εργατικού δικαίου για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας. • Θα ήθελα να κλείσω με την επιστροφή μας από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα βεβαρυμμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο κατά μείζονα λόγο δραστηριοποιούνται ασθμαίνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απασχολούνται επισφαλώς και υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι.Για τη ΓΣΕΕ η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει με πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρό τους τον εργαζόμενο άνθρωπο, την αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και των εισοδημάτων, και την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος και δίκαιος τρόπος εξόδου της χώρας από την κρίση και επανόδου της σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. • Η συνέχιση των πολιτικών που διατηρούν το θεσμικό πλαίσιο και τις πρακτικές απαξίωσης της εργασίας και της συλλογικής εκπροσώπησης και συνακόλουθα υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων –συλλογικών και ατομικών‒, κατακρημνίζοντας το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να παράγει οικονομική και κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα για την οικονομία και την κοινωνία. Υπενθυμίζω λοιπόν ότι ο βασικός εθνικός κοινωνικός διάλογος είναι εκκρεμής σε όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

  Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202280

fax: 210-8202191

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202288

fax: 210-8202150

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144